Fényesen csilloghat az arany árfolyama

Vámos Balázs - 2023.11.29

Vámos Balázs - 2023.11.29

Az arany évezredek óta jelen van a gazdaságban és ezen idő alatt több különböző pénzfunkciót is betöltött. Ezek közül az utóbbi évszázadokban a kincsképző funkciója vált meghatározóvá, amely háborús és -a sokszor ebből következő- inflációval sújtott gazdasági ciklusokban a stabilitást és az értékmegóvást képviselte.

Mindemellett sok kultúrában a mai napig nagy jelentősége van az aranynak, mint ékszernek is. Például Indiában a házasságkötési időszakban (január-március) kiugró az ékszerek iránti kereslet.

Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk az arany árfolyamára ható tényezőket és azt is, hogy a jegybanki vásárlások és az indiai házasságkötési szezon új mindenkori csúcsra lökhetik-e a sárga nemesfém árfolyamát.

A 2008-as rally

Mint ahogy a bevezetőben is említettem, az arany hosszú ideje a stabilitást jelképezi a sötét időszakokban. Nem volt ez másképp 2008-ban sem, amikor is a válság kirobbanását követő 4 évben majdnem háromszorosára emelkedett az arany árfolyama.

2007 őszén új mindenkori csúcsra tört az árfolyam, maga mögött hagyva a 80-as évek során kialakított 750 dollár körüli árfolyamokat. Ezt követően 2011-re elért az árfolyam 1900 dollárra, ami egészen 2020-ig jelölte ki a mindenkori csúcsot.

A grafikonon kék nyíl jelöli a bizonyos 2007-es új csúcsra menetelt, ahonnan a 160%-os emelkedés megindult.

A válság okozta bizonytalan hangulaton túl, a kamatok csökkenése is nagy hajtóerőként szolgált az árfolyam emelkedésében.

Az amerikai alapkamat 2007 első felében 5,25% körül alakult, ahonnan a kamatvágás szeptemberben indult meg. 2009 őszére, tehát két év leforgása alatt az alapkamat 0,15%-ra süllyedt.

A kamatok ilyen gyors és ilyen nagy mértékű csökkenése jelentékeny mértékben járult hozzá az arany árfolyamának emelkedéséhez.

Amennyiben a befektetők várakozásainak megfelelően, 2024-ben jelentősebb kamatcsökkenés jönne a fejlett piacokon, akkor az hasonlóan 2008-hoz szintén jó fűtőanyagot jelenthetne az arany számára.

2021-ben írtam egy bejegyzést az aranyról, érdekes visszatekinteni mai fejjel, hogy az akkori közvélekedésben még az átmeneti alacsonyabb infláció képe élt:

2021.04.20

Vajon lesz inflációs hatása a most látott likviditásbővítésnek? Az arany jó menekülőeszköz lehet? Ebben az írásban megvizsgáljuk a jegybanki aranyvásárlásokat illetve az inflációra ható tényezőket.

A kamatcsökkentésen túl

A kamatcsökkentés lehetséges arany árfelhajtó erején túl, van több kereslet oldali tényező is, ami segítheti az emelkedő árfolyamot. Az egyik ezek közül a jegybanki vásárlások.

Az idei első féléves jegybanki arany vásárlások 2000 óta minden korábbi rekordot megdöntöttek. A múlt év kiugróan nagy második féléves forgalma után könnyen elképzelhető, hogy az idei évben a jegybankok arany vásárlási mennyisége abszolút rekordot fog beállítani.

Az ábrán zöld oszlop jelöli az első féléves, lila pedig a második féléves jegybanki vásárlásokat -tonnában kifejezve.

A következő ábra már tartalmazza a harmadik negyedéves jegybanki vásárlásokat is, aminek az erejét látva egyre valószínűbbé válik az éves abszolút csúcsdöntés.

A jegybanki vásárlásokon túl az indiai esküvőszezon is plusz keresletet támaszthat a nemesfém iránt. Mivel India gazdasága dübörög az utóbbi években, így valószínűsíthetően az esküvőkre fordított kiadások is növekedni fognak, ami magával húzza az arany keresletét is.

Világszinten a teljes arany keresletnek a 40%-át az ékszerkészítés támasztja. A jegybanki vásárlások az ékszerészek által jelentett kereslet felét teszik ki. A jegybankok idei első féléves vásárlása 387 tonna volt, míg az ékszeripar 1050 tonnát vásárolt.

Az alábbi grafikonon a második negyedéves vásárlások láthatóak évenkénti megoszlásban, a legalsó világoszöld rész jelöli az ékszerészet által felhasznált mennyiséget, sötétlila pedig a jegybanki vásárlásokat.

További adatokért érdemes felkeresni a forrásként szolgáló oldalt: gold.org

A grafikon

Látszik talán a fentebb említett tényezőkből, hogy fundamentális oldalról az arany emelkedése megalapozottnak látszik és még lehet tere a növekvő kereslet miatt.

Érdemes azonban az árfolyamra is ránézni, ahol nemsokára egy kitörési formáció valósulhat meg.

Ha vetünk egy pillantást a grafikonra, akkor látható, hogy a 2019-2020-as szárnyalás óta az árfolyam igazából egy széles sávban oldalazik. Ebből többször megpróbált már kitörni, de mindegyik csúcsdöntési kísérlet sikertelen volt.

A 2020-ban kialakított 2070 dolláros csúcsot 2022-ben és 2023-ban is megpróbálta az árfolyam áttörni, de mind a kétszer lefordult róla. Az utolsó lefordulás során az arany jegyzése a 200 hetes mozgóátlagig (narancssárga vonal) esett vissza, ahonnan tű pontos fordulót végrehajtva száguld azóta is felfele.

A jelenlegi 2040 dollár körüli árfolyamoknál a korábbi csúcs tesztelése szerintem minden további nélkül megvalósulhat. A kérdés csak az, lesz-e áttörés?

Ha igen, tehát az arany árfolyama maga mögött hagyná a 2070 dolláros árfolyamot, akkor jelentősen nőne az esélye, hogy a 2007 körül látott emelkedés -ha nem is olyan mértékben, de- megismétlődhet.

Összefoglalva tehát az arany emelkedését mind a jegybanki vásárlások, mind az indiai esküvő szezon közeledte, mind technikai tényezők támogatják, amiből egy fényesen csillogó hozam is adódhat a következő időszakban.

És mivel a világ változik az arany digitális megfelelőjéről sem szabad megfeledkezni, a Bitcoinról, ami szintén jól teljesíthet a következő években!

Kapcsolódó cikkek