10+1 kereskedési hiba

Bevezetés

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy melyek azok a hibák, amit a kereskedők a leggyakrabban elkövetnek, ezáltal nem érik el a megfelelő eredményt. 

Ha ezeket a hibákat sikerül felismerned és elkerülöd őket, akkor nagyságrendekkel jobb kereskedési eredményt várhatsz. 

A legjobb út, hogy elkerüld ezeket a hibákat az, ha felállítassz magadnak egy kereskedési szabályt, ami alapján kereskedsz. 

A legfontosabb, hogy igyekezz ragaszkodni a szabályokhoz, ha sikerül, akkor egyenes úton haladsz a sikeres kereskedővé váláshoz. 

1. Rosszul méred fel a piac irányát

“Trend is my friend” – tartja a mondás, és nem is gondolnád mennyire igaz. Vannak olyan stratégiák, melyek árral szemben is nyereséget termelhetnek számodra, azonban ezek elég ritkák. 

Jobban járunk, ha a többiekkel együtt megyünk és a trendnek megfelelő irányban kereskedünk. A legjobb az, ha a piac, a kiválasztott szektor és azon belül a kiválasztott termék is trendben mozog.

2. Rosszkor szállsz be

Ha már kereskedtél, érezhetted azt, hogy kimaradsz az emelkedésből, ezért minden áron piacra akartál lépni. Ennek van egy külön elnevezése is, a FOMO effektus. Ami az angol Fear Of Missing Out szavak kezdőbetűjéből jött létre. 

Ez szó szerint azt jelenti, hogy félelem a kimaradástól, tehát egy trendben nem veszel részt. Ilyenkor nem szabad az érzelmek alapján kereskedni és hirtelen, meggondolatlanul a piacra szállni. Az esetek többségében ez a csúcson való vásárlást szokta jelenteni, aminek veszteséges pozíció a vége. 

A helyzet az, hogy ma a tőzsdén több ezer termék közül lehet válogatni. Ha egy trendről lemaradtál, akkor ne keseredj el, hiszen gyakran már perceken belül jön is egy következő kiváló lehetőség, amit meglovagolhatsz.

3. Hamar szállsz ki

Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy a nyerő pozíciókat hamar, kis nyereséggel lezárják, a vesztőket pedig engedik futni. 

Ez azért van mert nem tudják elviselni a vesztést és a legnagyobb medve piacon is bíznak az emelkedésben. Ha jól mértük fel a piacot, trenddel megfelelő irányba kereskedünk, akkor engedjük a pozíciót, hadd termeljen nyereséget.

4. Rosszul méred fel a kockáztatott tőkéd

Szintén egy gyakori hiba a kezdőknél, hogy a tőkéjükhöz viszonyítva túl nagy pozíciókat vesznek fel. Ezáltal már egy kisebb ellenkező irányú mozgásnál is kiesnek a piacról.

Jobb esetben a stop-loss zárja a pozíciót, rosszabb esetben a teljes tőkéjük lenullázódik. Ennek elkerülése érdekében fontos a megfelelő kockázatvállalási szabály betartása.  

5. Nem megfelelő időtávon kereskedsz

Fontos a kereskedési stratégia kialakítása során, hogy ismerd magad. Tudnod kell magadról, hogy viszonyulsz a veszteséghez és melyik időtávon tudsz a leginkább azonosulni a piaccal. 

Alapvetően két nagy csoportra lehet bontani a kereskedőket. Vannak, akik rövid távon, kisebb piaci mozgásokat próbálnak megfogni, őket nevezzük angolul day-, swing tradereknek. 

A másik csoportba a hosszú távú kereskedők tartoznak, a befektetők, akik számára 5%-os negatív irányú elmozdulás is belefér, mert a pozíció méretezésük lehetővé teszi számukra.

6. Érzelmi alapon kereskedsz

Bizonyára van olyan márka, ami a szívednek kedves, és ezért szeretnél vásárolni a cég részvényeiből. Például, ha az első autód egy Volkswagen volt és kellemes emlékek fűznek hozzá, attól nem biztos, hogy befektetés szempontjából a legjobb döntés lesz (dízel botrány alatt 50%-ot veszített az értékéből). 

Ha beleszeretsz egy cégbe, az nagyon sok pénzedbe kerülhet. Ebből kifolyólag, érdemes azokat a befektetési lehetőségeket keresni a piacon, amelyek az érzelmek nélkül is szép technikai képet festenek. 

Fontos, hogy ne az érzelmek miatt lássuk “szépnek” a technikai képet, mert utána gyorsan móresre tanít a piac.

7. Hírek alapján kereskedsz

Egy- egy részvényre több ezer hír lehet hatással. Azt fontos megjegyezni, hogy a piaci szereplők minden hírre azonnal reagálnak a saját megítélésük szerint. 

Ha magyarul olvasod a külföldi piacról írtakat, mire a cikk megjelenik magyarul biztos lehetsz benne, hogy elkéstél, mert azt a hírt a piac már beárazta. 

Van egy régi tőzsdei mondás, miszerint pletykára venni, hírre eladni kell. Az esetek többségében igazolni szokta magát a mondás. Tehát amikor kijön egy jó hír a vállalatról, akkor sokan ennek örömére realizálják a profitjukat, és egy kisebb korrekció bontakozhat ki a piacon. 

E mellett a hírek a jól felépített stratégiádat is megbonthatják, ami szintén veszteséghez vezethet. Egy hír hallatán nagyobb kockázatot vállalhatsz a pozíción, bízva a jó eredményben.

8. Másokhoz viszonyítod magad

Túl nagyok az elvárásaid magaddal szemben, mindig mások nyereségeihez viszonyítod a sajátod, ami hatalmas probléma. 

A nyereségekkel mindenki henceg, a veszteségről azonban már sokan hallgatnak. Mindig lesz olyan, aki nagyobbat szakít egy trenden, mint te, azonban ezt senki nem garantálja, hogy örökre így is marad. 

Nem befektetési alapot vezetsz, nem kell a versenytársakat legyőzni. Persze hosszú távon a vállalt kockázatnak megfelelő hozamot kell elérned, de elsősorban magadat kell legyőzni. 

Ha a saját magad által felállított célokat el tudod érni, akkor jó úton vagy, a hosszú távú sikeresség felé.

9. Túlságosan pontos vagy

Ha a technikai elemzésed mérnöki pontossággal behúzott vonalakat tartalmaz és ezeket a szinteket adod meg stop-loss illetve limit-nek, akkor sűrűn adódhat olyan, hogy idő előtt kilépsz egy pozícióból. 

Ugyanis a technikai szintek sose egy vékony vonal mentén helyezkednek el, hanem egy vastagabb sávot jelölnek ki. 

Így fordulhat elő az, hogy idő előtt, vagy sokszor fals jelzésre szállsz piacra, ami veszteséget jelenthet számodra. A piac csúcsát, illetve mélypontját sose fogod tudni eltalálni, illetve, ha igen, az csak hazardírozás, ezt nem árt megjegyezni.

10. Minél többször találod el a helyes irányt, annál jobb az elemzés.

Az elméd szeretné, ha minél többször igazad lenne, eltalálnád a helyes irányt, ezt azonban csak az egód mondatja veled. 

A valóságban szinte lehetetlen, hogy mindig igazad legyen. A hosszú távon fenntartható sikeresség titka, nem a találati arány maximalizálásában, hanem a helyes kockázat kezelésben keresendő. 

Éppen ezért egyszerűbb, egy vesztő pozíció esetén beismernünk és lezárnunk a pozíciót mihamarabb míg, ha igazolódni látszik a számításunk akkor megszabjuk azt az árat, ahol kilépünk a piacról.

10+1. Minden piacon ugyan azt a mozgást várod.

Minden piac más és más, és ez így helyes. Ez az emberi sokoldalúságot tükrözi, ugyanis minden piacon mások a befektetők, más preferenciákkal, tapasztalatokkal, vagyonnal rendelkeznek. Elemzés szempontjából a grafikonokat ugyan úgy lehet elemezni, de a grafikon viselkedésében jelentős eltérések adódhatnak. 

Hasonlítsuk össze az OTP és a Tesla árfolyam mozgását. A két részvény mozgását teljesen más mozgások jellemzik, így stratégia szempontjából is elképzelhető, hogy nem fogsz ugyan olyan eredményeket elérni. 

Az OTP egy kisebb kilengésű, stabilabb papír, míg a Tesla árfolyama napon belül is könnyedén mozog 5-8 %-ot. Ezért célszerű kereskedés előtt az adott piacot jobban kielemezni, hogy milyen típusú mozgás jellemzi a papírt és ehhez igazítani a stratégiát.