2023.02.07

Az alábbi bejegyzésben a hosszú távú befektetési portfólió összeállítását vesézem ki, és a rövid távú kereskedés mellett a befektetési attitűd felvételének fontosságát. Ezen túl pedig a bejegyzés végén a saját portfóliómat is bemutatom.

2023.01.17

A gyorsjelentési szezon mindig megnövekedett volatilitás hoz a piacokra. A jelenlegi környezetben pedig kiemelt jelentősége lehet ezen híreknek, a következő piaci hullám irányának meghatározásában. Merre tovább?

2023.01.04

Ebben a bejegyzésben 5 olyan instrumentumot mutatok be, amelyekben a 2023-as esztendőben kedvező trendek alakulhatnak ki. Természetesen bármilyen nem várt esemény felforgathatja a piacokat, mint az idén is történt. Éppen ezért a kereskedői rugalmasságot az idei évben is meg kell őrizni!

2022.12.21

Minden esztendő tartogat valamilyen tanulságot, amit az év végi összegzés során le lehet vonni. Ebben a bejegyzésben a saját tanulságomat ismertetem. A korábbi évek mantrája, miszerint “ne kereskedj a FED ellen”, most sem változott, csak a FED iránya lett más.

2022.11.16

Kik fogják vajon uralni a piacokat az év végéhez közeledve? A megszokott módón a bikák lesznek többségben? Esetleg az idei rossz hangulat végig kitart?
A bejegyzésben megvizsgáljuk, milyen indikátor lehet ezekben a kérdésekben segítségünkre.

2022.10.22

A Meta bemutatta az új VR eszközét, amivel egy teljesen új világ előtt nyitotta ki a kapukat. A cég árfolyama nagy lemorzsolódást szenvedett el az elmúlt 12 hónapban. Az új eszköz és a várakozásoknál esetlegesen jobb eredmény, vajon elég lesz a fordulathoz?

2022.10.08

Ahogy azt korábban is vizsgáltuk, az őszi hónapok nem tartoznak a legerősebbek közé. Szeptember végével a piac újabb mélypontra ment, amivel tovább nőtt a valószínűsége a részvénypiaci lejtmenetnek. 

2022.10.04

Kereskedői pályafutásom során ez volt az egyik olyan könyv, amely pszichológiailag a legtöbbet adta számomra. A bejegyzésben bemutatom a könyv pár fő gondolatát, ami talán mások számára is meghozza a kíváncsiságot, hogy megragadják és elolvassák a művet. Megéri!

2022.09.29

A mai nap vezették be tőzsdére a Porsche részvényeit, ezzel az elmúlt évtized legnagyobb európai kibocsátását végrehajtva. Az alábbi bejegyzésben a Porsche kibocsátásával, és a kiváló vállalatokkal foglalkozunk.

2022.08.20

Az őszi hónapok nem tartoznak a legerősebbek közé, erről árulkodnak a mostani évezred számai. A technikai képet tekintve is fontos ellenálláshoz érkezett az árfolyam, ami nem mellesleg nagy hasonlóságot mutat a 2008-as évek mozgásával. Innen lehet nagyot esni?

2022.08.04

Múlt hét folyamán egy kis lépcsővel közelebb kerültem a célomhoz – egy Tesla Roadster-hez, éppen a Tesla részvényben való spekulációval. A következőkben azt mutatom be, miképp sikerült megtalálnom- és lekereskednem az adódó lehetőséget.

2022.08.03

Vajon láthatunk újra 350-es EUR/HUF árfolyamot? Van olyan szcenárió, ami idáig erősítené a forintot? Az alábbi bejegyzésben erre kerestük a választ, megvizsgálva pár makro piaci mutatót és a devizák grafikonját is.

2022.08.01

Ebben a bejegyzésben azt vizsgáljuk, miképp befolyásolja a piaci mozgásokat, a stratégiák sokszínűsége. Illetve érdemes-e rendszeresen változtatni a stratégiánkon?

2022.06.28

Monetáris szigorítás, kommunikációs fordulat…
A SEC kommunikációjával újabb jele mutatkozik annak, hogy új tőkepiaci érába csöppentünk, ahol kiemelten fontos lesz a piacnál erősebb részvények megtalálása. Ebben a bejegyzésben bemutatunk pár olyan részvényt, amelyek technikai kép alapján erősebbek a piaci átlagnál.

2022.06.14

A 200 hetes mozgóátlag vajon újra megtartja az árfolyamot? Vagy a szigorúbb monetáris politika ebben is hoz változást? A következő hetekben kiderülhet.

2022.05.10

A FED vajon újra meghátrál egy nagyobb piaci korrekció során? Az alábbi bejegyzésben erre keressük a választ, illetve a piac egészét tekintve felmérjük, annak állapotát és hangulatát.

2022.05.05

Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy a nagy befektetési guruk -Warren Buffett és Charlie Munger- milyen részvényeket vásároltak befektetési cégükön keresztül. Az idei évben ugyanis több, mint 50 milliárd dollárt költöttek el a rossz piaci hangulat ellenére is. Hogy pontosan mit vásároltak, az a bejegyzésből kiderül.

2022.04.05

Április második kereskedési napján a CEO-k bejelentéseitől zengett a Wall Street. Howard Schultz és Elon Musk bejelentései nagy elmozdulásokat hoztak az általuk vezetett vállalatok részvényeiben. Míg a Starbucks vezetője a részvény-visszavásárlások felfüggesztését jelentette be, addig Musk egy újabb akvizíciót hajtott végre.

2022.03.23

A piaci mozgás előrejelzésére, ebben a bejegyzésben két korábban már lezajlódó mozgás mintázatát fogjuk segítségül hívni. Az egyik lehetőséget a piaci azóta keresztül húzta, de gondolatébresztés képpen érdemes azért még figyelemmel követni. A jelenlegi mozgás alapján a 12 évvel ezelőtti mozgás megismétlődésére van nagyobb a valószínűség.

2022.03.11

180 fokos fordulat az olaj piacán 2 év alatt. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk miképp alakulhatott ki újra az extrém magas árazás.

2022.03.01

Sajnálatos, hogy aktuálissá vált egy olyan bejegyzés, melyben a korábban lezajlott háborús események górcső alá vétele, információval szolgálhat.

2022.02.15

Különböző stratégiák alkalmazása során is vannak olyan kritériumok, melyek elengedhetetlenek a kereskedésben. Starsky és Hutch rövid története tanulsággal szolgálhat minden kereskedő számára.

2022.02.12

A részvénypiaci hangulatban novemberben egy markáns változást láthattunk. Az addigi vegyünk meg minden hangulat, pillanatok alatt szerte foszlott és sok kisebb részvény piacán hatalmas lemorzsolódást láthattunk. A korábban magasztalt technológiai részvények közel sem teljesítettek olyan jól az elmúlt pár hónapban, sokkal inkább az értéket keresték a befektetők. Ez tükröződik abból a 3 csoportból, amibe ezen bejegyzéseben a részvényeket csoportosítottuk.

2022.02.08

A startup befektetés és a tőzsdei kereskedés alapjait tekintve egyazon elvekre épülnek. Ebben a bejegyzésben 3-at emeltünk ki ezen elvek közül, amiket kivetítünk a kereskedés világára is. A bejegyzés végén, pedig a Netflix cégértékének villámgyors átalakulásával foglalkozunk. 

2022.01.20

Minden egy különös álommal kezdődött…

2021.12.16

A válasz, a nyertes mentalitásra. Ebben a bejegyzésben Lewis Hamilton MasterClass kurzusában elhangzott tanításokat fogjuk végig venni, kivetítve olykor a tőzsdei kereskedés világára is. 

2021.11.24

Michael Burry stoppolódása után, Elon Musk állt be a Teslában az eladók oldalára. Vajon a bennfentesek eladása jelezheti a piac tetejét? Ha igen, akkor egy újabb Big Short lehetőség alakul ki a részvényben.

2021.11.02

Ha év vége, akkor nem feledkezhetünk meg a mikulás rally jelenségről a piacokon. Az év ezen időszakában az átlagosnál nagyobb elmozdulásokkal találkozhatunk. A szerdai FED kommunikáció iránytűként szolgálthat az év végi mozgások meghatározásában. 

2021.09.12

10 évente kétszer akad olyan töretlenül emelkedő piac, mint amilyen a mostani. A 200 napos mozgóátlag több, mint egy éve nem került visszatesztelésre, így napról napra nő a matematikai valószínűsége egy korrekciónak. A bejegyzésben kitérünk a piac, hangulat indikátoraként is emlegetett put/call arányra, ami extrém optimizmust jelez az idei évben. Mi lesz ennek a vége?

2021.07.30

Az önellenőrzésről a kereskedés során sokszor elfeledkezünk, holott az egyik legnagyobb hajtóerő lehet a fejlődésünkben. Mind a nyertes, mind a vesztes pozíciókból számtalan tanulságot vonhatunk le.

2021.06.07.

A kereskedési eredmény nagy részt a mentális állapottól függ. A következő történetben a saját példámon keresztül mutatom be, miért nem szabad az árfolyamok rabjává válni, és miért kell bízni magunkban, amikor a piac jó oldalán állunk.

2021.05.18.

A következőkben egy rövid kis időutazást teszünk a 2000-es évek elejére. Az Amazon részvény ezredfordulós árfolyam mozgására kísértetiesen hajaz napjaink egyik legfelkapottabb részvényének grafikonja. Megismétlődik-e vajon a korábbi mozgás?

2021.04.20.

Vajon lesz inflációs hatása a most látott likviditásbővítésnek? Az arany jó menekülőeszköz lehet? Ebben az írásban megvizsgáljuk a jegybanki aranyvásárlásokat illetve az inflációra ható tényezőket.

2021.04.07.

Howard Schultz a Starbucks vezérigazgatójának kurzusa teljesen átformálta a vállalati kultúráról alkotott képemet. Az egyik befektetői szabály szerint, olyan vállalatba szabad befektetni, ami egyezik a saját értékrendünkkel. A Starbucks számomra pont ilyen.

2021.04.02.

Jelenleg egy fontos momentumhoz érkezett a piac, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A Nasdaq index grafikonjában, mintha találkoztunk volna már hasonló mozgással. Vajon a történelem megismétli önmagát?

2021.03.25.

Nem mindig jó, ha alacsony költségek mellett kereskedünk, ugyanis elszaladhat velünk a ló, ami túlkereskedéshez vezethet. Ebben a bejegyzésben a saját hibámon keresztül mutatom be, hogy miért is jó az, ha van egy féken tartó erő a kereskedés során.

2021.03.05. 

Történetünk főszereplője Dave, aki 15 perc alatt veszítette el a teljes megtakarítását. Az ő példáján keresztül mutatjuk be, miért kiemelten fontos a megfelelő kockázatszámítás és a stop-loss használata a kereskedés során.

2021.02.23

Február végére egészen elképesztő eufória alakult ki a részvénypiacon. Az újonnan kibocsátott részvények száma rekordokat dönt hónapról-hónapra, mindeközben az árfolyamok korrekció nélkül emelkednek. Mi lesz ennek a következménye?

2021.02.02. 

Meglepő, hogy milyen sok hasonlóság van a kereskedés és a sakk játszma között. A Netflixen futó Vezércsel című sorozat nézése közben döbbentem rá, hogy az alap játékszabályok a kereskedésben és a sakkban szinte ugyan azok.

2021.01.05.

A 2020-as évben a koronavírus válság jelentősen átrajzolta a tőzsdei grafikonok mintázatát. Az év végéhez közeledve összegeztem a legnagyobb tanításokat, amiket ezen időszak alatt a kereskedésben tanultam. A legfontosabb az volt, hogy…

2020.11.24.

Kötelező olvasmány azok számára, akik a részvénypiacon szeretnék a megtakarításaikat gyarapítani. Jesse Livermore -a 20. század egyik, hanem a legnagyobb kereskedője- rengeteg hasznos tanáccsal látja el az olvasót, amelyből számos dolgot át lehet ültetni a gyakorlatba.

2020.11.19.

Az elektromos autó gyártók gomba mód nőnek ki a földből és vezetik be cégüket a tőzsdére, hogy minél több pénzt tudjanak bevonni a befektetőktől. A kínai cégek árfolyama az utóbbi időszakban jelentősen túlszárnyalta a többi részvény teljesítményét. Vajon meddig marad velük az extrém optimizmus?

2020.10.30.

A napokban két zseniális film ragadta meg a figyelmem, melyek a közösségi média befolyásoló erejével foglalkoznak. Ezen közösségi oldalak kiemelten nagy hatással vannak az életünkre, olyannyira, hogy választási kampányok dőlnek el ezek segítségével.