Felezéssel duplázni

Vámos Balázs - 2023.08.30

Vámos Balázs - 2023.08.30

„A történelem nem ismétli önmagát, de rímel.” Mark Twain

A tőzsde világában talán nincs még egy olyan megosztó eszközosztály, mint a kriptopiac. Lehet szeretni, gyűlölni, de egy dolgot nem lehet, figyelmen kívül hagyni a létezését.

Napjainkra a kriptopiac kapitalizációja meghaladja az 1.000 milliárd dollárt. Ezzel a kapitalizációval pedig az amerikai részvények világában a hatodik helyet foglalná el, az NVIDIA után és a Tesla előtt a rangsorban.

Ebből a piaci méretből látszódik talán leginkább, hogy a befektetői közösség milyen széles hányada hisz még mindig a kripto világában és bizakodnak az újabb szárnyalásban. Amire a történelmi analógiák alapján van is joguk!

Megfigyelhető ugyanis a Bitcoin árfolyamában egy 4 éves ciklikusság, amely időtáv kijelöli a nagy szárnyalásokat és az ezt követő korrekciókat. Jelenleg a 4 éves ciklus közepén járhatunk, ami alapján van arra esély, hogy 2024 végére újra 60.000 dollárig emelkedjen a digitális nemesfém árfolyama.

Nézzük mi alapján jutottam erre a következtetésre:

A Bitcoint mint ismeretes bányászattal állítják elő, amihez komplex matematikai műveleteket kell megoldani. A bányászok ezért cserébe X mennyiségű Bitcoint kapnak. A Bitcoin feltalálója azonban beépített a blokkláncba egy olyan szabályt, miszerint minden 210.000-ik kibányászott BTC után a bányászoknak járó fizetség feleződik. Ez a feleződés pedig körülbelül 4 évente megy végbe.

Ha vetünk egy pillantást az alábbi árfolyamra, akkor függőleges vonnallal jelöltem a korábbi felezési időpontokat, illetve a 2024 áprilisában várható következő felezés időpontját. (A grafikon logaritmikus skálázású.)

Ami érdekes ezen periódusokkal kapcsolatban, hogy a felezések időpontjakor vagy az azt követő fél évben a BTC árfolyama rendre új csúcsokra ment.

Az első felezésre 2012-ben került sor, ami után az előző csúcshoz képest egy 10 szerező emelkedést láthattunk.

A második felezésre 2016 júliusában került sor, amit követően 2017 februárjában ment ki új mindenkori csúcsra a kriptodeviza árfolyama. Ezt követően a korábbi 1400 dollár körüli csúcsról, 2018-ra közel 20.000 dollárig menetelt a digitális arany árfolyama.

Elérkeztünk a harmadik felezéshez, ami 2020 májusában következett be. Ezt követően novemberben ment ki szintén új csúcsra az árfolyam. Innen rövid idő alatt egy négyszeres árfolyamugrást produkált a BTC, ezzel 60.000 dollárig repítve az árfolyamot.

A következő felezésre 2024 áprilisában lehet számítani, ami alapján az én várakozásom az, hogy 2024 végére újra megközelítheti a BTC árfolyama a korábbi csúcs szintet.

Ha ez megtörténne és új csúcsra is menne a Bitcoin árfolyama, akkor egy újabb kripto őrület is kibontakozhatna akár.

2024 végén újra előveszem majd ezt az írást és megnézzük, hogy igazolta-e a kripto piac a 4 éves ciklikusságát.

Kapcsolódó cikkek