Hogyan legyél profitábilis kereskedő a következő 1 évben?

Csikós Zoltán - 2022.10.11.

Csikós Zoltán - 2022.10.11

Ebben a bejegyzésben azt vizsgáljuk meg részletesen, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki eredményeket érjen el a tőzsdei kereskedés területén mindössze 1 év fókuszált munkával.

Ez egy teljesen általános leírás, tehát valakinek ennél lényegesen kevesebb idő szükséges és természetesen van olyan is, aki gyakorlatilag soha nem éri el a kívánt eredményt ezen a területen.

Egyszerűen szükséges egy adott mennyiségű idő és energia, amit bele kell fektetni. Ha valaki ezt hajlandó megtenni, annak működni fog, aki pedig nem, vagy gyorsan akar eredményeket, ezért korán feladja, annak értelemszerűen nem. 

Fontos viszont, hogy ez nem egyik napról a másikra történik meg, hanem időről-időre folyamatosan áll össze a kép.

Miért írom ezt a bejegyzést?

Az elmúlt hónapokban elképesztően felgyorsultak az események a Proshark tréning résztvevői esetében, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy a résztvevők(akik hónapokon keresztül elképesztően keményen dolgoztak) sorra teljesítették a funding cégeknél a követelményeket és ezzel együtt lettek funded kereskedők.

Többekkel szorosan együtt dolgoztam(konzultációk, mentorálás stb.) így egyértelmű rálátásom van a haladásukra.

13% profit 1 hét alatt egy 10.000 dolláros funded számlán. 

Fontos! Nem azt mondom, hogy kizárólag nekem köszönhetőek ezek az eredmények, ugyanis ez nagyrészt a saját munkájuk eredménye és van olyan résztvevő, aki több kurzust is elvégzett, tehát nem csak nálunk tanult.

Mik azok a funding cégek?

Olyan cégek, amiket, ha biztosítasz a profitabilitásodról, akkor tőkét adnak, amivel lehetőséged van kereskedni. 

A tőke nagysága a 10.000 dollártól egészen a 200.000 dollárig terjedhet. Ezen kívül több számla esetén összevonásra is van lehetőség, aminek köszönhetően a számlaméret elérheti a 400.000 dollárt.

Nézzük meg, hogy jut el valaki a funded számláig.

Ehhez vegyük a legnépszerűbb funding cég példáját. 

1.szakasz: Challenge

Ebben a szakaszban 30 nap áll rendelkezésre az alábbiakban bemutatott követelmények teljesítésére.

Ez annyit jelent, hogy a 30 napból minimum 10 napon kell pozíciót nyitni. Ha hamarabb teljesítette valaki a profit követelményt, akkor egyszerűen nyitni kell a többi napon egy minimális méretű pozíciót(0.01 lot) és azonnal zárni. Ez a legkönnyebb kritérium, amit teljesíteni kell.

Ez az 5%-a lehet a maximális számlaméretnek. 10.000 dolláros számla esetén maximum 500 dollár veszteség lehet egy nap. Ezen kritérium megszegése esetén azonnal vége a kihívásnak. Továbbá fontos, hogy a lebegő veszteség számít, nem pedig a realizált.

10% a kezdeti számlaméretnek. Tehát a 30 nap alatt maximum 10%-át lehet elveszteni a számlának összesen. 10.000 dolláros példánál maradva ez 1.000 dollár, azaz a számlaméret nem eshet 9.000 dollár alá. 

Ezen kritérium megszegése esetén is azonnal vége a kihívásnak. Illetve ebben az esetben is a lebegő veszteség számít, nem pedig a realizált.

10% a kezdeti számlaméretnek. Tehát a 30 nap alatt 10% profitot kell elérni, ebből adódóan, ha a számlaméret legalább 11.000 dollár, akkor teljesült ez a kritérium.

Fontos, hogy minden kritériumnak meg kell felelni, tehát minimum 10 napot kell kereskedni, egy nap nem lehet 5%-nál nagyobb veszteséget elérni, a maximum veszteség nem haladhatja meg a 10%-ot és 10% profitot el kell érni. 

Ezek teljesítése után következik a második szakasz, a verification

2. szakasz: Verification

Itt ugyanazok szempontok vannak a követelményben, csak kicsit „lazábbak” a feltételek. A 30 nap helyett itt már 60 nap áll a rendelkezésre.

Ugyanaz vonatkozik ezekre a kritériumokra, mint a feljebb leírtak, csak más számokkal.

Ha ez is kész, akkor lesz valaki funded kereskedő és lehetősége van a kiválasztott számlamérettel kereskedni, ahol az elért profitból 80-90%-ban részesedik, illetve a kezdő díjat is visszakapja.

A különböző funding cégek között lehetnek minimális eltérések, de a lényeg ugyanaz.

Fázisok

A legfontosabb dolog a kereskedés területén(sok más területhez hasonlóan), hogy lássuk, hogy a siker fázisokból áll. Teljesen felesleges nagy bevételi elvárásokkal belevágni, amikor még rengeteg mindent kell megtanulni az építkezéshez.

A siker(ezen a területen is) ok-okozat kérdése, ezért nincs alapunk eredményeket várni, amíg az okok nincsenek a helyükön.

Éppen ezért készítettem el ezt az ütemtervet, hogy mindenki előtt legyen egy vázlat, hogy bizonyos időszakokban, bizonyos fázisokban az előrehaladás során mire érdemes koncentrálni.

1. fázis: Alapok megszerzése – tanulás(3 hónap)

Az első fázisban gyakorlatilag a tanulásnak kell lenni a fő fókuszban. Az első időszak arról szól, hogy mindent megtanulj, ami alkalmassá tesz a kereskedésre. 

Teljesen felesleges anyagi elvárásokat támasztani eleinte, mert a dolgok egyszerűen nem így működnek. Teljesen érthető viszont, hogy az emberek gyors győzelmeket akarnak, ezért is gyorsítjuk fel a tréningünkben a tanulási folyamatot, hogy az már önmagában sikerélménynek számít.

Nagy különbség van aközött, hogy valamit 3 vagy 12 hónap alatt tanulsz meg. 3 hónap esetén a tanulás egy fantasztikus sikerélmény, 12 alatt pedig idegesítően lassú és nyűgös folyamat.

Ha valaki nem veszi figyelembe ezeket a fázisokat, akkor jellemzően vagy elakad vagy pedig idő előtt feladja.  

Ebben a fázisban tehát:

  • Jellemzően van egy kurzus, amiből megtanulod a szükséges tudnivalókat.
  • Begyakorlod a tanult eszközök használatát és a piacon előforduló jelenségeket.
  • Backtesztelsz, markupokat és esettanulmányokat készítesz.

Ebből is látszik, hogy az első fázis lényege a technikai dolgok elsajátítása, amire a későbbiekben építkezni lehet.

2. fázis: Tesztelés(6 hónap)

A második fázisban továbbra is elég nagy szerepet tölt be a tanulás, ami mellett el kell kezdeni kialakítani a kereskedés közben alkalmazott rutinokat.

Tehát ez a fázis a próbálkozásról, a „szárnyak nyitogatásáról” kell, hogy szóljon, és akkor kezdődik, amikor megy az eszközök használata és van egy stratégia.

Mire kell koncentrálni ebben a szakaszban?

  • El kell kezdened demo számlán kereskedni, ezzel együtt pedig az első szakaszban megtanult eszközöket a gyakorlatba ültetni.

  • Adatot kell gyűjteni, amit folyamatosan elemzel és átvizsgálsz, hogy az elkövetett hibákat kiküszöböld. – Naplózás, napi markupok stb. Nagyon sokan alábecsülik ennek a jelentőségét, pedig az egyik legfontosabb dolog és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Gondolj csak bele. Ha minden egyes pozíciót naplózol és emellett megcsinálod minden este a markupot az adott instrumentumról, akkor ennek a fázisnak a végére 6 hónapnyi információd van arról, hogy hogyan mozog a piac, mi az, ami működik és mi az, amit el kell engedni. Ezt könnyen el lehet végezni Excelben vagy Notionben.

  • Folyamatosan fejleszted a stratégiád az összegyűjtött adatok alapján.

Ne siettesd ezt a folyamatot, először sajátítsd el a lehető legmagasabb szinten ezt a készséget, minden más követi majd.

3. fázis – Kereskedői identitás(3 hónap)

Ebben a szakaszban érdemes elkezdeni az éles számlás kereskedést, emellett pedig akár érdemes lehet megpróbálkozni egy funding kihívással. Ezt jellemzően akkor érdemes, ha 1-2 hónapja profitot termelsz demo számlán.

Könnyen lehet, hogy nem fog elsőre sikerülni, de ebben a fázisban a legfontosabb továbbra is a tanulás, csak egy sokkal magasabb szinten, jóval több információval és gyakorlattal.  

Amire törekedni kell:

  • Folyamatok optimalizálása.
  • Eredmények mérése, elemzése és a hibák kiküszöbölése. Tehát az eddigieket még magasabb szintre kell emelni a korábbi tapasztalatok alapján.

  • Érzelmek naplózása, fejlesztése, folyamatos önfejlesztés. Vezess naplót a kereskedés közbeni érzéseidről. Elsőre viccesnek tűnhet, de akinek van egy kis tapasztalata a tőzsdei kereskedés területén az pontosan tudja, hogy ez egy óriási pszichológiai játék. Az érzelmeket kereskedés közben teljesen megszüntetni nem lehet, de kontrollálhatóvá tenni egyértelműen, és erre mindenképp érdemes törekedni.

Helyezzük ezt a 3 fázist kontextusba.

Sokan 4-5 évig tanulnak egy diplomáért, aminek megszerzése után semmi nem garantálja, hogy a befektetett pénz és energia meg is fog térülni. Ez pedig mindössze egy 1 éves ütemterv, amit fókuszált munkával tökéletesen tartani lehet. Sőt, ha valaki nagyon ügyes még ez az 1 éves időtartam is lerövidíthető. A kulcsszó a munka.

Senki nem ér el eredményeket anélkül, hogy áldozatokat hozna. A baj az, hogy sokan célkitűzés alatt az álmodozást értik.

Lényegében folyamatosan alábecsüljük, hogy mennyi munka lesz egy adott célt elérni. A legtöbb ember kitűz egy célt, kitalál egy bizonyos munkamennyiséget, hogy mennyi idő és energia lesz az adott cél megvalósítása, a gond viszont az, hogy ezt szinte mindig alábecsülik. A kudarcnak köszönhetően pedig feladják.

A kereskedés esetében pedig pont ez a lényeg. Nagyon jó, ha az első évben kézzelfogható eredmények vannak, viszont sokkal inkább érdemes 3-5 éves távlatban gondolkozni.

Csak gondolj bele:

Havi 10% profit egy 10.000 dolláros számlán 1.000 dollár.

Havi 10% profit egy 100.000 dolláros számlán 10.000 dollár.

És így tovább.

Elképesztő lehetőségek vannak a piacon és ehhez ma már „csak” az kell, hogy mesteri szinten elsajátítsd ezt a készséget. A funding cégeknek köszönhetően ma már nincs szükség óriási tőkére.

Ez csak egy példa, de szerintem jól ábrázolja, hogy mire számíthatsz. – Huzamosabb ideig kevés látható eredmény.

De ahogy telik az idő, az olló tovább nyílik, hiszen tőkével és tudással a kézben lényegesen gyorsabban lehet haladni. És ami nagyon fontos: nincs felső korlát. Viszont lemondások nélkül nem érhetőek el komoly eredmények.

A cikk végére érve őszintén remélem, hogy ez a bejegyzés végül eléri a célját abban, hogy elindít sokakat egy hasonló úton, ami pontosan ugyanezt éri el és végleg megváltoztatja az életüket.