Ott voltunk a Forbes Money Summit-en!

Vámos Balázs - 2023.10.21

Vámos Balázs - 2023.10.21

Csütörtökön került megrendezésre a Forbes Money Summit eseménye, ahol a gazdaság és a pénzpiacok bizonytalan jövőjét próbálták a magyar befektetési világ nagyágyúi a saját meglátásaikkal megvilágítani. Az eseményen mi is részt vettünk, amiről alább olvasható egy rövid összefoglaló.

Amerikai kötvény és dollár

Ami talán az összes pénzpiaci előadás során szóba került, az a 10 éves amerikai kötvény hozamának emelkedése körüli aggodalom volt.

Szeptemberben ugyanis a 10 éves amerikai hozam új lokális csúcsra emelkedett (2007-ben volt utoljára ilyen szinteken), és az emelkedés azóta sem állt meg. A rendezvény napján egy hajszál választotta el a dollár kötvényt az 5%-os hozamtól.

A szakemberek ennek a további mozgását figyelik árgus szemekkel, ugyanis szerintük a hosszú hozamok további emelkedése okozhat problémákat a gazdaság vérkeringésében. Gondoljunk csak a tavaszi bankcsődökre, amikor a magas kamatok miatt a bankok nem bírták tovább fedezni veszteségüket és páran kihulltak a sorból, pedig a 10 éves hozam akkor még csak 4% volt.

A tavaszi bankcsődről ebben a bejegyzésben írtunk:

2023.03.14

Az SVB bank csődje egy fontos fordulópontot jelenthet a piacokon. Az alábbi cikkben sorra vesszük a kripto piacra, nemesfémekre, részvényekre gyakorolt hatását és a lehetséges piaci irányokat.

A hozamok további emelkedése újabb csontvázak kihullását eredményezheti. Ennek következtében pedig a FED akár felhagyhat a kamatemeléssel, vagy legalábbis kommunikációs szinten egy enyhébb hangnemet üthet meg, ami a hozamok további emelkedésének véget vethet, a részvénpiacok számára pedig újra meghozhatja a hajtóerőt.

Jaksity György úgy véli, a következő időszakban ezen kötvények jelenthetnek egy jó befektetési lehetőséget, ugyanis a további hozamemelkedésnek egyre kisebb esélye van a lehetséges rendszerszintű problémák miatt, lefele viszont jóval nagyobb a tér. Számszerűsítve, a hozamok további 1%-os emelkedése is már nagyon komoly problémákat okozhatna, míg a jelenlegi 5%-os szintről a 2-3%-os sávba való visszatéréssel egy komoly pozitív asszimetria adódik, így a Concorde Értékpapír Zrt. alapítója szerint ezen kötvényeken a közeljövőben jó hozamot lehet elérni.

Péterffy Tamás az Interactive Brokers alapítója ezzel szemben úgy gondolta, hogy a hozamok még évekig magasan maradhatnak, mivel az inflációs veszély még nem múlt el.

A dollár erejéről is kérdezték a szakértőket, amivel kapcsolatban a hosszú távú irányt tekintve többen is úgy gondolják, hogy a dollár jelenleg túlságosan drága és a következő 2-3 évben akár egy jelentősebb gyengülés is bekövetkezhet. Az euróval szemben várhatóan tovább fent fog maradni a kamat előnye, de ha ez elkezd csökkenni, akkor az euró lehet újra az erősebb deviza.

Zsiday Viktor szintén erős véleményt fogalmazott meg a devizapiacon. A dollár drágaságának ő is hangot adott, e mellett azonban ő a fejlett piaci hozamok esésével a japán jen felértékelődését látja lehetségesnek.

Interjú Péterffy Tamással az Interactive Brokers alapítójával. Forrás: forbes.hu

AI piac

A mesterséges intelligencia sztoriról Péterffy Tamás fogalmazta meg aggodalmait, ami nem más, mint a munkanélküliség drasztikus emelkedése a jövőben. Szerinte ugyanis a következő 5 évben az AI teljesen átfogja formálni a hétköznapi életünket. Ezzel egyetemben pedig nagyon sok munkát vehet át, aminek következtében a munkanélküliség növekedhet.

Szerinte az AI -mint, ahogy minden újítás- hoz létre új munkahelyeket is, de ezek lassabban fognak létrejönni, mint amilyen ütemben a technológia elveszi azt. Ezzel kapcsolatban pedig azt a kérdést fogalmazta meg az Interactive Brokers vezetője, hogy „Ki lesz aki megvásárolja az AI által megtermelt termékeket, ha nem lesz munkájuk az embereknek?”

Szóba került természetesen az alapjövedelem, mint megoldás, de szerinte még e körül is nagyon sok a kérdőjel, hogy ezt miből, és ki fogja finanszírozni.

Ezen túl az AI őrület részvénypiaci oldaláról Gyurcsik Attila, az Acccorde Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója fogalmazott meg egy pesszimistább véleményt, szerinte ugyanis ezen cégek rövid távú szárnyalása a vége felé közeledhet és inkább short oldalon lehet jövedelmezőbb spekulálni, sem, mint a long oldalon.

Forint piaca

„Bízhatunk még a forintban?” kérdés jelent meg a rendezvény plakátján is, ami a beszélgetések szinte mindegyikénél szóba is került. Itt a megkérdezett szakemberek konszenzusos véleménye az volt, hogy jelenleg a forint nagyon jól tartja magát, már-már túl erős is. Ami természetesen az infláció letörése céljából kedvező, de ennek ára a magas kamat.

Alapvetően abban is egyetértés volt, hogy a kamatcsökenntésekkel a forint újra egy gyengülő pályára állhatna és a jelenlegi szinteknél magasabban képzelik el a szakemberek a reális árfolyamot.

A most következő héten lesz majd az MNB kamatdöntése, ami a szakemberek szerint kulcs momentum lehet a további mozgás irányában. Ha a jegybank csökkent a kamatcsökkentési dinamikáján, akkor a forint megúszhatja a hirtelen leértékelődést, és maradhat a jelenlegi árfolyamokon.

Ha azonban tartja a jegybank a 100 bázispontos csökkentést, akkor az a magas amerikai kamatok mellett gyorsan fogja leolvasztani a forint hozamelőnyét, ebben az esetben viszont egy gyorsabb leértékelődés kezdődhetne meg.

Összességében tehát úgy vélik a pénzügyi szakemberek, hogy a forint várhatóan nem lesz tartósan ezeken az árfolyamokon, és egy 400 körüli euró/forint árfolyam reálisabb, mint a jelenlegi 380 körüli ár.

(Az EU-s pénzek forint erősítő hatásáról a megkérdezettek azt nyilatkozták, hogy rövid távú pozitív hatása lehet a pénzek folyósításának, de alapvetően a piac már ezt beárazta. Ha valóban folyósítanák ezeket a pénzeket, akkor az MNB talán gyorsabban tudná csökkenteni a kamatszintet a forint jelentős gyengülése nélkül.)

Pillanatkép a rendezvényről – Forbes Money Summit 2023.

Részvénypiac

Végezetül pedig a részvénypiaci kilátásokat összegezném, amivel kapcsolatban nem volt túl nagy optimizmus, annyit rögtön elárulhatok.

A szakértők a magasabb infláció és a várható recesszió miatt nem túl optimisták a részvénypiaci hozamokat illetően. Többen is úgy gondolták, hogy a 24-es évben jobb befektetés lehet a kötvény, mint a részvény. Ez az amerikai piacra különösképp igaz.

Fundamentális oldalról nézve, az európai és a közép-kelet-európai régió részvényei teljesíthetnek jobban a masszív alulértékeltség miatt, gondoltak itt a lengyel, román, görög részvénypiacra.

Természetesen a magyar piac is ide sorolható, azonban a gyorsan változó, bizonytalan jogi környezet miatt még nagyobb diszkont van a részvényeken. A hazai részvények árazási szintje a 2008-2009 körüli időszakkal egyezik meg, nyilatkozta az OTP szakembere.

Összefoglalás

A rendezvényen megszólalt befektetési szakemberek véleményeinek konszenzusai az alábbiak:

  • részvény alulsúlyozás a portfolióban,
  • esetleg a feltörekvő piaci részvények vásárlása (közép-kelet-európai régió),
  • kötvénypiac felülteljesítése a részvénypiaccal szemben,
  • forint jelenlegi ereje nem maradhat fent tartósan.

Az előző Forbes Money Summit rendezvényen elhangzottak nagyrészben megvalósultak az idei évben. Kíváncsian várom, hogy az idén elhangzottakat a piac miképp fogja visszaigazolni a következő Money Summit rendezvényig. Szerintem nagy tévedés nem lesz az elhangzottakban.

Külön öröm volt számomra, hogy sikerült Péterffy Tamással egy interjút leszervezni. Interactive Brokers ügyfélként jó volt kicsit megismerni Péterffy Tamás gondolkodását és humorosságát, de nem szeretném lelőni a poénokat. Aki ott volt, tudja milyen jó hangulatban telt a beszélgetés. : )

Végszóként pedig szeretném megemlíteni a rendezvény fantasztikus szervezését. Minden nagyon profi módon volt levezényelve, úgyhogy innen is nagy gratuláció a szervezőknek!

A részletes beszámolókért keressétek fel a Forbes honlapját az alábbi linkeken:

https://forbes.hu/penz/zsiday-varga-jaksity-forbes-money-summit/

https://forbes.hu/penz/otp-bank-negyedeves-befektetesi-strategia-forbes-money-summit-tudositas/

https://forbes.hu/uzlet/futo-peter-ingatlanpiac-ingatlanvasarlas-befektetes-money-summit/

https://forbes.hu/penz/peterffy-tamas-leggazdagabb-milliardos-bank-vallalkozas-money-summit/

(Címlapkép forrása: Forbes Money Summit 2023, Interjú Péterffy Tamással, forbes.hu)

Kapcsolódó cikkek