Meddig lehet még erő a forintban?

Vámos Balázs - 2023.05.11

Vámos Balázs - 2023.05.11

A forint az utóbbi egy évben nagyon vegyes médiavisszhangott kapott. Tavaly ősszel a hazai fizetőeszközt illették a leggyengébb deviza jelzőjével is, míg idén tavasszal a legerősebb deviza címét kapta meg a sajtóban.

Kérdés, hogy a bravúros erősödés után mennyi erő maradt még a forintban, és merre várható a továbbiakban. Ebben a bejegyzésben erre a kérdésre keressük a választ.

A háború kitörését követően a forint számára nem alakultak kedvezően az események. Gondoljunk csak az elszálló energiaárakra, a növekvő inflációra, a romló EU-s kapcsolatra. Ezen tényezők mindegyike egyre rosszabb fénybe tüntette fel a magyar gazdaságot, ezzel egyetemben a forint pályáját is.

Az alábbi írásban, augusztusban arra számítottam, hogy lassan a forint gyengülés végére érhetünk.

2022.08.03

Vajon láthatunk újra 350-es EUR/HUF árfolyamot? Van olyan szcenárió, ami idáig erősítené a forintot? Az alábbi bejegyzésben erre kerestük a választ, megvizsgálva pár makro piaci mutatót és a devizák grafikonját is.

Ekkor valamelyest tévedtem, ugyanis a cikk írásakor 395 forintos EUR/HUF és a 387 forintos USD/HUF jegyzése nem állt meg. Csak pár hónappal később, októberben érték el a csúcsukat, ami az euró esetében 434 forintnál, míg a dollár esetében 450 forintnál állt be.

A jegybank itt egy agresszívabb kamatemelést hajtott végre, amely visszatekintve azt bizonyítja, hogy egy fájdalmas, de szükséges, és hatásos lépés volt az MNB részéről.

Az alapkamat szeptember óta 13%-on áll, az irányadó kamat azonban 18% október óta.

Ezzel az extrém magas kamattal sikerült megfékezni a forint további gyengülését.

Kontextusba helyezve ezt az adatot, a 18%-os hazai kamat a legmagasabb az EU-ban. A második legmagasabb az unió országai közül Csehországban található, 7%-kal. Az USA alapkamata 5,25%.

EUR/USD

A forint októberi mélypontjával egyidőben az EUR/USD árfolyama is emelkedő pályára állt. Azaz a dollár gyengült az euróval szemben. A forint gyengülésének hátterében ez is nagy mértékben szerepet játszott, ugyanis a dollár erősödése, a kisebb devizákra gyengítően hat.

Ha vetünk egy pillantást az EUR/USD heti idősíkú árfolyamára, akkor jól látható, hogy az október óta tartó emelkedés jelenleg egy fontos ellenálláshoz érkezett a 200 hetes mozgóátlag képében (narancssárga vonal). Ezek alapján van arra esély, hogy a dollár újra erősödő pályára álljon, és visszatesztelje az 50 hetes mozgóátlag (kék) szintjét, ami 4%-os csökkenésnek felelne meg.

Az EUR/USD árfolyama alapján tehát van esély egy kisebb trendfordulásra, ahol a dollár kerülne újra fölénybe. Ez pedig a forintot önmagában is gyengülő pályára küldheti.

Forint technikai képe

Ha ránézünk az EUR/HUF, USD/HUF grafikonjaira, akkor látható, hogy a mostani szintek mind a két devizapár esetén egy fontos támasz szintet jelölnek. Ez a fontos szint pedig nem más, mint 2020-ban a vírus során kialakított csúcs szintje az árfolyamnak. Akkor is egy hirtelen pánik alakult ki a forint piacán, amit később sikerült gyorsan rendezni.

Ennek a korábbi Covid csúcs szintnek a visszatesztelése zajlik éppen (ezt nevezik szerepváltó technikai szintnek, amikor a korábbi ellenállásból támasz lesz, vagy épp fordítva). Ezt az árfolyamon vízszintes vonalak jelölik, az EUR/HUF esetében kékkel, míg az USD/HUF esetében sárga vonallal.

Ez már önmagában egy erős támasz szintet jelöl ki, ahonnan lehetne számítani egy felpattanásra, de van még más is. A 200 hetes mozgóátlag (narancssárga vonal) is ezeken az árfolyamokon húzódik jelenleg mind a két devizapár esetében, ami a szerepváltó technikai szint -támasz- szerepét tovább erősíti.

A forint árfolyamait vizsgálva a sok támasz szint miatt sokkal nagyobb jelenleg a forint gyengülésének az esélye, mint a további erősödésé.

Összefoglalás

Összegezve a fentebb megvizsgált grafikonokat, azt lehet mondani, hogy a mostani szintektől sokkal valószínűbb a forint gyengülése, mintsem a további erősödése. Az EUR/USD árfolyama is a dollár erősödés irányába mutat, ami szintén gyengítőleg hathat a forintra.

Makrogazdasági oldalról vizsgálva, várhatóan az infláció tetőzött hazánkban és a nyári hónapokban jelentős mértékű enyhülés következhet be, ami a kamat csökkentést is magával hozhatná. A jelenlegi kamatkiadások ugyanis komoly terhet rónak a költségvetésre, amit hosszú távon nehezen lehet csak fentartani.

A kamatcsökkentés hatására ugyanakkor a forint veszíthetne vonzerejéből, ami szintén a gyengülés irányába mutathatna, de ez nagy mértékben függ a gazdaság teljesítményétől és az infláció alakulásától is.

Egy szó, mint száz, a mostani szinteken érdemes lehet elgondolkodni a portfoliónk deviza kitettségének növelésén, ha eddig csak forintban volt megtakarításunk.

FONTOS! A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.

Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!