2023.09.13

Amíg valaki eljut a konzisztens sikerig a tőzsdén, nagyon sok fázison kell végig mennie. Ezeket a fázisokat 5 nagy lépcsőre bontottuk, amit ebben a bejegyzésben ismertetünk. Az ötödik lépcsővel megtudhatod, milyen attitűd szükséges a sikerhez.

2023.09.05

Szeptember hagyományosan a leggyengébb hónap a tőzsdéken, amikor is nagyon sok alapkezelő súlyozza át a portfólióját. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk milyen képet mutatnak a grafikonok és milyen eseményekre érdemes figyelni a hónapban.

2023.08.30

A következő felezéssel dulpázhat a Bitcoin árfolyama? Az alábbi bejegyzésben újra a kripto világ felé teszünk egy kitekintést, ugyanis a történelmi analógiák alapján van esély arra, hogy 2024 végére a Bitcoin árfolyama újra 60.000 dollár magasságába repüljön.

2023.08.24

A hosszútávú kereskedési sikert sokszor a tömeggel ellentétes gondolkodásmóddal tudjuk elérni. Ebben a bejegyzésben a kontrariánus szemléletet és az ehhez kapcsolódó döntési mechanizmust ismeretem meg az olvasóval.

2023.07.20

Az október óta tartó technológiai részvények szárnyalásnak hamarosan vége lehet és egy korrekció veheti kezdetét. Legalább is sok indikátor ezt mutatja. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk ezeket az indikátorokat és megpróbálom lerántani a leplet a piac valódi arcáról.

2023.06.21

Május hónapban egy véletlennek köszönhetően bukkantam rá egy remek kereskedési lehetőségre, ami végül busás haszonnal zárult. A bejegyzésben részletesen ismertetem a stratégiámat, illetve azt is, hogy találtam rá a lehetőségre.

2023.05.18

Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy dupláztam meg a befektetett tőkémet a Meta részvényének köszönhetően. Ismertetem a belépési jelzéseket, illetve azt is, miért zártam részlegesen a pozícióm.

2023.05.11

A forint elmúlt féléves erősödése figyelemre méltó, de meddig tartható fent ez a trend? Van esély, hogy újra gyengüljön a hazai fizetőeszköz? Az alábbi írásban erre kerestük a választ.

2023.04.27

A legnehezebb része a kereskedésnek, amikor a partvonalról kell végignézni az eseményeket, ugyanis nem kínálkozik megfelelő pozíció. Ha valaki, ilyenkor nem tud nyugton ülni, akkor borítékolható, hogy a korábbi profitját gyorsan visszaadja a piacnak.

2023.04.08

Az eddigi mozgásból kimaradó befektetők FOMO effektusa hozhatja el a következő hónapok technológiai bikapiacát. A bejegyzésben megvizsgáljuk az indexek közötti erőkülönbséget és a piac hangulatát is.

2023.04.03

Ebben a bejegyzésben az új piac varázslói könyvet ajánlom az olvasó figyelmébe. A bejegyzésben a szokásos könyvajánló helyett 46 pontot hoztam el, amelyek a könyv egészének tartalmából tanulságként levonhatók. Remélem az olvasó számára is lesz pár hasznos pont.

2023.03.14

Az SVB bank csődje egy fontos fordulópontot jelenthet a piacokon. Az alábbi cikkben sorra vesszük a kripto piacra, nemesfémekre, részvényekre gyakorolt hatását és a lehetséges piaci irányokat.

2023.02.27

Van rá esély, hogy szerdán egy új modellt mutat be a Tesla, ami az eddigi legolcsóbb lenne a kínálatában. A bejegyzésben megvizsgáljuk a korábbi modellek bevezetésének árfolyamra gyakorolt hatását, és a jelenlegi technikai képet.

2023.02.23

Merre mehetnek tovább az indexek? Havi és heti idősíkon még lefele mutatnak az árfolyamok, de napos grafikonon már az emelkedés valószínűbb. Az amerikai állampapírok hozamemelkedése rányomhatja a bélyegét a piac hangulatára? A héten kiderülhet.

2023.02.07

Az alábbi bejegyzésben a hosszú távú befektetési portfólió összeállítását vesézem ki, és a rövid távú kereskedés mellett a befektetési attitűd felvételének fontosságát. Ezen túl pedig a bejegyzés végén a saját portfóliómat is bemutatom.

2023.01.17

A gyorsjelentési szezon mindig megnövekedett volatilitás hoz a piacokra. A jelenlegi környezetben pedig kiemelt jelentősége lehet ezen híreknek, a következő piaci hullám irányának meghatározásában. Merre tovább?

2023.01.04

Ebben a bejegyzésben 5 olyan instrumentumot mutatok be, amelyekben a 2023-as esztendőben kedvező trendek alakulhatnak ki. Természetesen bármilyen nem várt esemény felforgathatja a piacokat, mint az idén is történt. Éppen ezért a kereskedői rugalmasságot az idei évben is meg kell őrizni!

2022.12.21

Minden esztendő tartogat valamilyen tanulságot, amit az év végi összegzés során le lehet vonni. Ebben a bejegyzésben a saját tanulságomat ismertetem. A korábbi évek mantrája, miszerint “ne kereskedj a FED ellen”, most sem változott, csak a FED iránya lett más.

2022.11.16

Kik fogják vajon uralni a piacokat az év végéhez közeledve? A megszokott módón a bikák lesznek többségben? Esetleg az idei rossz hangulat végig kitart?
A bejegyzésben megvizsgáljuk, milyen indikátor lehet ezekben a kérdésekben segítségünkre.

2022.10.22

A Meta bemutatta az új VR eszközét, amivel egy teljesen új világ előtt nyitotta ki a kapukat. A cég árfolyama nagy lemorzsolódást szenvedett el az elmúlt 12 hónapban. Az új eszköz és a várakozásoknál esetlegesen jobb eredmény, vajon elég lesz a fordulathoz?

2022.10.08

Ahogy azt korábban is vizsgáltuk, az őszi hónapok nem tartoznak a legerősebbek közé. Szeptember végével a piac újabb mélypontra ment, amivel tovább nőtt a valószínűsége a részvénypiaci lejtmenetnek. 

2022.10.04

Kereskedői pályafutásom során ez volt az egyik olyan könyv, amely pszichológiailag a legtöbbet adta számomra. A bejegyzésben bemutatom a könyv pár fő gondolatát, ami talán mások számára is meghozza a kíváncsiságot, hogy megragadják és elolvassák a művet. Megéri!

2022.09.29

A mai nap vezették be tőzsdére a Porsche részvényeit, ezzel az elmúlt évtized legnagyobb európai kibocsátását végrehajtva. Az alábbi bejegyzésben a Porsche kibocsátásával, és a kiváló vállalatokkal foglalkozunk.

2022.08.20

Az őszi hónapok nem tartoznak a legerősebbek közé, erről árulkodnak a mostani évezred számai. A technikai képet tekintve is fontos ellenálláshoz érkezett az árfolyam, ami nem mellesleg nagy hasonlóságot mutat a 2008-as évek mozgásával. Innen lehet nagyot esni?

2022.08.04

Múlt hét folyamán egy kis lépcsővel közelebb kerültem a célomhoz – egy Tesla Roadster-hez, éppen a Tesla részvényben való spekulációval. A következőkben azt mutatom be, miképp sikerült megtalálnom- és lekereskednem az adódó lehetőséget.

2022.08.03

Vajon láthatunk újra 350-es EUR/HUF árfolyamot? Van olyan szcenárió, ami idáig erősítené a forintot? Az alábbi bejegyzésben erre kerestük a választ, megvizsgálva pár makro piaci mutatót és a devizák grafikonját is.

2022.08.01

Ebben a bejegyzésben azt vizsgáljuk, miképp befolyásolja a piaci mozgásokat, a stratégiák sokszínűsége. Illetve érdemes-e rendszeresen változtatni a stratégiánkon?

2022.06.28

Monetáris szigorítás, kommunikációs fordulat…
A SEC kommunikációjával újabb jele mutatkozik annak, hogy új tőkepiaci érába csöppentünk, ahol kiemelten fontos lesz a piacnál erősebb részvények megtalálása. Ebben a bejegyzésben bemutatunk pár olyan részvényt, amelyek technikai kép alapján erősebbek a piaci átlagnál.

2022.06.14

A 200 hetes mozgóátlag vajon újra megtartja az árfolyamot? Vagy a szigorúbb monetáris politika ebben is hoz változást? A következő hetekben kiderülhet.

2022.05.10

A FED vajon újra meghátrál egy nagyobb piaci korrekció során? Az alábbi bejegyzésben erre keressük a választ, illetve a piac egészét tekintve felmérjük, annak állapotát és hangulatát.

2022.05.05

Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy a nagy befektetési guruk -Warren Buffett és Charlie Munger- milyen részvényeket vásároltak befektetési cégükön keresztül. Az idei évben ugyanis több, mint 50 milliárd dollárt költöttek el a rossz piaci hangulat ellenére is. Hogy pontosan mit vásároltak, az a bejegyzésből kiderül.

2022.04.05

Április második kereskedési napján a CEO-k bejelentéseitől zengett a Wall Street. Howard Schultz és Elon Musk bejelentései nagy elmozdulásokat hoztak az általuk vezetett vállalatok részvényeiben. Míg a Starbucks vezetője a részvény-visszavásárlások felfüggesztését jelentette be, addig Musk egy újabb akvizíciót hajtott végre.

2022.03.23

A piaci mozgás előrejelzésére, ebben a bejegyzésben két korábban már lezajlódó mozgás mintázatát fogjuk segítségül hívni. Az egyik lehetőséget a piaci azóta keresztül húzta, de gondolatébresztés képpen érdemes azért még figyelemmel követni. A jelenlegi mozgás alapján a 12 évvel ezelőtti mozgás megismétlődésére van nagyobb a valószínűség.

2022.03.11

180 fokos fordulat az olaj piacán 2 év alatt. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk miképp alakulhatott ki újra az extrém magas árazás.

2022.03.01

Sajnálatos, hogy aktuálissá vált egy olyan bejegyzés, melyben a korábban lezajlott háborús események górcső alá vétele, információval szolgálhat.

2022.02.15

Különböző stratégiák alkalmazása során is vannak olyan kritériumok, melyek elengedhetetlenek a kereskedésben. Starsky és Hutch rövid története tanulsággal szolgálhat minden kereskedő számára.

2022.02.12

A részvénypiaci hangulatban novemberben egy markáns változást láthattunk. Az addigi vegyünk meg minden hangulat, pillanatok alatt szerte foszlott és sok kisebb részvény piacán hatalmas lemorzsolódást láthattunk. A korábban magasztalt technológiai részvények közel sem teljesítettek olyan jól az elmúlt pár hónapban, sokkal inkább az értéket keresték a befektetők. Ez tükröződik abból a 3 csoportból, amibe ezen bejegyzéseben a részvényeket csoportosítottuk.

2022.02.08

A startup befektetés és a tőzsdei kereskedés alapjait tekintve egyazon elvekre épülnek. Ebben a bejegyzésben 3-at emeltünk ki ezen elvek közül, amiket kivetítünk a kereskedés világára is. A bejegyzés végén, pedig a Netflix cégértékének villámgyors átalakulásával foglalkozunk. 

2022.01.20

Minden egy különös álommal kezdődött…

2021.12.16

A válasz, a nyertes mentalitásra. Ebben a bejegyzésben Lewis Hamilton MasterClass kurzusában elhangzott tanításokat fogjuk végig venni, kivetítve olykor a tőzsdei kereskedés világára is. 

2021.11.24

Michael Burry stoppolódása után, Elon Musk állt be a Teslában az eladók oldalára. Vajon a bennfentesek eladása jelezheti a piac tetejét? Ha igen, akkor egy újabb Big Short lehetőség alakul ki a részvényben.

2021.11.02

Ha év vége, akkor nem feledkezhetünk meg a mikulás rally jelenségről a piacokon. Az év ezen időszakában az átlagosnál nagyobb elmozdulásokkal találkozhatunk. A szerdai FED kommunikáció iránytűként szolgálthat az év végi mozgások meghatározásában. 

2021.09.12

10 évente kétszer akad olyan töretlenül emelkedő piac, mint amilyen a mostani. A 200 napos mozgóátlag több, mint egy éve nem került visszatesztelésre, így napról napra nő a matematikai valószínűsége egy korrekciónak. A bejegyzésben kitérünk a piac, hangulat indikátoraként is emlegetett put/call arányra, ami extrém optimizmust jelez az idei évben. Mi lesz ennek a vége?

2021.07.30

Az önellenőrzésről a kereskedés során sokszor elfeledkezünk, holott az egyik legnagyobb hajtóerő lehet a fejlődésünkben. Mind a nyertes, mind a vesztes pozíciókból számtalan tanulságot vonhatunk le.

2021.06.07.

A kereskedési eredmény nagy részt a mentális állapottól függ. A következő történetben a saját példámon keresztül mutatom be, miért nem szabad az árfolyamok rabjává válni, és miért kell bízni magunkban, amikor a piac jó oldalán állunk.

2021.05.18.

A következőkben egy rövid kis időutazást teszünk a 2000-es évek elejére. Az Amazon részvény ezredfordulós árfolyam mozgására kísértetiesen hajaz napjaink egyik legfelkapottabb részvényének grafikonja. Megismétlődik-e vajon a korábbi mozgás?

2021.04.20.

Vajon lesz inflációs hatása a most látott likviditásbővítésnek? Az arany jó menekülőeszköz lehet? Ebben az írásban megvizsgáljuk a jegybanki aranyvásárlásokat illetve az inflációra ható tényezőket.

2021.04.07.

Howard Schultz a Starbucks vezérigazgatójának kurzusa teljesen átformálta a vállalati kultúráról alkotott képemet. Az egyik befektetői szabály szerint, olyan vállalatba szabad befektetni, ami egyezik a saját értékrendünkkel. A Starbucks számomra pont ilyen.

2021.04.02.

Jelenleg egy fontos momentumhoz érkezett a piac, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A Nasdaq index grafikonjában, mintha találkoztunk volna már hasonló mozgással. Vajon a történelem megismétli önmagát?

2021.03.25.

Nem mindig jó, ha alacsony költségek mellett kereskedünk, ugyanis elszaladhat velünk a ló, ami túlkereskedéshez vezethet. Ebben a bejegyzésben a saját hibámon keresztül mutatom be, hogy miért is jó az, ha van egy féken tartó erő a kereskedés során.

2021.03.05. 

Történetünk főszereplője Dave, aki 15 perc alatt veszítette el a teljes megtakarítását. Az ő példáján keresztül mutatjuk be, miért kiemelten fontos a megfelelő kockázatszámítás és a stop-loss használata a kereskedés során.

2021.02.23

Február végére egészen elképesztő eufória alakult ki a részvénypiacon. Az újonnan kibocsátott részvények száma rekordokat dönt hónapról-hónapra, mindeközben az árfolyamok korrekció nélkül emelkednek. Mi lesz ennek a következménye?

2021.02.02. 

Meglepő, hogy milyen sok hasonlóság van a kereskedés és a sakk játszma között. A Netflixen futó Vezércsel című sorozat nézése közben döbbentem rá, hogy az alap játékszabályok a kereskedésben és a sakkban szinte ugyan azok.

2021.01.05.

A 2020-as évben a koronavírus válság jelentősen átrajzolta a tőzsdei grafikonok mintázatát. Az év végéhez közeledve összegeztem a legnagyobb tanításokat, amiket ezen időszak alatt a kereskedésben tanultam. A legfontosabb az volt, hogy…

2020.11.24.

Kötelező olvasmány azok számára, akik a részvénypiacon szeretnék a megtakarításaikat gyarapítani. Jesse Livermore -a 20. század egyik, hanem a legnagyobb kereskedője- rengeteg hasznos tanáccsal látja el az olvasót, amelyből számos dolgot át lehet ültetni a gyakorlatba.

2020.11.19.

Az elektromos autó gyártók gomba mód nőnek ki a földből és vezetik be cégüket a tőzsdére, hogy minél több pénzt tudjanak bevonni a befektetőktől. A kínai cégek árfolyama az utóbbi időszakban jelentősen túlszárnyalta a többi részvény teljesítményét. Vajon meddig marad velük az extrém optimizmus?

2020.10.30.

A napokban két zseniális film ragadta meg a figyelmem, melyek a közösségi média befolyásoló erejével foglalkoznak. Ezen közösségi oldalak kiemelten nagy hatással vannak az életünkre, olyannyira, hogy választási kampányok dőlnek el ezek segítségével.