Hogyan küzdd le a kereskedéssel kapcsolatos kétségeid?

Rendszeresen látom azt, hogy az emberek nem azért nem érik el a céljaikat, mert olyan rossz helyzetben/környezetben lennének, vagy a kereskedés egy leküzdhetetlen feladat lenne, hanem mert bizonyos dolgok visszatartják őket a céljaik megvalósításától. 

Ezért gondoltam, hogy erről a témáról érdemes lenne írni egy hosszabb cikket, amiben kifejtem, hogy pontosan mik is azok a dolgok, amik visszatartják  az embereket, hogy elérjék a céljaikat.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy felismerjük azokat a hiedelmeket, amikkel a mindennapjaink során együtt élünk. A legtöbb embert visszatartják a kétségek, a bizonytalanság és félnek bevállalni egy komolyabb kihívást.

Ebben a cikkben arról a három hiedelemről lesz szó, amik a leginkább meghatárózóak. Ha ezeket a hiedelmeket le tudod küzdeni már egy óriási lépést tettél a siker felé.

A hiedelmekkel kapcsolatban nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk vele, hogy ezek általában mindenkivel megtörténnek, és hogy mindenkit fenyeget ez a “veszély”. 

Ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor sokkal könnyebb lesz kezelni őket.

Imposztor szindróma

Az első „veszély”, ami mindenkit fenyeget az az imposztor szindróma.

Sokan úgy érzik, hogy soha nem fognak sikereket elérni, ezek az embereket állandóan kételkednek benne, hogy vajon ők alkalmasak-e sikerre, vajon ők képesek-e arra, hogy profitábilisan kereskedjenek.

Sok ma is élő óriási sikereket elérő ember is ezt érezte annak idején, amikor egy nagyobb dologba belevágott.(pl.:Emma Watson, Renée Zellweger). 

Nagyon fontos, hogy elkönyveljük magunkban azt, hogy képesek vagyunk rá, hogy egy jobb életpályára tereljük az életünket. 

Rengeteg példát láthatunk rá, hogy emberek a semmiből építették fel a karrierjüket, természetesen rengeteg belefektetett idővel, pénzzel és energiával.

Többen azt gondolják, hogy “miért foglalkoznék ezzel az egésszel”. 

Sokaknak már van egy kényelmes életük, miért bolygatná fel azt. 

Valószínű a legtöbb ember, aki olvassa ezt a cikket dolgozik 8 órát, vagy egy oktatási intézményben tölti el a napjának az igen jelentős részét és utána értelemszerűen pihenni szeretne, pedig pont ez lenne a lényeg, hogy ezeket a pihenésre szánt órákat igyekezzünk a leghatékonyabban kihasználni. 

Manapság szinte mindenkinek megvan a lehetősége új dolgokat elsajátítani online, anélkül hogy bárhova is ki kellene mozdulni, ezzel csak az szokott lenni a gond, hogy a pihenésről kellene lemondani az embernek. 

Tisztában kell lenni azzal, hogy a kereskedés munka, kemény munka sok megoldandó problémával.

Természetesen ez az elején bizonytalansággal jár, úgyhogy mindenki tart attól, hogy miért vállalnám be ezt az extra nehézséget, viszont ha sikeresen elsajátítod nagyságrendekkel jobb élethelyzetbe kerülhetsz.

Nagyon sok ember küszködik azzal, hogy azt veszi észre, hogy elment mellette az élet. Ebből lehet következtetni, hogy az ember huzamosabb ideig rossz döntéseket hozott.

Ha valaki nem foglalkozik azzal, hogy növekedjen az élete, hogy olyan emberré váljon, amivé mindig is válni akart, akkor sajnos szomorú jövő elé kell néznie.

Manapság az emberek fejében az a hiedelem él, hogy az életnek kényelmesnek kell lennie, az élet akkor jó, ha teljes kényelemben élnek. 

Számomra az egyik legfontosabb dolog az volt, hogy rájöttem, hogy az életnek nem kell kényelmesnek lennie(szerencsére elég fiatalon rájöttem erre).

Elfogadtam, hogyha van egy probléma azt, meg kell oldani, ha valamire vágyok, akkor megvannak a bizonyos lépések, hogy hogyan érhetem el. Ez nagyon sok esetben kényelmetlenségek bevállalásával jár.

A legtöbb alkalmazotti munkában egyáltalán nincs támogatva a fejlődés, viszont a kereskedés pont ezt adja meg, lehetőséget ad a saját értékrended kibontakoztatására. 

Érdemes azzal tisztába kerülni, hogy ennek nagyon sok hatása van az életedre.

Bizonytalanság

A második kétség, amivel az emberek általában szembesülnek az az, hogy nem tudják hogyan kezdjék el.

Rengeteg információ érhető el az interneten és általában a bőség zavara halogatást szokott eredményezni, ezért javaslom, hogy nyugodtan kérj segítséget. 

Ennek ellenére sokan úgy vannak vele, hogy interneten minden megtalálható, vagy hogy youtube videókból mindent meg lehet tanulni. 

Ez mind szép és jó, és valóban egy bizonyos szintig(általában ez elég alacsony) meg lehet tanulni bármit ingyenesen, viszont ez legtöbbször sokkal több időbe telik.  Korcsolyázni is „meg lehet tanulni” videókból, csak utána nem csoda, hogyha ez a gyakorlatban nem megy olyan jól.

Ezt személy szerint óriási hibának tartom, mert sokkal lassabban lehet haladni és nagyságrendekkel kockázatosabb. (Nem véletlenül van az, hogy a számlák nagy része veszteséges.) 

Ezzel a módszerrel a problémákat is jóval nehezebb megoldani, ezáltal a halogatás is a képbe szokott kerülni, mert nincs egy keretrendszer, ami alapján támogatva van a haladás. 

Arról ne is beszéljünk, hogy elképzelhető, hogy több információ is ellentmond egymásnak és rossz irányba indulsz el.

Önbizalomhiány és a kifogások

A harmadik hiedelem, ami talán a legmeghatározóbb az összes közül, az pedig az önbizalomhiány és a kifogások. Sokan gondolják, hogy „nekem úgy se fog sikerülni”, „úgy is kudarcot fogok vallani”. 

A tőzsdén való kereskedés mindenképpen erőforrásokat igényel, egyértelmű, hogy senki nem akarja elvesztegetni az idejét, a pénzét és az energiáját. 

Továbbá szokott még lenni egy indok, mégpedig az, hogy senki nem akarja, hogy az ismerősei meg tudják, hogy elkezdett dolgozni egy szebb életért és nem fizetődtek ki a befektetett erőforrások.

Pontosan ezért, mert a társadalom ilyen gondolatokat ültet az emberek fejébe kevesen tudják kijelenteni magukról, hogy „én képes vagyok rá”. 

Ennek a leküzdésére természetesen szükség van extra önbizalomra, hogy ki tudd mondani, hogy igen, én hivatott vagyok ezekre az eredményekre.

Ez valószínű sok embert eltántorít, viszont hihetetlenül nagy szükség van magabiztos emberekre.

Sokakkal megtörténik, hogy eltervez valamit, de a megvalósítás szakaszban mégsem teljesíti, helyette keres valami kifogást amivel megmagyarázza magának a dolgokat. 

Van az a mondás, hogy minden ember arra szakít időt, amire szeretne.

Sokakban nem is azonosul, hogy mi rejlik-e egyszerű mondat mögött. Tényleg mindenki saját magának alakítja a sorsát, nem szabad másoktól elvárni, hogy majd jobb lesz.

Az emberek nagy része a politikát okolja a sikertelenségéért, közben pedig nem hajlandó fejleszteni önmagát.

Az egyetlen dolog ami általában az emberek és a céljaik közé áll céljaik közé áll, az a sok kifogás, amit naponta ismételgetnek. 

Tudatosítanod kell magadban, hogy az életed a saját kezedben van. Tűzz ki rövid és hosszú távú célokat egyaránt, állíts össze egy tervet a megvalósításra.

Az emberek jellemzően túlbecsülik, hogy mit tudnak elérni egy év alatt, viszont jelentősen alábecsülik mit tudnak elérni 2-3 éves távlatban, ezért fontos, a hosszú távú gondolkodás.

Az elején nehéz lesz a megszokott rutinból kilépned, de hamar jönni fognak az apró eredmények, melyek közelebb visznek a célodhoz. 

A kezdeti nehézségek adódhatnak az önbizalom hiányból is, ezért javaslom a kisebb célok kitűzését, rövidebb határidővel, mert ha azokat megcsinálod, akkor önmagadnak bizonyítasz vele.

Eddig általánosságban beszéltem, most egy kicsit konkretizálom a tőzsdére. Ha valaki elkezd tőzsdézni, fontos az önbizalom, ugyanis ha kereskedsz, fontos, hogy bízz magadban, anélkül nem fog menni.

Ha vettél egy részvényt, melyet hosszú elemzéssel és meggondolással választottál ki, akkor bíznod kell magadban, nem szabad hagynod, hogy a környezeted elbizonytalanítson.

Természetesen nem szabad átesni a ló túloldalára, amikor senkit és semmit nem hallasz meg, az se a jó természet. A piaccal szemben alázatosnak kell lenned, ha nem vagy az, a piac úgy is helyre rak majd. 

Tudom, ez kicsit úgy tűnik ellentmond az eddigieknek, de eddig is az egészséges keretek közti önbizalomról beszéltem, nem pedig a beképzelt és öntelt személyekről.

Ha pedig támad egy jó ötleted merj belevágni. Azért szeretem a tőzsdét, mert itt valóban teljes egészében a magad ura vagy. A tetteid következményeit viselned kell.

Ha veszítesz be kell ismerned magadnak, hogy valamit elrontottál. Itt nem állhatsz meg, muszáj megtalálnod a hiba forrását, ha ezt nem teszed, el fogod követni ugyan azt a hibát újra és újra.

Ha nyersz egy ügyleten, akkor sem szabad elszállnod, itt is fontos megnézned a miérteket (Miért vetted az adott papírt, miért akkor szálltál be/ki,…). A nyereségekből is ugyan úgy lehet és kell is tanulni, mint a veszteségekből. 

Az idő elteltével és a nyereséges pozíciók jövetelével felépíthetsz egy egészséges önbizalmat, ami az életed más területein is segítségedre lehet.

Én azt látom, hogyha valaki kiírtja ezeket a hiedelmeket a fejéből, akkor nem sok minden tartja vissza attól, hogy sikereket érjen el a tőzsdén. 

Természetesen, ha valakinek nem sikerül, akkor egy idő után feladja a próbálkozásokat, viszont szerintem mindenki képes arra, hogy egy extra bevételi forrást építsen magának.