Nagy traderek tanításai

Ebben a bejegyzésben összeszedtünk 6 olyan tanítást, melyet neves traderek -nagy tapasztalattal a hátuk mögött, súlyos dollár milliókat elveszítve- állapítottak meg a kereskedésről.

Az elkövetett hibákra megoldásokat is mutatunk, melyek sokak számára beváltak, és mára hátuk mögött tudhatják ezeket a nehézségeket.

1. Jesse Livermore - Ne tippek alapján kereskedj!

Az első legfontosabb dolog, hogy a kereskedés során a saját utadat járd. 

Ha nem szeretnél beletanulni a kereskedésbe, és csak az számít, hogy nyereséget érj el a befektetéseden, akkor jobban jársz, ha rábízod egy alapkezelőre a pénzed, mintsem mások kereskedési tippjeit követed.

Ha ennyire egyszerű lenne a kereskedés, hogy mások tippjeit másolod, akkor gondolj csak bele. Nem mindenki ezt csinálná?

A tippekkel az a baj, hogy nagyon kiszolgáltatottá tesz. Ha az adott illető, akitől a tippeket várod, éppen elmegy nyaralni amikor zárni kellene a pozíciót, vagy egész egyszerűen nincs összhangban a piaci mozgásokkal, akkor a veszteség a te számládon fog keletkezni, nem az övén. 

Ezért gondolom azt, hogy aki valóban szeretne a tőzsdén nagy vagyont felhalmozni, annak a saját útját kell járnia, nem pedig másokét másolnia. 

Mi is egy olyan tudás elsajátításában segítünk minden kliensnek, amit a saját képére tud majd formálni, attól függően, hogy milyen kereskedési stílust választ magának az illető.

2. Bruce Kovner - Túlkereskedés, avagy nem mindig kell a piacon lenni!

Ez az a nehézség, amit szerintem minden kereskedőnek le kell győznie, mert a kereskedési pálya során, olykor mindenki több pozíciót nyit, mint amennyit kellene. 

A nyerő pozíciók után mindenki még több nyereséget szeretne realizálni (-megjelenik a mohóság, mint pszichológiai tényező-) és olyan helyzetekbe is beszállunk, amelyek elemzésére nem fordítottunk kellő figyelmet. 

Ezt követően elkezdünk egyre több veszteséget realizálni, ami hatására elbizonytalanodunk, és szeretnénk minél gyorsabban visszaszerezni az elbukott pénzünket. 

Ez ugye még több átgondoltalanabb pozícióhoz vezet, ami további veszteségeket eredményez, és belekerülünk egy ördögi spirálba.

Innen csak egy kiút van, ha visszább veszünk a pozícióink számából. Minden kezdő kereskedő számára azt tudom tanácsolni, hogy felezze meg a pozíciói számát és tényleg csak azokba a lehetőségekbe szálljon be, ahol minden összeáll a stratégia szerint.

Ritkán kereskedj és csak akkor, amikor erős meggyőződésed van!

3. Warren Buffet - Türelem

Türelem! Az egyik olyan szó, ami pozícióba lépés előtt sokszor törlődik a szótárunkból, és ennek hatására meggondolatlanul, kapkodva vágunk bele egy-egy trade-be, csak azért, nehogy lecsússzunk az adott árfolyamról! 

Ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk.

A türelmetlenség súlyos problémákat okozhat, mind a rövid távú kereskedőknél, mind a hosszú távban gondolkodó befektetőknél. Warren Buffett rendszeresen hangoztatja azt a nézetét, hogy a meggazdagodáshoz türelem szükséges, és rendszeres megtakarítás. 

Ha a világ egyik leggazdagabb embere ennyire fontosnak tarja a türelmet a befektetések világában, akkor szerintem érdemes megfontolni a tanácsát. 

A türelem, a hosszú távú vagyonépítésre ugyan úgy vonatkozik, mint a pozícióba lépésre. Meg kell várni azt a helyzetet, amikor minden összeáll a stratégiánk szerint, és nagyon kedvező hozam-kockázat arány mellett tudunk pozícióba lépni. 

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem várnak meg kellő megerősítést, hanem az adott mozgást már megelőlegezik a piacnak, mondván így most még kedvezőbb árfolyamon tudok belépni. 

Pedig a nagyobb bizonyosság, hogy a piac jó oldalán állunk, sokszor sokkal több nyereséget jelent számunkra, mint amikor bizonytalanabb ügyletbe alacsonyabb árfolyamon szállunk be.

Várd meg a megfelelő pillanatot és csak akkor cselekedj!

4. Richard Dennis - Ne hagyd, hogy az első nagy nyereséged determináljon!

A kereskedés során mindig a helyes irány meghatározására törekszünk, de olykor, hogy mit gondolunk helyes iránynak bizonyos tényezők erősen torzíthatják. 

Megfigyelték a kereskedőknél, hogy az első nagyobb nyerő ügyletük iránya, később több éves kereskedési trendet is meghatározott számukra. 

Mit is jelent ez pontosan?

Nagyon sok kereskedő, ha az első nagyobb nyereségét egy short (eladási) pozícióval kereste, akkor a későbbiekben is sokkal inkább hajlott a short pozíciók felvételére, mint a vételi pozíciókra. 

Ez akkor nagyon nagy probléma, ha az alap piaci trend felfele mutat, de mi mindeközben rendre csak short pozíciókat veszünk fel, mert ahhoz fűznek pozitív emlékek. 

Természetesen bikának lenni egy medve piacon ugyan ekkora probléma tud lenni. Így könnyedén eltelhetnek évek is, mire képesek leszünk elszakadni a belénk rögzült piaci iránytól, és valóban arra keresünk lehetőséget, amerre nagyobb a mozgás valószínűsége.

Ne engedjük, hogy az első nagyobb nyereségünk meghatározza a későbbi kereskedési irányunkat, próbáljunk meg pszichológiailag semlegesek maradni!

5. Paul Tudor Jones - A kockázatkezelés a kulcs

A kereskedés során kiemelten fontos, hogy kialakítsunk egy olyan stratégiát, amelyhez tartva magunkat, képesek vagyunk profitot termelni. 

Nagyon sokan a sikeres stratégia alatt a magas találati arányt értik, pedig ez nem így van! Alapvetően a találati arány is fontos, de még sokkal fontosabb az, hogy a nyerő ügyleteken jóval több profitot realizáljunk, mint a vesztő ügyleteken.

Azt a pozíciót hagyjuk nyitva, amely profitot termel számunkra, ami pedig veszteséget, azt a lehető leggyorsabban zárjuk le. Paul a kockázat kezelést mesterien űzi, de mindemellett van még stratégiájának egy kiemelt fontosságú eleme. 

Ez pedig a már meglévő tőke/nyereség védelme. Nagyon nagy figyelmet fordít arra, hogy a meglévő tőkéje ne szenvedjen túl nagy lemorzsolódást, ugyanis a tőke nélküli kereskedő nem sokat ér. Úgy vallja, a kereskedés során nem a pénzkeresésére kell nagy hangsúlyt fektetni, hanem a tőkénk védelmére.

Paul tanítása egy mondatban összefoglalva talán így hangzana; A tőkénket csak kellő körültekintés mellett kockáztassuk, és csak olyankor, amikor a hozam kockázat arányt nagyon nagy mértékben sikerül eltorzítanunk.

6. "Azt akard, amit a piac akar!" (egyszerű, de nem könnyű)

Ha megkérdezünk egy igazán tapasztalt kereskedőt, hogy mit fogalmazna meg a legfontosabb feladatként a kereskedésben, akkor nagy valószínűséggel ezt mondaná. Így, ezt a tőzsdei bölcsességet nem társítanám konkrétan egy neves kereskedőhöz sem, ugyanis ez a kereskedés alap szabálya.

Elemzésünk során képesek vagyunk ráerőltetni a piacra azt, amit látni szeretnénk. Az emberi ego szeretné, ha sokszor igaza lenne, ezáltal megállás nélkül növekedni tudna. 

A piacokon azonban a nagy egoval rendelkező kereskedő nem fog tartós sikereket elérni, mert a piac egy ego gyilkos hely. Az elemzés során azt kell kitalálnunk, hogy mit akar a piac. 

Merre mozdul el könnyebben, mozgása útján melyik irányba ütközik kevesebb ellenállásba. Ha ezt sikerül felmérnünk, akkor a pozícióba lépés során kell megtalálni azt a pontot, ahol jó hozam-kockázat aránnyal tudunk pozíciót felvenni. 

A piac akaratát követni egyszerű, de egyáltalán nem könnyű tevékenység. Nem véletlen alakult ki az a mondás is a tőkepiacokon, hogy a trend a barátod. Sokkal egyszerűbb ugyanis egy már meglévő trendbe belépési jelzést találni, mint egy tartós trendfordulót megtalálni.

A kereskedés során, tehát igyekezzünk a saját elvárásainkat háttérbe szorítani, és akarjuk azt, amit a piac akar.