Kereskedés napi fél órában 

Felmerülhet benned a kérdés, hogy bele szeretnél vágni egy teljesen új dologba, viszont nem tudod, hogy hogyan illeszd be ezt a tevékenységet a jelenlegi teendőid mellé. 

Ebben a posztban tehát megnézzük, hogy hogyan is néz ki a struktúra, amivel a jelenlegi teendőid mellé be tudod illeszteni a kereskedést. 

Megnézzük melyek azok a lehetőségek, amellyekkel optimalizálni tudod a kereskedéssel töltött időt.

A legtöbben munka mellett kezdik el a kereskedést, ami teljesen rendben van és én is a legtöbb esetben ezt javaslom mindenkinek. 

Felelőtlenség is lenne feladni egyből a biztos jövedelmet egy éppen kibontakozóban lévő lehetőségért. Azonban nem elképzelhetetlen cél a későbbiekben, hogy idővel több bevételed fog származni a kereskedésből, mint amennyi a munkából származó jövedelmed.

Egészen eddig a pontig azonban viszonylag nehéz összeegyeztetni a munkát és a kereskedést.

Ezek mellett nem beszélve az egyéb elfoglaltságaidról, mint például a családról vagy a sportról, ahol szintén fontos a minőségi és a kellő mennyiségű idő eltöltése. Így a kereskedésre teljesen normális, hogy nem jut annyi idő, de ez így is van rendjén.

A következőkben összegyűjtöttem pár olyan kis „trükköt” amivel a kereskedésre fordított időt le lehet csökkenteni, és csak napi fél-egy órát vesz igénybe a kereskedés, ami egyébként bőven elégnek kell hogy legyen a hosszútávú profitabilitáshoz.

Fázisok

 A tőzsdén, mint ahogy a legtöbb esetben a siker fázisokból áll. 

Teljesen felesleges nagy bevételi forrásokkal belevágni, amikor még rengeteg mindent kell megtanulnod. 

Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, hogy a kezdeti fázisban a tanulásra napi fél-1 óránál jóval több időt kell fordítani. 

1. fázis - A tanulási fázis

A legelső fázis a tanulási fázis, amikor a viszonylag sok időt kell tölteni a kereskedéssel, megtanulsz rengeteg új dolgot, viszont a legnehezebb az egészben, hogy gyakorlatilag anyagi kifizetődés nélkül. 

Sajnos a legtöbben már itt elbuknak, mert téves várakozásokat állítanak a kereskedéssel szemben. 

Az elején bele kell tenni a munkát, meg kell tanulni a kereskedést, de ha az elmélettel tisztában vagy, és a gyakorlati része is megy, akkor bizony akár napi fél óra is elegendő ahhoz, hogy a munka mellett kereskedésből is származzon jövedelmed.

Érthető, hogy az emberek a lehető leggyorsabban akarnak eredményeket látni, ezért is gyorsítjuk fel a tréningben ezt a tanulási folyamatot, hogy ez már önmagában is sikernek számítson.

Egyszerűen ezt a lépést nem lehet megkerülni és nagyon fontos, hogy az elsajátított készségeket kell eredménynek tekinteni és rögtön nagyon motiváló lesz a haladás.

2. fázis - Profitabilitás és a számla növelése

A második fázis, amikor a kereskedésből származó jövedelmed biztosít egy viszonylag alacsony megélhetési szintet. 

Ebben a fázisban már megvan a kialakult stratégia, tisztában vagy a kockázatkezeléssel és elegendő mindössze napi 1 órát tölteni a grafikonokkal és jönni fognak az eredmények. 

A legfontosabb cél ebben a szakaszban a számla méretének a növelése kell, hogy legyen.

3. fázis - Az eddigi munka elképesztő kifizetődése

A harmadik fázis pedig amikor elkezd elképesztően kifizetődni a kereskedésbe fektetett idő, pénz és energia. 

Ebben az időszakban érvényesül az, hogy a kereskedéssel bővíthető jövedelemre tudsz szert tenni. 

Van egy viszonylag nagy méretű számlád és havi 15% profit is nagy összegeket jelent, ami bőségesen elég a havi költségek fedezésére.

A kereskedéshez, mint szinte minden máshoz a legfontosabb, hogy kezdj el hosszú távon gondolkodni. Az emberek jellemzően túlbecsülik, hogy mit tudnak elérni egy év alatt, viszont alábecsülik, hogy mit tudnak elérni 4-5 éves időtávon.

Hogy illeszd be a napodba a kereskedést?

Ha munka mellett szeretnél kereskedni, tehát nincs napi 5-6 órád, amit a kereskedéssel tudsz tölteni, akkor a napon belüli kereskedés, tehát a day trader stílus valószínű nem neked való.

Sokkal inkább swing trader típusú kereskedővé kell válnod, amikor nagyobb impulzusokat, trendeket lovagolsz meg, tehát akár több napig is tartanod kell a pozíciót, ha úgy hozza az adott piaci helyzet. 

Ehhez a leginkább az órás, 4 órás, napos, hetes grafikonok elemzésére lesz szükséged.

Ebben az esetben ezen idősíkok alá nem nagyon érdemes menni, ugyanis akkor lényegesen többször kellene visszanézned a grafikonra.

Ezen kívül érdemes kiválasztani csak néhány piaci terméket, amiket figyelsz, ugyanis így jobban nyomon tudod követni a mozgásokat és lehetőséged van kiismerni egy-egy termék mozgását, ami óriási előny lehet a későbbiekben. 

Ha mindig más és más instrumentumot figyelsz, jó lehetőségek után kutatva, akkor magával a keresgéléssel és az elemzéssel is rengeteg idő elmegy.

Célszerű tehát 2-5 különböző instrumentumot figyelni, és ezeknek a mozgását nyomon követni. Ennek előnye, hogy a figyelmed nem szakad szét, és jobban rá fogsz érezni az adott instrumentum mozgására.

Egy részvény egészen más intenzitással mozog, mint mondjuk egy deviza pár. 

A kiválasztott instrumentumok gyakorlatilag bármik lehetnek, tehát indexek, deviza párok, részvények közül is válogathatsz. 

Ha tanácsolhatom, akkor olyan terméket válassz, amivel nem csak 8 órán keresztül kereskednek, hanem 0-24-es piaca van. 

A forex párok, illetve a nagyobb indexek piacán 0-24-ben lehet kereskedni, ez azért lényeges, mert így nem vagy annyira időhöz kötve, és jóval több piaci lehetőséggel találkozhatsz.

A kereskedés során rendkívül fontos a rendszeresség. Tehát, fontos, hogy napi szinten foglalkozz vele, mert ha nem teszed, akkor nagyon gyorsan kieshetsz a ritmusból.

Napirend, rutin kiépítése

A következő pont tehát a rutin kiépítése, ez elengedhetetlen része a folyamatnak. 

Napi szinten ülj le egy fél órára és elemezd a grafikonokat. Vizsgáld meg a fontosabb technikai szinteket, rajzold be a trendvonalakat és készíts tervet azokra az eshetőségekre, amikor egy-egy fontosabb szint megtörik. 

Ha készítesz tervet, akkor nem nagyon fogsz a piacon váratlan helyzettel találkozni. A Tradingview-n belül lehetőséged van jelzéseket is beállítani, így napközben elég csak akkor ránézni a grafikonra, ha jelzést kapsz. 

Azt, hogy mikor elemzed a grafikont teljesen az életmódodhoz lehet igazítani, tehát, a nap bármely szakaszában elemezhetsz, nincs időhöz kötve. 

Érdemes lehet megnézni, hogy amiket kiválasztottál termékeket, azok melyik piacon vannak jegyezve. 

A legcélszerűbb, ha az aznapi nyitásra már felkészült vagy, ugyanis akkor lehet a legnagyobb mozgásokat elkapni. 

Az amerikai piacnyitás magyar idő szerint fél 4 kor szokott kezdődni, ekkorra már érdemes az elemzéssel kész lenni. Ebben az esetben akár piac zárás után is lehet elemezni, vagy akár reggel, még piac nyitás előtt.

Ezen túl hétvégén is javasolt elemezni a piacot, ilyenkor érdemesebb hosszabb időtávot (havi, hetes, napos chartokat) vizsgálni és a főbb támasz, illetve ellenállás szintekre koncentrálni. 

A magasabb idősíkú technikai szintek, trendvonalak nagyobb szerepet játszanak az árfolyam mozgásában, mint a rövidebb időtávú társaik. 

Akár jegyzeteket is készíthetsz, amiben feljegyezed a fontosabb árfolyamokat, amik nagy hatással lehetnek az árfolyam mozgására, így ezeket hét közben elővéve könnyebben átlátod a piaci mozgásokat, és nem fogsz elveszni a részletekben.

Hogy néz ki munka mellett a kereskedés?

Az elemzés részét nagyjából így lehet munka mellett megoldani, de nézzük, hogy érdemes kereskedni, és mikor érdemes piacra szállni. 

A már említett Tradingview-s jelzéseket érdemes beállítani (ingyenes verzióban korlátozottan érhető el), ugyanis sok időt spórolhatnak meg. 

A jelzést be lehet állítani trendvonal, technikai szint törésre is, így egy helyes elemzéssel vegyítve viszonylag rövid idő alatt piacra lehet szállni. 

A jelzésnek nagyon nagy előnye, hogy nem kell folyamatosan figyelni a piacot, így tényleg csak akkor nézel rá a grafikonra, amikor nagyobb mozgás várható. 

Ennek másik nagy előnye, hogy az érzelmeidet is jobban kizárod a kereskedésből. Így csökken az esélye, hogy érzelmi hullám hatására nyitod vagy épp zárod a pozíciódat. 

A hosszabb időtávnak köszönhetően a piacra lépéssel sem kell kapkodni, ugyanis jóval lassabban történnek az események, mint mondjuk 5 perces idősíkon. 

Ezáltal nyugodtabban tudod meghatározni a stop-loss szinted, és nő az esélye annak is, hogy még átgondoltabb pozíciókba lépsz be. 

Ez mindenképp előnyödre válhat, így lehet kevesebb kötésed lesz, de a találati arányod nagy valószínűséggel javulni fog, ezzel együtt valószínűleg a profitod is növekedni fog.

Összegzés

Ha a fent említett pontok alapján szervezed meg a kereskedést, tehát blokkokat alakítasz ki, és előre elemzed a piacot, akkor munka és család mellet is megfér a kereskedés. 

Nyilván a legjobb, amikor huzamosabb időt tudsz a kereskedésnek szentelni, úgy lehet a leggyorsabban fejlődni, de ha az alapok rendben vannak és a tudásod biztos alapokon nyugszik, akkor viszonylag kis időráfordítással is lehet pénzt keresni. 

Akad olyan is, amikor a piacon nincsenek jó lehetőségek, ilyenkor nem szabad minden áron kereskedni. Sokkal többet ér ilyenkor a pihenés és a családdal töltött idő.