Elképesztő kliens eredmények

Csikós Zoltán - 2023.05.09.

Csikós Zoltán - 2023.05.09.

2023 áprilisában tartottunk egy házon belüli „versenyt” a Mastermind tagok között, amelynek keretén belül a résztvevők igyekeztek a legjobb eredményt elérni egy hónap alatt, a győztesnek pedig egy funding challenge lett a jutalma. 

Az eredmény számomra is megdöbbentő. Ennyi tapasztalattal, ilyen rövid idő alatt nem ilyen eredményekre számítottam.

Ha nem ismered a funding challengeket, akkor olvasd el az alábbi bejegyzést is:

2022.10.11.

Ebben a bejegyzésben azt vizsgáljuk meg részletesen, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki eredményeket érjen el a tőzsdei kereskedés területén mindössze 1 év fókuszált munkával.

A Mastermindról...

A Mastermind egy olyan két hónapos program a Proshark tagok számára, ahol kisebb csoportban (10-12 fő) teljes fókusszal a kereskedésre koncentrálunk és ezen időszak alatt igyekszünk a lehető legnagyobb haladást elérni a résztvevőkkel. 

Ahogy véget ért a Mastermind 2.0 március végén, április első kereskedési napján el is indult a „verseny”. Az egésznek az volt a lényege, hogy az elméletben elsajátított dolgokat elkezdjék a résztvevők a gyakorlatban is használni, erre pedig egy tökéletes keretrendszer volt ez a “verseny”. 

Az elején kifejezetten kiemeltem, hogy nem a profit a cél, hanem kizárólag a tanulás, adatgyűjtés és a tesztelés, ennek ellenére nagyon szép eredmények születtek.

Kritériumok a versenyben való részvételhez az alábbiak voltak:

  • 10.000USD értékű demó számla, aki élesben szeretett volna kereskedni, annak volt rá lehetősége. 
  • Nem volt minimum kereskedési nap.
  • Nem volt profit cél.
  • És maximális veszteség sem.

Miért pont demó számla?

A válasz egyszerű. 

Ezek a résztvevők 2-5 hónapja kezdték el fókuszáltan tanulni az SMC-t és önmagában a kereskedést, ami nagyon kevés idő. Azt szoktam mondani, hogy ha valaki az első év vége felé az utolsó 1-2 hónapban profitot termel az nagyon szép eredmény. Erre érdemes törekedni. 

A kereskedésben egyszerűen nem lehet fázisokat átugrani. Teljesen felesleges a milliós profitra koncentrálni, amíg még a technikai dolgok egy része sincs rendben. 

Így viszont keletkezett egy csomó adat, látják, hogy működik a stratégia és a módszer, ami növeli a magabiztosságot és növeli az esélyét, hogy ez élesben is reprodukálható legyen a későbbiekben.

1. Először meg kell tanulni egy csomó technikai dolgot, elsajátítani a stratégiát és gyűjteni az adatokat. 

2. El kell kezdeni tesztelni a stratégiát és egyértelmű mérőszámok alapján gyűjteni tovább az adatokat. Ezeket elemezni és a következtetéseket levonni. Ez jellemzően az a pár hónapos demó számlás fázis, amiben a résztvevők jelenleg is vannak.

3. Következő lépésben érdemes elkezdeni az éles számlás kereskedést. Ugyanúgy tesztelni, naplózni, figyelni a hibákra és kijavítani azokat. Ami működik azt meg kell tartani, ami nem azt pedig el kell felejteni. 

4. És az utolsó lépésben jöhet a skálázás. 

Ezt rontják el nagyon sokan, pont azért, mert nincs egy egyértelmű keretrendszer és folyamat, amit követni tudnak. Ennek következtében az első fázis után egyből az utolsóra ugranak, aminek a vége jellemzően az, hogy feladják, másik esetben pedig hónapokkal vagy évekkel később jutnak el a konzisztens eredményekig.

Eredmények:

1. hely: +21.34%, +2134USD

2. hely: +17,04%, +23USD

3. hely: +10.17%, +1017USD

4. hely: +10.02%, +1002USD

5. hely: +2.42%, +242USD

6. hely: -2.43%, -243USD

7. hely: -2.51%, -251USD

8. hely: -11.34%, -1134USD

Sok 100 óra mentorálás és 4+ év kereskedési tapasztalat után látom, hogy mire van szükség, így igyekszem a legjobb kereteket biztosítani a haladáshoz. Ezért ezek nem átlagos eredmények, sőt, ezek a résztvevők jó pár hónapon keresztül nagyon sokat dolgoztak ezért. 

Ennek eredménye lett az, hogy kezükben van a stratégia, a módszertan és egy egyértelmű út, hogy milyen lépéseken kell keresztül érdemes haladni a továbbiakban. Annak is, akinek nem sikerült profitot elérnie, rengeteget lehet tanulni egy ilyen hónapból, ha valaki levonja a következtetéseket és kiküszöböli a hibákat. 

A kereskedés ráadásul nagyon embert próbáló tevékenység, amihez a legtöbbeknek nincs meg a szükséges munkamorálja.

Nem működik úgy, hogy „csinálgatok valamit”, hanem nagyon strukturáltan, teljes fókusszal és az időt nem számolva kell minden ezzel kapcsolatos tevékenységet végezni, legyen szó tesztelésről, az adatok elemzéséről vagy egyszerűen csak a magáról a kereskedésről. Máshogy nem megy.

Sajnos eközben minden korábbinál több sarlatán van, és ami még szomorúbb: csak azért, mert az embereknek igénye van erre.

A tréningjeim résztvevői is néha csodálkoznak, amikor lebeszélem őket a signal csoportokról ezzel együtt pedig a „get rich quick” hozzáállásról és inkább azt javaslom nekik, hogy a tanulásra koncentráljanak, és arra, hogy később önállóan menjen a kereskedés. 

Szerezzenek egy olyan tudást, amit külső forrás nélkül használni tudnak és adott esetben több módon is kamatoztatható.

Egy célom volt ezzel a rövid esettanulmánnyal: demonstrálni azt, hogy megfelelő keretek között meg lehet csinálni. És igen, ezek a résztvevők még nagyon az út elején vannak, jó pár nehézségen túl kell tenni magukat, sok munka vár még rájuk, de pár hónap alatt eljutottak oda, hogy nincs többé szükségük külső segítségre a haladáshoz. 

Így nincs más teendő, csak folytatni, amit elkezdtek.