A tőzsdei siker egyik titka, a kontrariánus szemlélet

Vámos Balázs - 2023.08.24

Vámos Balázs - 2023.08.24

A legtöbben akkor vesznek részvényeket, amikor mindenki más is.
Pedig a legjobb időszak az, amikor senki sem érdeklődik a részvények iránt.
Ha tehát a többiek mohók, és az árfolyamok folyamatosan emelkednek, akkor jobb eladni. Vásárolni pedig a legnagyobb félelmek idején érdemes.
Warren Buffett

A méltán híres Warren Buffett tanácsát már biztosan sokan hallották, de alkalmazni mégis kevesen merik/tudják. Tapasztalatom pedig azt mutatja, hogy a legjobb pozíciók akkor születnek, amikor a tömeggel ellentétesen tudunk gondolkodni.

Döntési mechanizmus

A befektetési döntések tele vannak bizonytalansággal. A befektetők sosem lehetnek biztosak abban, hogy egy részvény elemzése során helyes feltételezésekkel élnek.

Nagyfokú bizonytalanság esetén pedig az emberek hajlamosak megerősítést keresni, azaz követik a társadalmi bizonyíték elvét, ahol az emberek attól függően határozzák meg, mi a helyes, hogy mások mit gondolnak helyesnek. 

Tehát, ha a befektetési döntés meghozatalakor bizonytalannak érezzük magunkat, akkor nagyobb valószínűséggel kérjük ki mások véleményét és hallgatunk más elemzők szavára. Ez pedig nagy valószínűséggel azt eredményezi, hogy a tömeggel megegyező pozícióban ülünk.

Adam Smith azt mondta, hogy minél bizonytalanabbak vagyunk saját érzéseinkben és véleményeinkben, annál nagyobb súlyt tulajdonítunk mások véleményének. Amikor olyan helyzetben vagyunk, amely bizonytalan vagy kétértelmű, valószínűleg mások cselekedeteit fogjuk követni.

A kontrariánusok ezzel szemben független döntést igyekeznek hozni információgyűjtés és elemzés által, így tartva magukat távol a „csordaszellemtől”. Bizonyos szintű önállósággal rendelkeznek, és talán kevésbé befolyásolja őket más befektetők véleménye.

Mi jellemzi a kontrariánus befektetőt?

Ezen befektetőtípust tehát egyfajta szkepticizmus jellemzi az uralkodó közvéleménnyel szemben. A kontrariánus befektető szerint a tömeg hajlamos a túlzott félreárazásokra, mind felfelé, mind lefelé, és ezen befektetési szemlélet ezen félreárazásokat próbálja meg kiaknázni.

A legtöbb kereskedő a múltbeli hozamok alapján hozza meg befektetési döntéseit, nem pedig az alapján, amerre az aktuális trendek mutatnak. Ezen kisbefektetői réteg hajlamos a leginkább a csúcs közelében vásárolni, és a piac alján eladni. Ezeket a döntéseket pedig legtöbbször az érzelmek vezérlik.

A közösségi média ereje egyre nagyobb hatást gyakorol a befektetőkre is, amely sok esetben jelenthet előnyt, de ugyan ilyen mértékben rejt magában kockázatot is. 

Gondoljunk csak a GameStop esetére 2022-ből. Az egész meme rally a Reddit közösségi média platformról indult, amelynek az első szakaszában valóban tudtak profitálni a kisbefektetők a piac szárnyalásából. 

Sokan az első napokban azonban bizonytalanok voltak, hogy fektessenek-e pénzt egy ilyen vállalatba. Látván azonban az árfolyam egyre begyorsuló emelkedését egyre többen kapcsolódtak be a Reddit-es közösség által fűtött mániába.

Amikor pedig már minden bizonytalan befektető vásárolt a részvényből, akkor jött el a kijózanodás pillanata és zuhant a mélybe a részvény árfolyama.

A GameStop sztori egy tökéletes példája volt a tömeg befolyásoló erejének és annak, hogy a befektetők többsége a múltbeli hozamok alapján hoz döntést.

A kontrariánus befektetési szemlélet pont az ilyen extrém mértékű félreárazásokat próbálja megtalálni a piacokon, és az uralkodó hangulattal ellentétes pozíciót felvéve várja a piac normalizálódását. Egy kontrariánus befektető tehát a GameStop őrületben nem a vásárlási lehetőséget keresi, hanem azt a pontot, amikor a közvéleményt teljes eufória jellemzi, ekkor érdemes ugyanis short pozíciókat felvenni.

Példák kontrariánus befektetésre

Az első példa, ami eszembe jut erről a befektetési gondolkodásmódról, az Michael Burry short pozíciója a 2008-as válságot megelőzően.

Burry története sokak számára ismerős lehet a “The Big Short” című filmből, ahol a lakáspiaci mániában, Burry észreveszi a túlzott hype-ot, és felismeri, hogy a lakástulajdonosok sok esetben nem rendelkeznek kellő fedezettel, így a hitelek visszafizetésével probléma adódhat.

Burry ezt felismerve shortolja be a lakáspiacot, miközben mindenki értetlenkedve néz rá, hogy a “tuti biztos” lakáspiac ellen fogad. A végén, mint tudjuk neki volt igaza, és a tömeggel szembe menve tudott óriási pénzt szakítani az üzlettel.

Ez ismét tökéletesen példázza a kontrariánus befektetési szemléletet. (Ha valaki nem látta a The Big Short című filmet, akkor mindenképp ajánlom!)

A következő példát pedig a saját tarsolyomból szeretném hozni a kontrariánus befektetési stílusra.

Ez a pozícióm a Meta részvényében épült fel, ahol 2022-ben a piac egésze egy komoly esést szenvedett el, de a Meta részvénye a teljes tech szektor teljesítményét alulmúlta.

Ez volt a legtöbbet eső óriás papír akkoriban. 400 dollár körüli árfolyamról esett be a részvény 1 év leforgása alatt 100 dollár alá.

Mindeközben éreztem, hogy a vállalat fundamentumai nem romlottak ilyen mértékben, sőt akkor mutatta be a VR szemüvegét a cég, ami egy új világ hajnalát vetítette előre.

A részvény fundamentumai is arról árulkodtak, hogy a tömeg az eladást túlzásba vitte, ugyanis a cég részvényeivel 8-as P/E mutató mellett kereskedtek, ami egy tech részvény esetében igazi ritkaság.

Ekkor döntöttem úgy, hogy szembe menve a tömeggel vásárolok a részvényből, és reménykedtem benne, hogy a piaci szereplők észreveszik pár éven belül a félreárazást, amit a piaci “hisztivel” okoztak.

Mint utólag kiderült helyes döntés volt akkor vásárolni a vállalat papírjaiból, ugyanis az idei évben 150%-ot meghaladó emelkedést tudott produkálni.

A pozíció további részleteiről és a mögötte meghúzódó gondolatmenetemről az alábbi bejegyzésben olvashattok:

2023.05.18

Ebben a bejegyzésben bemutatom, hogy dupláztam meg a befektetett tőkémet a Meta részvényének köszönhetően. Ismertetem a belépési jelzéseket, illetve azt is, miért zártam részlegesen a pozícióm.

Következtetés

Mint a fenti példákból is látható, a kontrariánus szemlélet kiváló pozíciókkal tudja megajándékozni a kereskedőket, de természetesen mint mindennek, ennek a befektetési stílusnak is vannak hátulütői.

A kontrariánus befektetők bár hosszú távon nyereségre számíthatnak a különböző piaci ciklusok során, rövid távon lemaradhatnak, amikor a piac emelkedik, és más befektetők nyereséget érnek el.

Sűrűn fordul elő, hogy a kontrariánusok a part mellől hitetlenkedve nézik végig a hónapok/évek óta töretlenül emelkedő piacokat, miközben ők short pozíciók felvételével próbálkoznak és egyre csak ismételgetik az “Ez nem mehet így tovább” mantrát.

A másik veszélye ennek a kereskedési stílusnak, pedig az eső piacon való vásárlás. Ilyenkor ugyanis sokan a fordulat jelei előtt vásárolnak a részvényekből, mondván az xy részvény eleget esett, innen úgysem esik tovább.

Érdemes megvárni az eső piacon is azt a fordulós jelet, ami után már nagyobb bizonyossággal lehet a piac normalizációjára számítani a szélsőséges esés után, semmint az esésbe belevenni, annak ugyanis sokszor messze lehet még a vége.

Egy kontrariánus befektetőnek tehát bizonyos személyiségi vonásokkal kell rendelkeznie, mint például a hajlandóság a tömegtől való eltérésre, a képesség a jelenlegi piaci hangulat elemzésére és megcáfolására.

Azonban, ha valaki képes felvenni ezt az attitűdöt és képes kellőképpen elsajátítani a kontrariánus szemléletet, akkor kiemelkedő hozamokra tehet szert a tőzsdén!

A legjobb pozíciók véleményem szerint akkor alakulnak ki, amikor a teljes piacon hiszti van, a hangulatindikátorok is extrém pesszimizmust tükröznek, és van olyan részvény, ahol még nagyobb volt a hiszti, de a fundamentumok az esés mértékét nem indokolják. 

Ez a részvény lehet a valódi arany tojást tojó tyúk!

(A cikk megírásában nagy segítségemre volt Mehvish Naseem – Contrarian Investing: The Psychology of going against the crowd című írása, amiért ez úton is köszönet!)

Kapcsolódó cikkek