A forint elesett

Vámos Balázs - 2024.10.04

Vámos Balázs - 2024.10.04

A forintnak az elmúlt másfél évben sikerült 3-assal kezdődő árfolyamon forognia, ez a trend azonban a napokban megtört. Október 2-án a forint újra átlépte a 400-as lélektani szintet, ahonnan talán további gyengülés jöhet.

A hazai fizetőeszköz a 22-es inflációs őrületben az euróval szemben egészen 434 forintig rallizott, amely ezzel kijelölte a deviza mindenkori csúcsát. Ezt követően a magas hazai kamatok és a globális kockázatvállalási kedv növekedése segítette a forint erősödését, így sikerült a lélektani 400-as szint alá visszakapaszkodnia. Sőt, ezután az erősödés nem állt meg, egészen a 2020-as 370 forintos szintig erősödött a hazai fizetőeszköz euróval szembeni jegyzése.

A 2023-as forint erősödésről és a lehetséges újabb gyengülési hullámról ebben a korábbi cikkben írtunk:

2023.05.11

A forint elmúlt féléves erősödése figyelemre méltó, de meddig tartható fent ez a trend? Van esély, hogy újra gyengüljön a hazai fizetőeszköz? Az alábbi írásban erre kerestük a választ.

A 370-es árfolyamokról a forint gyorsan fel is pattant, majd egy emelkedő trend alakult ki, amely azóta is tart.

Idén májusban az árfolyam visszatesztelt egy fontos támasz szintet, amely szintén jó lehetőséget kínált a portfólió deviza diverzifikálására, illetve a nyaralási célú deviza váltásra.

Erről ebben a cikkben írtunk:

2024.05.19

Mikor? Ez a kérdés sokakat foglalkoztathat. Ebben a bejegyzésben a “Mikor?” kérdésen kívűl a “Hogyan?” tartsunk eurót kérdést is kicsit ismertetem, ugyanis a befektetéseknél a hogyan sem elhanyagolható.

Az árfolyam a cikk megírása után elhagyta a 380-as szinteket és a nyári hónapokra a 390-398 közti sávba szorult be.

Innen azonban most októberben a jegyzés újra kitört és ezzel a kitöréssel átlépte a már említett pszichológiai jelentőségű 400 forintos technikai szintet. A grafikonon ezt zöld sáv jelöli.

Az árfolyam jelenlegi alakulása alapján valószínűnek tartom, hogy a 400 feletti szintekkel egy újabb tér nyílt meg az hazai deviza gyengülése előtt. Elemzésem szerint az első érdemi ellenállást a 411 forintos ársáv jelentheti, illetve ezen túl a korábbi mindenkori csúcs -432 forintnál- foghatja meg az EUR/HUF lehetséges gyengülő pályáját.

A forinttal kapcsolatos elemzésekben a további gyengülés okaiként a költségvetési hiány jelentette kockázatot, a 26’-os parlamenti választások előtti stimuls lehetőségét, és a gazdasági növekedés érdekében feláldozandó árfolyamstabilitást lehet olvasni. Meglátjuk ezek hogyan fogják befolyásolni a forint árfolyamát. A chart mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy a további gyengülés irányába mutat, amivel nem nagyon érdemes vitatkozni.

Ahogy a piacokon mondani szokták: az, hogy mi történik fontosabb, mint az, hogy miért történik.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.

Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Kapcsolódó cikkek