27 könyv a sikeres kereskedővé váláshoz

“Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet”

A könyvek tették lehetővé számunkra a folyamatos fejlődést, illetve az ebből levont tanulságok nagy mértékben hozzásegítettek minket ahhoz, hogy idővel profitábilisan kereskedjünk. A kereskedés elkezdése során, nagyon sokan találkoznak ugyan azokkal a kezdeti buktatókkal, amikre korábban mások már megtalálták a megoldást. 

Ezért is tartom kiemelten fontosnak az olvasást, ugyanis azon kívül, hogy remek kikapcsolódási lehetőség lehet a zsúfolt napokon, e mellett mások élettörténetéből merítkezve, rengeteg tapasztalattal lehetünk gazdagabbak.

Ha több pénzt szeretnél, jobban szeretnél kommunikálni, vagy csak boldogabb szeretnél lenni, biztos van rájuk megoldás. Rengeteg könyv van és a bőség zavara könnyen halogatást tud eredményezni, ezért összeválogattunk 27 könyvet, amikből a legtöbbet profitáltunk. 

Ahogy a világ leghíresebb befektetője Warren Buffet is említette, a legjobb befekektetés a saját tudásodba, személyes fejlődésedbe való befektetés.

Egy kis bónusz a lista mellé

A TB kiadóval sikerült egy tartós együttműködés keretében 5% extra kedvezményt kialkudni, így ha a megjelölt könyvek felkeltik az érdeklődésed, akkor a kiadó pénztár oldalán az SSA kuponkódot alkalmazva tudod érvényesíteni az extra kedvezményt. 

Azon könyvekre vonatkozik az extra kedvezmény, ahol a könyv leírása alatt egy “Érdekel a könyv” gomb is elérhető, ami egyből a kiadó oldalára irányít, így nem kell keresgélni az adott könyv után a honlapon.

1. Edvin Lefévre - Egy spekuláns feljegyzései

Ez volt az első könyv, amelyet a pénzügyi világról elolvastam. A könyv nagyon meghatározó volt számomra, ugyanis ezen keresztül kaptam meg az első átfogó képet a tőzsdéről.

A könyv Jesse Livermore, legendás amerikai kereskedő életrajzán keresztül mutatja be a kereskedés kétoldalú világát. A könyv eredetileg 1923-ban jelent meg, azóta befektetők nemzedékeit segítette a pénzpiacokon. Nem túlzok, ha ezt a könyvet az alapművek közé sorolom a témában.

A kezdetekkor azt hittem, hogy a tőzsdén nem lehet elveszíteni a teljes vagyont, de erre Jesse Livemore rácáfolt. A pályafutása alatt többször is elveszítette mindenét, de mindig felállt és újra felépítette a vagyonát. 

Ez a mentalitás nagyon megtetszett, és azóta is próbálom eszerint élni az életem, nem baj, ha az élet földre teper, állj fel onnan és tanulj a hibádból. 

2. Jack D. Schwanger - A piac varázslói 1-2

Ebben a könyv párosban interjúk olvashatóak a világ legnagyobb spekulánsaival. Az interjú alanyok nagyon részletesen mesélnek a piacon szerzett tapasztalataikról.

“Az okos ember más kárán tanul.” Ezek a tapasztalatok kiállták az idő vasfogát, ugyanis még a mai napig megállják a helyüket. A könyvekben megkérdezett kereskedők nem a technikai elemzés módszereit mutatják be, hanem sokkal inkább a pszichológiára helyezik a hangsúlyt, a megfelelő mentalitásra.

Többek között a nyereséghez és veszteséghez való viszonyulásról esik szó a műben.  Az üzenete: a nyerés kulcsát magunkban hordozzuk, nem a kinti világban kell keresnünk.

Ez az üzenet alapjaiban változtatta meg a kereskedéshez fűződő viszonyomat. Ekkor értettem meg, hogy a tőzsde 80%-ban tényleg a pszichológián múlik.

3. Lowell Miller - A létező legbiztosabb befektetés

A hosszútávú befektetésekről szóló legjobb könyv, amit olvastam. A kamatos kamat erejét használva mutatja be a vagyonépítés kulcsát. Megismertet a kis kockázatú befektetésekkel, az osztalék fizető papírok befektetési stratégiájával. 

Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik inkább befektetési vénával rendelkeznek és hosszú távon szeretnének egy jelentős vagyont felépíteni. Az osztalék papírokba való befektetéseket mindig alacsony hozamú üzletnek gondoltam, de rá kellett jönnöm, hogy tévedek. 

Nem hosszútávban gondolkodtam, ami viszont a befektetéseknél elengedhetetlen. Miután elolvastam a könyvet rá kellett döbbennem, hogy 20 év alatt, ha rendszeresen megtakarítok és osztalék fizető papírokba fektetek, a kamatos kamat elve szerint akkora vagyonra tehetek szert, amiről mások csak álmodni mernek.

4. Zsiday Viktor - Mániák és válságok a tőzsde hőskorában

Zsiday Viktor a hazai részvénypiac egyik meghatározó alakja, aki nem mellesleg rendkívül jól látja a gazdasági összefüggéseket, amelyek a piacot mozgatják. A műve egy 88 oldalas kis füzet, ami a tőzsde történetéről ad számot.

Bemutatja a történelem meghatározó piaci eseményeit, a nagy lufikat és a kialakulásuk okát. A legjobb, hogy a történelmi eseményeket saját tapasztalataival fűszerezve írja le. Ezen kívül pedig nagyon tartalmasan mutatja be az összefüggő gazdasági eseményeket.

A könyv olvasása után világosabban lehet látni a piaci összefüggéseket, és a mai gazdasági események mögé is betekintést nyerhetünk. 

A történelem ismétli önmagát, ezt sokszor hallottam, így összefoglalva tényleg világossá vált számomra, hogy a múlt eseményei újra és újra megismétlődnek, csak kicsit más formában. Ezért fontos tisztában lenni a rég múlt eseményeivel, így tudunk ugyanis felkészülni a jövőre.

„Ahhoz, hogy következtethess a jövőre, előszőr meg kell ismerned a múltat.„

5. Benjamin Graham - Az intelligens befektető

“Egyértelműen a legjobb könyv amit a befektetésekről valaha is írtak!”- ezekkel a szavakkal méltatta Warren Buffet a könyvet. A könyv szerzője Benjamin Graham az érték alapú befektetés atyja, Warren Buffet tanítója és mentora volt.

Manapság sokat hallhatjuk, hogy az XY részvény túlértékelt, vagy alul értékelt. A könyvben részletesen bemutatják azokat a szempontokat, amelyek alapján kiválaszthatjuk a hosszú távú befektetési portfoliónk leendő részvényeit. 

Ezek a szempontok persze segítenek abban is, hogy az aktuális piaci értékeltséget felmérjük, ezáltal ha elég szemfülesek vagyunk megelőzhetjük, hogy recesszió előtt vásároljunk. 

Maga a könyv nagyon tartalmas, olvasás közben sok pénzügyi kimutatással találkozhatunk, ezért kezdőknek nem feltétlen ajánlanám, de egy gyakorlott befektetőnek kötelező olvasmány.

6. Kostolany André - Tőzsdepszichológia, mesterfokon a pénzről

Kostolany André egy magyar születésű spekuláns, aki fellépett a világpolgárság első lépcső fokára. Kostolany Úr munkássága mutatta meg számomra a tőzsde szabadságát, ekkor döbbentem rá, hogy itt nem a származás számít, mert bárkiből lehet tehetős spekuláns.

Származás alatt a család vagyoni helyzetét értem, tehát nem muszáj milliárdosnak lenni ahhoz, hogy később sikereket érj el ezen a téren.

Kostolany André több előadásán is hallható volt az alábbi ikonikus mondat, amelyből arra következtethetünk, hogy már maga az etimológia is meghatározhatja a különböző társadalmak pénzhez fűződő viszonyát. „Csak a magyar keresi a pénzt. A német megérdemli “Geld verdienen”, a francia nyeri “gagner d’argent”, az amerikai csinálja “to make money”, az angol aratja “to earn money”, a magyar pedig keresi, vagy talál vagy nem, ez a magyarok sorsa.”

A tőzsdepszichológia alapvető lényegét nagyon jól összefoglalja a könyvekben. Több könyvét is lefordították magyarra, azonban ma már sajnos nem kaphatóak, de egy-két könyvtárban fellelhetőek. 

Még halála előtt készült vele egy interjú, amiben elhangzik pár nagyon jó, bölcs gondolat, ami segíthet a kereskedéshez való hozzáálláson változtatni.

7. Jason Zwieg - Agyam és a pénz

Ez a könyv nem egészében a tőzsdéről szól, de nagyon sok hasznát lehet venni a piacokon. A könyv leírja, hogy az emberek miként viszonyulnak a pénzhez. 

Milyen neuroökonómiai folyamatok játszódnak le agyunkban, amikor pénzhez jutunk, vagy pénztől esünk el. Ez nagyban hozzájárul, hogy sikeresek legyünk és helyesen bánjunk a pénzzel. 

A leírtakat sokszor érdekes kísérletekkel támasztják alá. A könyvben szó esik a szerencsejátékok agyunkra gyakorolt hatásáról, a mohóság és a megbánás érzésén keresztül is megismertetve. 

Mindemellett konkrét pénzpiaci példákat is hoz, az alapkezelők marketing fogásain keresztül, egészen a pozícióba lépésig mutat be, az agyban lejátszódó folyamatokat. 

Megtanít a kockázat kezelés alapjaira, hogy mikor mekkora kockázatot érdemes vállalni, továbbá miként tudjuk magunkat kordában tartani, a sikeresség felé vezető úton.

8. Simon Sinek - A jó vezetők esznek utolsónak

E mű elolvasásáig a tőzsdei értékeltségre csak a számokon keresztül tekintettem. A könyvben bemutatják, milyen egy jó vállalat vezető, hogy működik hatékonyan egy csapat. Amikor a csapatok összetartó erejéről olvastam, akkor jöttem rá, ha pusztán csak a számokat veszem figyelembe egy részvény értékeltségnél, akkor hatalmas hibát követek el.

Rendkívül fontos, hogy egy vezető a kollégáira mennyire figyel és mennyire tudnak az alkalmazottak azonosulni a cég elveivel. Ma már ha szeretnék befektetni egy cégbe az az első, hogy a vállalat embereiben rejlő erejét szeretném megtudni. Sokkal nagyobb potenciált látok egy olyan vállalatban, ahol az alkalmazottaknak is van beleszólása a cég alakulásába és ahol jól érzik magukat.

Senki sem szeretne egy olyan vállalat részese lenni – ahova rossz szájízzel járnak dolgozni-  se alkalmazottként, se befektetőként. Ezt a könyvet minden vállalatvezetőnek is tudom ajánlani.

9. Robert T. Kiyosaki - Cashflow négyszög

„Az emberek azért küszködnek anyagi gondokkal, mert éveket töltenek az iskolában- anélkül, hogy egyetlen szót is hallanának arról, miként kell a pénzzel bánni.”  

Az emberek megtanulják, hogyan dolgozzanak a pénzért, azt viszont már nem, hogyan dolgoztassák a pénzt a javukra. Robert T. Kiyosaki rengeteg ember gondolkodását változtatta meg a pénzről világszerte.  Ezt a könyvét az egyik fő műnek tartom a hosszú távú befektetésekről. Olvasás közben kezdtem megérteni, hogy miért van az, hogy egyes emberek másoknál kevesebbet dolgoznak és sokkal többet keresnek.

A legfontosabb gondolata a könyvnek, hogy ne te dolgozz a pénzért, hanem a pénz dolgozzon neked. A könyvben részletesen bemutatja, hogyan válhat belőled is sikeres befektető, hogyan tudod elérni az anyagi függetlenséget és hogyan tudsz megélni a portfóliódból vagy különböző befektetésekből.

10. Yuval Noah Harari - Sapiens

Ezt a könyvet is a nehezebb olvasmányok közé sorolnám, a nyelvezete és a tömörsége miatt. Összefoglalóan a könyvben az emberi fejlődés útját, a fontosabb állomásokat ismerhetjük meg. 

A könyv első felében a vallás és a társadalom kialakulásáról esik bővebben szó. A második fele inkább gazdasági alapokra épül. Ezekben a fejezetekben mélyülhetünk el a modern gazdaság kialakulásához vezető jelentősebb folyamatokban. 

Ilyen például az arany pénz leváltása, fedezet nélküli pénzre. Az író részletesen leírja, hogy a mai világban, amikor a pénzek mögött nincs konkrét fedezet, akkor mi hajtja előre a világot. 

Erre a válasz nem más, mint a hit és a bizalom. Az, hogy elfogadjuk a pénzt, mint csereeszközt, csak a bizalmon múlik. A hitelek területén, bízunk abban, hogy az adósok tudják törleszteni az adósságukat, tehát az egész rendszer alapja nem más, mint a bizalom. 

A bizalom alapját pedig a folyamatos fejlődés, az újítások, felfedezések nyújtják. A könyv segítségével megérthetjük a hitel kihelyezés nyújtotta pénzteremtés folyamatát, így betekintést kapunk a mai gazdaság mélyebb rejtelmeibe is.

Ha valaki rendszeresen olvas, akkor mindenféle képpen ajánlom, mert egy remek könyvvel és rengeteg tudással lesz gazdagabb.

11. Timothy Ferriss - 4 órás munkahét

Egy gondolat örökre megmaradt a könyvből, mégpedig az, hogy „lehet máshogy”, és egyáltalán nem biztos, hogy az a jó, amit az atlágember csinál. A könyv arról szól, hogy lehet egy sokkal értelmesebb, átgondoltabb életet bőségben élni. 

Nem kell egy egész évet dolgozni 1-2 hét pihenésért cserébe. A legfontosabb üzenete, hogy a feladatok nagy részét automatizáld vagy szervezd ki és lényegében csináld azt amit szeretnél.

Elsősorban azon van a hangsúly, hogy utazd be a világot és gyűjts tapasztalatokat, ismerd meg az országok kultúráit, ami szerintem egy felvilágosult elmére utal és egy magasztos cél. 

12. Jesse Livermore – Hogyan kereskedjünk részvényekkel

Jesse Livermore neve már ismerősen csenghet az első könyv említése kapcsán. A méltán híres spekuláns életéről szóló könyv után, ez a másik olyan könyv, ami kiemelten nagy hatást gyakorolt a kereskedői pályafutásomra.

Ezen könyv alapjául, a maga Livermore által írt könyv szolgált, amiben elérhető a 20. században kidolgozott részvény elemző módszere is. Ebben könyvben a befektetési sorozat többi kötetéhez képest, sokkal nagyobb hangsúly helyeződik a technikai elemzésre, illetve a gyakorlatra. 

A címéből is lehet következtetni, hogy ez egy sokkal inkább részvény kereskedésre specializálódott olvasmány, így aki ezen a piacon próbálkozik, azok számára lehet igazán hasznos, de természetesen, minden más piacon is lehet alkalmazni az itt megszerzett tudást. 

A Proshark tréningben elérhető egy egyedi programozású indikátor is nagyban támaszkodik a könnyvben bemutatott kereskedési stratégiára, így talán ebből is látszódik, hogy aki elolvassa a könyvet, az biztosan nem lesz csalódott a tartalmát illetően.

13. Charles Duhigg - A szokás hatalma

A könyv elolvasása után rémisztő volt észrevenni, hogy milyen szokáshurkokat alakítottam ki eddigi életemben, és ezek milyen nagy mértékben befolyásolják a teljesítményemet. A könyvet mindenkinek csak ajánlani tudom, ugyanis rendkívüli mértékben képes hatást gyakorolni a mindennapjainkra (az iskolákban ezt is kötelező olvasmánnyá kellene nyilvánítani szerintem).

A könyvből választ kaphatunk azokra a kérdésekre, hogy mit miért csinálunk, illetve a tudatalattinkból milyen jelzésekre milyen cselekvés aktiválódik. Ami különösen tetszett a könyvben, hogy nem csak elméleti síkon mutatja be a szokások hatását, hanem ezeknek a megtörésére, változtatására is kínál megoldást.

Életünk nagyon nagy részét a szokásaink szerint éljük, ezért kiemelten fontos, hogy milyen szokások rögzültek belénk az évek alatt. A kereskedési eredményünket is nagyon nagy mértékben befolyásolhatják a piacon kialakított szokások, így ezek megváltoztatása, a profitunkban is érzékelhető lehet.

14. Isaac Asimov – Robot sorozat

Az alábbi olvasmány nem kapcsolódik szorosan a tőkepiacokhoz, de egy rendkívül érdekfeszítő és fantáziadús kötettel lehetünk gazdagabbak. A sorozat kötetei több különböző időszakban játszódó történetet mutatnak be, a közeljövőtől, egészen elrepít minket több tízezer évnyi távlatba. 

Bevezetve egy olyan világba, amire a mostani fejlődési utunk során számíthatunk. A sorozat első része -Én a robot- címet viseli, ami sokak számára ismerős lehet a Will Smith által alakított filmből. A könyv tulajdonképpen pont a filmben megismerhető jövőn kalauzolja végig az olvasót, egészen odáig, amikor is az embereknek már nem kell dolgozniuk, mert a gépek mindent elvégeznek helyettük. 

De egy még távolabbi jövőképet is bemutat a borító képen látható második rész, amikor is a fizikai értelemben vett emberi kapcsolatok is szinte teljes mértékben megszűnnek, a hologram elterjedésének következtében. Isaac Asimov a robotika három törvénye lefektetésével, egy egészen hátborzongató jövőt mutat be műveiben.

15. Ashlee Vance – Elon Musk

Elon Muskot szerintem senkinek sem kell bemutatnom, a Tesla és a Spacex vezetőjeként már széles körben megismerte a világ. Ebben az életrajzi műben betekintést nyerhetünk pályafutásába, egészen a gyerekkorától, addig bemutatva, hogy az előbb említett vállalatokat létrehozta, és gazdasági értelemben véve sikerre vitte. Napjainkban Musk vezeti a Forbes által publikált leggazdagabbak listáját, illetve a Tesla piaci kapitalizációja is messze túlszárnyalja a többi autógyártó tőzsdei méretét.

Életműve rendkívül inspirálóan hathat mindenki számára, ugyanis egy rendkívül ambíciózus személy képe tárul elénk a könyv olvasásával, egy olyan emberé, aki olykor a lehetetlen kapuját feszegeti, de előbb-utóbb ezeket az ajtókat áttöri, megmutatva, hogy nem is lehetetlen.

A könyv legnagyobb tanítása számomra pontosan ez volt, hogy kellő mennyiségű munkával szinte bármit el lehet érni. Olykor, ha egy kis inspirációra van szükségem, rendszeresen fellapozom a könyvet, így emlékeztetve magam arra, hogy másnak is rengeteg energiát kellett a sikerhez vezető úton feláldoznia.

16. Walter Isaacson – Steve Jobs

Következzen egy másik életrajzi mű, egy olyan emberről, aki az emberiség mai technikai fejlettségi szintjének elérésében oroszlán szerepet játszott, ez pedig nem más, mint Steven Paul Jobs (avagy ahogy többen ismerik Steve Jobs). Jobs személyében egy igazi vizionáriust ismerhetünk meg, aki remekül tudta használni vezetői képességét, annak érdekében, hogy a csapat elérje célját.

Korábban a Mac, később az iPhone bevezetésével egy teljesen új dimenziót hozott létre a számítástechnikában. A könyvből megérthetjük, hogy lett az Apple a világ egyik legnagyobb vállalata, illetve hogyan alakult ki ilyen kultusza a brandnek világszerte. Még anno készült vele egy interjú, ahol az akkori Next-es korszakáról beszélgettek, az Apple-höz való visszatérése előtt. Aki szeretné egy kicsit jobban megismerni Steve gondolkodását, annak feltétlenül tudom ajánlani mind a könyvet, mind az interjút (magyar felirattal is elérhető). 

Ha egy mondattal kellene összefoglalni az életét, akkor a vállalt egyik kampány szövege jut eszembe, ami így hangzik: „Think different”.

17. Jaksity György – A pénz természete

Jaksity György az itthoni pénzügyi világ igen meghatározó alakja, a Budapesti Értéktőzsde és a Concorde cégcsoport egyik alapítója. 600 oldalas könyvében végikalauzolja az olvasót mindenen, ami a pénzzel kapcsolatos. 

A könyv elején egy rövid történelmi áttekintést kapunk arról, hogyan jutottunk el a kagylótól a mai formában használt pénzekhez. A könyv későbbi fejezeteiben pedig a tőkepiacok részletes bemutatása mellett (opciós piac, kötvények, részvények), a játékelmélet és az emberi természet pénzre gyakorolt hatásáról is kellő részletességű betekintést kaphatunk. 

A könyv nem tartozik feltétlen a könnyebb olvasmányok közé, azoknak tudom ajánlani, akik közgazdasági vonalon végezték el tanulmányaikat, és az ott megszerzett tudást szeretnék feleleveníteni, vagy bővíteni. Akiknek ezt követően is felkeltette az érdeklődését a mű, azok számára bátran tudom ajánlani a könyvet, ugyanis egy remek olvasmányról van szó. (A könyvhöz sajnos már csak másodpiacon lehet hozzájutni, vagy könyvtárakból kölcsönözni.)

18. Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux – Pénzteremtés

Az alábbi könyvben hasonlóan az előzőhöz (A pénz természete) a pénz kialakulásának útján vezet végig minket az író páros. A pénz korábbi történelmi megismerésén túl, ebben a könyvben hangsúlyosabb szerepe jut a kriptodevizáknak is, illetve magának a blockchain technológia alkalmazásának. 

A könyv végén megismerhetünk egy olyan víziót, amely a készpénzmentes világot mutatja be, annak minden előnyével és hátrányával együtt. A könyvben amíg eljutunk erre a pontra, addig végig több gazdasági példán keresztül kerül bemutatásra az innováció fejlődése, legyen szó például a Napster és Apple Music kapcsolatáról. 

Amivel azt próbálják érzékeltetni, hogy maga a blockchain technológia egy áttörést hozhat el a pénzügyeinkben, de egyáltalán nem biztos, hogy ennek a Bitcoin lesz az élharcosa.

19. Barabási Albert László – A képlet

A magyar származású, neves hálozatkutató -Barabási Albert László- a képlet című könyvében arra keresi a választ, hogy mitől lesz valaki sikeres. 

Azon túlmenően, hogy kellő szorgalom, munka és alázat szükségeltetik hozzá, még számtalan más tényező is szerepet játszik abban, hogy valaki elismert legyen a saját szakterületén. 

A könyvben többek között arra keresi a választ, hogy milyen tényezők jelezhetik előre, valakinek a sikerességét. A könyv tartalmaz egy nagyon érdekes példát Einstein ismertségével kapcsolatban, de ezt nem szeretném elspoilerezni, megtartom a kíváncsi olvasónak. 🙂

20. Michael Lewis – Villámfiúk

Biztos vagyok benne, hogy ezen sorok olvasói közül sokan láttak a Nagy dobás, avagy angol címén a „The Big Short” című zseniális filmet. A film alapjául Michael Lewis könyve szolgált. Az író további műveiben is részletesen foglakozik a tőzsde működésével, és az azt befolyásoló erőkkel. 

A villámfiúk című műben betekintést nyerhetünk egy olyan világba, amelynek következtében teljesen más szemszögből fogunk tekinteni a piaci kereskedésre, mint előtte. A műben megismerhetjük azt a hatalmas harcot, amit a kereskedő házak a háttérben folytatnak a sebességért. 

A 2008-as válság során jelent meg a piacokon a magas frekvenciás kereskedés (HFT), ami alapvetően változtatta meg a kereskedést. Röviden a lényeg, hogy a piaci kereskedés során algoritmusok próbálják meg egymást beelőzni, hogy a másik késéséből fakadóan, profithoz jussanak. 

Ezek a kereskedő algoritmusok nagy számú, rövid tartás idejű pozíciókból keresnek hatalmas pénzeket, itt a rövid időt, a másodperc tört részén kell érteni (miliszekundumokban). A gyorsaságért folytatott harc egészen odáig fajult, hogy az információt továbbító optikai kábelek pár méteres rövidítésére, dollár milliárdokat hajlandóak a cégek rááldozni (,ahol az információ közel fény sebességgel halad!).

21. Ben Carlson – Befektetés józan ésszel

Ezen mű szintén azok számára lehet hasznos, akik a megtakarításaikat hosszabb távon szeretnék gyarapítani, és ehhez próbálnak egy portfoliót összeállítani. A könyvben remek segítséget kaphatunk a megfelelő gondolkodásmód kialakításával kapcsolatban, ami a hosszú távú sikerhez elengedhetetlen. 

Ami különösen tetszett a könyvben, hogy a fejezetek felépítése nagyon átlátható, követhető és a nyelvezete is mindenki számára érthető, annak ellenére, hogy szakmai értelemben is nagyon sok információval lehetünk gazdagabbak. 

Tehát az érthetőség, nem ment a minőség rovására. Ezen túl, minden fejezet elején egy-egy remek idézettel is gazdagabbak lehetünk, amelyek az adott témát velősen összefoglalják. A könyv középponti gondolata a TÜRELEM, ugyanis ez a legfontosabb, ha hosszútávon szeretnénk megtakarításunkat fialtatni.

22. Steven Goldstein - Mastering the Mental Game of Trading

Ez a könyv a kereskedés mentális tényezőiről szól szinte teljes mértékben. Egyedüli módon mutatja be az író, hogy a kereskedés közben egy trader milyen fázisokon megy keresztül és ezen fázisokban mik a leggyakoribb hibák és hogyan lehet ezeket elkerülni.

Alapvetően egy kereskedési folyamatot 4 nagy részre bontotta az író, being phase, production phase, performance phase, és a letting go phase-re, amelyek magyarul valahogy így fordíthatóak le: megfigyelés szakasza, tervezés szakasza, teljesítmény szakasza és az elengedés szakasza. Erre a négy ciklusra lehet bontani a kereskedést, mint professzionális tevékenységet. Akad olyan, hogy egyes szakaszokat a kereskedők átugranak, de ennek az esetek nagy részében nincs jó vége, ugyanis annak a számlájuk látja kárát.

A könyv gerincét ezen négy szakasz részletes megismerése adja, de ezen túl számtalan haszon információ is fellelhető a könyvben, foglalkozik például az ego szerepével és azzal a mentalitással, ami a sikeres kereskedéshez elengedhetetlen. Egy hátránya a könyvnek, hogy egyelőre csak angolul érhető el, de akinek ez nem akadály, azok számára kötelező olvasmány!

Mastering the Mental Game of Trading
Gazdagabb Bölcsebb Boldogabb című könyv

23. William Green - Gazdagabb, bölcsebb, boldogabb

William Green újságírói karrierje során számtalan legendás befektetővel találkozott és készített interjút. Mindig is foglalkoztatta a kérdés, hogyan képesek ezek az emberek ennyire kiemelkedni az átlagos teljesítményből és mi szükséges ehhez a felülteljesítéshez. A könyv alapján talán a legjobb válasz erre a gondolkodásmódjukban rejlik. Ahhoz, hogy valaki tartós és kiemelkedő sikert érjen el a pénzpiacokon, kritikus és racionális gondolkodásra van szükség, hogy az információs áradatból a lényeget kiszűrje.

A könyvben a befektetési leckék mellett számos tanítást találunk, amelyek a gondolkodásmódunkra is mély hatást gyakorolhatnak.

Olvasás közben mindig egy füzetben gyűjtöm a fontosabb tanulságokat, és ennél a könyvnél két A/4-es oldalt is teleírtam, holott általában fél-egy oldalt szoktam írni egy könyvből. Ez talán jól példázza, hogy valóban mennyi értékes gondolat található a könyvben.

Az ajánló végére egy idézetet hagynék, amely remekül összegzi a könyv tanulságait: „A befektetés azon ritka pillanatok kivárásáról szól, amikor a nyerés esélye messze felülmúlja a veszteségét.”

24. Morgan Housel - A pénz pszichológiája

A könyv lebontja azt a hiedelmet, hogy a pénz csupán száraz számok összessége lenne. Történeteken és tényeken keresztül az olvasó megismerheti, hogy a pénzhez fűződő viszonyunkat gyakran gyerekkori emlékek és felvett szokások alakítják. Jelenlegi pénzügyi eredményeink, legyenek azok sikerek vagy kudarcok, gyakran ezekben a gyermekkori tapasztalatokban gyökereznek.

A pszichológiai ismeretek mellett a könyv néhány fontos pénztörténeti eseményt is bemutat, ami segít a múltból tanulva jobban kezelni a jövőbeni problémákat.

A könyv nem tartozik a hosszú olvasmányok közé, tagoltsága miatt könnyen haladhatunk vele. Ajánlom mind befektetőknek, mind aktív kereskedőknek, akik értékes tanulságokat keresnek a pénzügyi világban.

A pénz pszichológiája című könyv
Örökké ugyanaz című könyv

25. Morgan Housel - Örökké ugyanaz

Bár ez a könyv nem kifejezetten a befektetésekre összpontosít, szinte minden fejezetben találhatunk olyan pontokat, amelyek a befektetések világában is hasznosak. A könyv alapvetően azt mutatja be, hogy a világban vannak olyan tényezők, amelyek évezredek óta változatlanok, és ezek az emberi jellemből fakadnak.

Jó eséllyel tehát a következő évezredekben sem lesz változás ebben. Ha pedig megértjük, mi állandó a körülöttünk lévő világban, akkor a befektetéseinkben is kamatoztatni tudjuk ezt a tudást.

A könyv számos kiváló idézetet tartalmaz, amelyek közül egyet emelnék ki Charlie Munger emlékére, aki sokat hangoztatta ezt az elvet: „A boldogság első szabálya, az alacsony elvárások.”

26. Daniel Kahneman - Gyors és lassú gondolkodás

Kahneman, a Nobel-díjas pszichológus, kétféle gondolkodási rendszert különböztet meg: a gyors, ösztönös és érzelmi, valamint a lassú, logikus és megfontolt rendszert.

A könyv számtalan példával és kísérlettel illusztrálja, hogyan befolyásolják ezek a rendszerek mindennapi döntéseinket és ítéleteinket. Rávilágít, hogy gyakran hibázunk az ösztönös gondolkodásunk miatt, és bemutatja, hogyan lassíthatjuk le a gondolkodási folyamatokat a jobb döntések érdekében.

“Gyors és lassú gondolkodás” nélkülözhetetlen olvasmány mindazok számára, akik mélyebb megértést keresnek a döntéshozatal pszichológiájáról és a viselkedési közgazdaságtanról. Ez a könyv nemcsak izgalmas betekintést nyújt az emberi elme működésébe, hanem gyakorlati tanácsokat is ad a tudatosabb és hatékonyabb gondolkodáshoz.

A könyvet annyira fontosnak és jónak is tartom, hogy külön blog bejegyzés is született róla, amit itt olvasható.

Gyors és lassú gondolkodás című könyv, Daniel Kahneman
Jóból kiváló című könyv

27. Jim Collins - Jóból kiváló

Ez a könyv elsősorban vállalatvezetőknek szól, de azoknak is hasznos lehet, akik a tőzsdén fektetnek be vállalatokba. Ha felismerjük egy vállalat kiválóságát, részvényein keresztül mi is kiváló hozamra tehetünk szert.

A könyv azt járja körül, miért tudnak egyes vállalatok kiemelkedni a szektorukban, és hogyan képesek hosszú távon megőrizni vezető pozíciójukat. A kiemelkedést három nagy szakaszra bontja: fegyelmezett emberek, fegyelmezett gondolkodás és fegyelmezett cselekvés. Ha ezeken a területeken pozitív változást észlelünk egy cég életében, jó eséllyel kiváló vállalattá válik.

A könyv a kiváló vállalatok teljesítményét a tőzsdei értékteremtésük útján vizsgálja, így a vállalatvezetőkön túl a befektetők számára is tartogat értékes információkat és ismerős ábrákat.