Az AI sztori 3. hulláma

Vámos Balázs - 2024.05.09

Vámos Balázs - 2024.05.09

A márciusban kifulladni látszó mesterséges intelligencia (AI) sztori úgy tűnik mégsem teljesen fullad ki, csak épp átalakul. A történet hasonló, csak épp a szereplők változnak. Ebben a bejegyzésben megpróbálom megkeresni a következő időszak lehetséges vezető részvényeit, amin keresztül az elemzési módszerem pár sarokkövét is megismerheti a kedves olvasó.

Az indexek helyzete

Az elemzés során számomra a legfontosabb az amerikai indexek helyzete. Az index trendje megszabja, hogy kereskedhetek-e a piacon, vagy sem, ha igen, akkor pedig melyik irányba. Egyszerűen, ha az index árfolyama emelkedik és a fontosabb szintek támaszként kísérik az árfolyamot, akkor longolni (venni) érdemes. Ha az árfolyamok csökkennek, és az általam figyelt szintek, mozgóátlagok ellenállásként szolgálnak, akkor short (eladási) lehetőségek után érdemes kutatni a piacon. Ha viszont az árfolyam oldalazik, akkor jobb nem kereskedni.

A mostani piaci képre, ha vetünk egy pillantást, akkor az áprilisi korrekció után most májusban az árfolyam áttörte az 50 napos mozgóátlagot (kék vonal), ami az elemzésem alapján egy fontos jelzés, ugyanis azt jelzi, hogy a mozgóátlag által szimbolizált ellenállás szint megtört, és ezt követően már támaszként szolgál.

A trendfeltételekbe nem elmélyedve a mostani szint még egy ellenállást jelöl ki az áprilisi csúcsok miatt, de ha az árfolyam e fölé kapaszkodna, és kimenne új csúcsra, akkor a széles piacon is jöhetne emelkedés.

Szektor kitekintés

A kereskedési rendszerem alapján, amikor az árfolyam egy korrekcióból megy ki újabb magasságokba, akkor érdemes megnézni azt, hogy melyik szektor a legerősebb. (Ezt a szemléletet Jesse Livermore könyveiből tanultam, amely az olvasólistában megtalálható.)

Az alábbi képen, az első grafikonon maga az S&P 500 index árfolyama látható, a maradék grafikonok pedig a 11 alszektort mutatják:

Ez a szektor összegző a stockcharts.com oldalon elérhető.

Ha összevetjük az egyes alszektorok teljesítményét az első rublikában található SPY teljesítményével, akkor azt láthatjuk, hogy két szektor teljesít kiemelkedően jobban, mint maga az index. Ezen két szektor egyike a XLP – Staples (alapvető fogyasztási cikkek) szektora, ami a napokban ment ki új csúcsra. A másik erős szektor pedig az XLU – Utilities azaz közmű szektor.

Az alapvető fogyasztási cikkek szektorába tartoznak az alapvető ételek és italok, háztartási cikkek, higéniai-, alkohol- és dohány termékek.

Pár részvény, amely ebbe a szektorba tartozik és új csúcs közelében van: COST, PG, WMT, CL, CHD, KO.

 

A közmű szektorba pedig a vízzel, gázzal és elektromos árammal foglalkozó cégek sorolhatók. Ezek közül is talán az elektromos áram piaca, ami a legérdekesebb lehet és ahol az AI is bekapcsolódik.

Egyes számítások ugyanis azt mutatják, hogy egy mesterséges intelligencia keresés akár 15x több elektromos áramot fogyaszthat, mint egy Google keresés.

Egy Google keresés körülbelül 0,0003 kWh (1,08 kJ) energiát emészt fel, míg a ChatGPT-4-es kereséshez körülbelül 0,001-0,01 kWh (3,6-36 kJ) energia szükséges (az energiafelhasználás függ az AI modelltől és a parancsok mennyiségétől).

Hogy kontextusba helyezzük ezeket a számokat, egy 60 W-os izzó, 0,06 kWh energiát fogyaszt el egy óra alatt.

A mesterséges intelligenciát futtató adatközpontok energiafelhasználása felér olykor egy-egy kisebb ország fogyasztásával. Ezeknek a központoknak az elektromos áram felhasználáson túl van azonban még egy nagy energia igényük, ez pedig nem más, mint a víz. Ezeket a központokat -akár csak a hétköznapi számítógépkét- hűteni kell, különben felforrósodnak.

2021-ben csak a Google adatközpontjai 16 254 milliárd liter vizet használtak fel!

Ezekből a számokból tehát jól látható, hogy a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű használatával az energiafelhasználás is jelentős mértékben növekedhet, aminek a közmű cégek tulajdonosai örülhetnek.

Az AI rally első két hulláma után, ahol előszőr az alkalmazás fejlesztők (Microsoft – 23’ tavasza), majd a chip gyártók (NVIDIA – 24’ eleje) vezették a piaci emelkedést, a harmadik hullámban most a közmű szektor lehet az AI rally újabb nyertese.

Pár részvény ticker kódja ebből a szektorból: NEE, SO, CEG, PEG, VST, AWK, WTRG

Technológiai szektor

A szektor összehasonlításnál látható volt, hogy a technológiai szektor a mostani piaci emelkedésben lemaradó grafikonnal rendelkezik. A technológiai szektort az első sor, utolsó grafikonja ábrázolja XLK néven. Látható, hogy míg az S&P 500 index áttörte az 50 napos mozgóátlagot, addig a technológiai alszektor grafikonja próbálja áttörni a mozgóátlagot, de egyelőre sikertelenül. A technológiai vezetés tehát ebben a körben úgy tűnik elmaradhat.

Az elhíresült csodálatos hetes fogatból (Magnificent 7: Apple, Microsoft, Google, Amazon, Meta, NVIDIA, Tesla) részvényekből csak az Amazon tudott új csúcsra menni.

A következő időszakban véleményem szerint a „Sell in May and Go Away” mondás egyes részvények esetében megfogja állni a helyét, de lesznek olyan szegmensei a piacnak, amely akár szembe mehet ezzel a mondással, és új csúcsokat alakíthat ki. Mozgalmas hónapok előtt állunk!

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.

Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Kapcsolódó cikkek