Amikor a rossz hír jelöli ki a piac alját

Vámos Balázs - 2023.03.14

Vámos Balázs - 2023.03.14

A piac alja akkor alakul ki, amikor a kereskedők többsége shortol, de a rossz hírre nem tud tovább esni az árfolyam. 
A piac nem a jó hírre, hanem a rosszra éri el az alját.”  Jason Shapiro

Múlt hét péntek óta az SVB (Silicon Valley Bank) csődje tartja lázban a befektetői társadalmat. Sokan a FED kamatemelésének enyhítésére számítanak a történtek következtében, sokan pedig a 2008-as bankválságot vizionálják.

A történések hosszabb távú következményeit még nehéz körülhatárolni, azonban az biztos, hogy ezen esemény visszatekintve egy fordulópont lesz a piacok számára. Jelentsen ez akár pozitív, akár negatív fordulópontot.

A részvénypiacokat a történések függvényében leginkább a FED jövő heti (03.22) kamatemelési ülése tartja lázban. Lesz-e kamatemelés, vagy esetleg szinten tartja a kamatot a jegybank a bankszektoron belüli dominóeffektus elkerülése érdekében?

Ez talán most a legnagyobb kérdés a részvénypiacok számára, azonban amíg erre a hírre várunk érdemes megvizsgálni másik két piacot, ami a bankcsőd következtében újult erőre kapott.

Ez a két szektor pedig nem más, mint a kripto piac és a nemesfémek piaca.

Kripto piac

Kezdjük előszőr is a kripto piac elemzésével, ezen belül is a legnagyobb coinnal, a Bitcoinnal.

A BTC árfolyama 2022-ben 65%-ot veszített értékéből, miközben az idei évben közel ilyen mértékű emelkedést tudott produkálni.

Bő fél évvel ezelőtt ebben a cikkben jártuk körül részletesen akkor a kripto piac helyzetét, illetve az akkori fontos technikai szinteket.

2022.06.14

A 200 hetes mozgóátlag vajon újra megtartja az árfolyamot? Vagy a szigorúbb monetáris politika ebben is hoz változást? A következő hetekben kiderülhet.

Ekkor az árfolyam éppen a 200 hetes mozgóátlagot tesztelte, aminek a támasz szerepében bízott sok befektető, de mint utólag kiderült, ez akkor elesett. Az árfolyamnak azóta se sikerült tartósan ezen mozgóátlag fölé kapaszkodnia.

A pénteki SVB bankcsőd napján azonban valami megváltozott. Az kripto piac Szent Grálja -a Bitcoin- megérintette a 200 napos mozgóátlagot, amit korábban januárban tört át, a mozgóátlag egy éves dominanciáját követően.

A pénteki mozgóátlag érintésről az árfolyam pillanatok alatt megfordult és északnak vette az irányt. A vételi hangulat azóta sem csillapodott. Péntek óta 30+%-kal került feljebb az árfolyam jegyzése.

Az alábbi grafikonon lila körrel jelöltem az ominózus mozgóátlag érintést.

A február végi korrekciónak a 200 hetes mozgóátlag érintés vetett véget, ami a korábban felelevenített cikk megírása óta ellenállást jelentett az árfolyam számára.

Amennyiben a Bitcoin árfolyama vasárnap a 200 hetes mozgóátlag szintje felett tudna zárni, akkor egy újabb emelkedő trend előtt állhat az árfolyam. Ezen mozgóátlag szintje jelen sorok írásakor 25 353 dollár.

(Az alábbi hetes idősíkú grafikonon narancssárga vonal jelöli a 200-as mozgóátlagot.)

Nemesfémek

A bankrendszerbe vetett hit megingása, a befektetők menekülését is eredményezte a menedéket nyújtó eszközök felé, ez pedig a nemesfémek piacán is meglátszódott. Az arany árfolyama hétfő estére közel 100 dollárral került fentebb a csütörtöki árhoz viszonyítva. A sárga nemesfém ezzel közelebb került a korábbi mindenkori csúcs szintjéhez, ami 2075 dollárnál húzódik.

Ha az árfolyam a korábbi lokális csúcsa ($1950) fölé tudna kapaszkodni, akkor jelentősen nőne az esélye egy újbóli csúcstámadásnak.

Miközben az aranynak 8,5%-os emelkedésre van szüksége az új csúcshoz, addig az ezüstnek a 2020-as csúcsa megdöntéséig még 37%-ra van szüksége. Érdemes figyelni a különböző nemesfémeket, ugyanis egy-egy hullámban a teljesítményük jelentősen eltérhet!

Részvények

Ugyan a cikk elején említettem, hogy a részvénypiacok számára a jövőheti FED ülés jelölheti ki az irányt, azonban van egy olyan momentum, ami hosszabb távon arra enged következtetni, hogy a medvepiac végéhez közeledünk.

Az alábbi ábrán az opciós piac eladási/vételi arányainak heti változása látható. Azt mutatja meg az alábbi grafikon, hogy egy egységnyi vételi opcióra hány egységnyi eladási opció jut. Ami számunkra azonban az egyes értékeknél fontosabb, az a mozgóátlagok keresztezése.

Zöld vonallal a 20-as, kékkel az 50-es, pirossal a 200-as mozgóátlagot jelöltem. A korábbi időszakban, amikor a zöld mozgóátlag felülről keresztezte a kék mozgóátlagot, akkor a piacon rendre jó belépési lehetőség adódott pár éves távon.

Ez a keresztezés ugyanis azt jelzi, amikor a pesszimistább piaci hangulat, tartósabban optimistára vált át.

A grafikonon lila karikával jelöltem ezeket a jelzéseket.

A következő grafikonon pedig az S&P 500 árfolyama látható, ahol lila karikával az opciós piaci jelzések láthatók. 2-5 éves távon szinte kivétel nélkül jó vételi lehetőséget kínáltak ezen jelzések.

2008-ban az opciós piac mozgóátlagai 2x is keresztezték egymást, amiből az elsőt követően jött még egy markáns piaci tisztítótűz, de a második már piaci mélypontot jelölt.

Összefoglalva a piaci képet és a történéseket, elképzelhetőnek tartom, hogy a pénteki bankcsőd rossz híre kijelölhette bizonyos piacokon a mélypontot. Ugyanakkor a FED döntése és az infláció alakulása még jelentősen befolyásolhatja a részvénypiacok hangulatát.

A cikk elején lévő idézet az “Unknown Market Wizzards” című könyvből származik, amiről hamarosan -miután a végére értem- olvashattok majd egy könyvajánlót, ugyanis zseniális! : )