Az inspiráció bárhonnan jöhet

Vámos Balázs - 2023.06.21

Vámos Balázs - 2023.06.21

Egy jó kereskedési lehetőség bárhonnan jöhet, csak nyitott szemmel kell járni a világban és megőrizni gyermeki kíváncsiságunkat. Május hónapban volt egy jó hozamot biztosító pozícióm, aminek a felfedezését egy véletlennek köszönhettem.

Májusban megvásároltam a frissen megjelent Forbes magazint, amelyben számos érdekes tartalommal találkoztam. Többek között nagyon kíváncsi voltam -a címlapon is látható- Diller Kevinnel készült interjúra, ami nem okozott csalódást.

Végére érve a Mobilfox-ról szóló remek interjúnak tovább olvastam a magazint, amikor is a világ milliárdosainak rangsorán akadt meg a szemem. Kíváncsi voltam, ki vezeti napjainkban ezt a listát és mekkora vagyon szükséges, a listára való felkerüléshez.

A dobogón álló milliárdosok nevét már kívülről ismertem, az akkori top 3-as rangsort Bernard Arnault vezette, őt követte Elon Musk, harmadik helyen pedig Jeff Bezos állt. Ebben nem is volt meglepetés számomra, hiszen mind a három névvel már többször is találkoztam.

Az igazán érdekes számomra a negyedik helyen álló milliárdos személye volt, aki nem más, mint Larry Ellison. A kedves olvasónak nem tudom mi jut eszébe a név hallatán, nekem őszintén megvallva nem sok információ ugrott be.

A róla szóló rövid kis bekezdésből tudtam meg, hogy ő a CEO-ja az Oracle vállalatnak, amelynek a nevét már hallottam, de nem tudtam elhelyezni mivel is foglalkozik pontosan.

Csodálkoztam, hogy fordulhat elő, hogy a gazdasági életet szorosan követve, nem találkoztam még a negyedik leggazdagabb ember munkásságával.

Égve a kíváncsiságtól felnyitottam a laptomat, hogy utána nézzek, mivel is foglalkozik a cég. Miután megtudtam, hogy az Oracle az egyik legnagyobb szoftvercég a világon, amely jelentékeny részt felhőszolgáltatásokat kínál, vetettem egy pillantást a vállalat részvény grafikonjára is. Véleményem szerint ugyanis egy részvény grafikonja rengeteget elárul a vállalat sikerességéről és a jövőbeni kilátásairól.

Ekkor tárult elém az alábbi kép:

A részvény szinte pontosan olyan képet tárt elém, mint amilyet a stratégiám szerint igyekszem lekereskedni. Mondhatni, a stratégiám tankönyvi példája manifesztálódott az Oracle mozgásában.

Piaci hangulattól függően olyan részvényeket igyekszem közép-hosszabb távon vásárolni, amelyek 52 hetes (vagy mindenkori) csúcsukon vannak, e mellett pont egy konszolidációs zóna zajlik az új csúcson. Ezt a konszolidációs zónát jelöltem a grafiknon lila téglalappal.

A stratégiám másik szabálya szerint berajzoltam a forgalom által kijelölt fontos technikai szinteket, és azt tapasztaltam, hogy nem volt az árfolyam előtt ellenállás. Támasz szint pedig pont a konszolidációs zóna alatt alakult ki.

Az egyedi részvény grafikonját minden esetben összehasonlítom a hozzá legközelebb álló amerikai tőzsdeindex grafikonjával is, ami jelen esetben a Nasdaq 100 indexet jelentette, ugyanis ez testesíti meg a technológiai szektort.

Az index grafikonját elemezve, itt is egy erősebb emelkedést láttam kibontakozni, de ugyanakkor azt is láttam, hogy az Oracle részvénye erősebb volt a Nasdaq indexnél. Elég csak azt megnézni, hogy a részvény egy éves csúcsán volt, míg az indexnek ehhez még át kellett törnie egy ellenállás szintet.

Összességében azt láttam, hogy az Oracle a piac előtt jár relatív erőben, ezen túl pedig az indexek, és a piac egészét tekintve optimista voltam, az AI őrület kibontakozása miatt.

Az elemzést követően 97,8 dollárnál vásároltam a részvényből, a stop szintemet, pedig a lila téglalap alatt helyeztem el. Ezt követően türelmesen vártam. Viszonylag lendületesen tudott emelkedni a piac, így az első pár pozícióban töltött nap után, megnyugvást éreztem azzal kapcsolatban, hogy jó pozícióban ülök.

Belépve a június hónapba egyre közeledett a vállalat gyorsjelentése, amire pozitív befektetői reakciót vártam a jó piaci hangulat miatt. Az eredmények nyilvánosságra hozatalát követően az árfolyam meg is ugrott és a korábban még $110 körül forgó részvényt 2 nap alatt 120 dollár fölé húzták.

13-án a piac ismét egy réssel nyitott, amikor is úgy döntöttem 122 dollárnál lezárom a pozíciómat, ugyanis egyre közelebb éreztem egy piaci korrekciót.

Így a befektetett tőkére nézve majdnem 25%-os nyereséget sikerült realizálni, szűk egy hónap leforgása alatt.

Mint látható, a jó lehetőségek néha ott hevernek az orrunk előtt, csak fel kell ismerni ezeket.

Utólag azonban mégsem a részvényt nevezném meg a hónap legjobb befektetésének, hanem a Forbes magazint, hiszen anélkül nagy valószínűséggel a részvényre sem találtam volna rá.

Így a kedves olvasónak csak egy tanácsom lenne a bejegyzés végére érve; járjon nyitott szemmel!