Tőzsdei fordulat a sárkány évébe lépve

Vámos Balázs - 2024.02.05

Vámos Balázs - 2024.02.05

A kínai újév a február 4-éhez legközelebb eső újhold napján kezdődik, idén ez február 10. lesz. A kínai asztrológia szerint az éveket 12 különböző állat képviseli, melyek közül a mostani a sárkány éve lesz. 

A kínai kultúrában a sárkány a szerencse szimbóluma, ugyanakkor a következő időszakban az AI részvényekben long oldalon ülő kereskedőknek lehet nem fog sok jót tartogatni. Nézzük is, hogy miért.

Eufórikus emelkedés

Tavaly október végén indult útjára újra egy AI rally, amiről korábban ebben a cikkben írtunk.

A rallyban leginkább a nagy technológiai vállalatok vettek részt, azoknak is csak egy szűk köre, akik az AI térhódításának valódi nyertesei és monetizálni tudják az AI felhasználóit.

Az egyik ilyen cég a Microsoft, amely az idei éves emelkedésével átvette a legértékesebb vállalat címét az Apple-től, mindeközben pedig átlépte a 3 billió (3.000 milliárd) dolláros cégértéket is.

Az AI őrület másik nagy nyertesei a chip gyártók, ahol az NVIDIA mutat be elképesztő szárnyalást. Csak az idei évben közel 40%-ot emelkedett a részvény árfolyama! Mivel most léptünk át február hónapba, így az idei éves 40%-os teljesítmény inkább nevezhető havi teljesítménynek. Egészen eufórikus!

Az alábbi grafikon az NVIDIA bő egy éves szárnyalását mutatja, ezen belül kék nyíl jelzi a 2024-es emelkedést. Látható, hogy a nyíllal jelölt szakaszban kezd exponenciálissá válni az emelkedés, ami a jövőre tekintve nem szokott jót tartogatni.

A részvény idei menetelésében a 9 napos mozgóátlag (zöld vonal) jelent támasz zónát, ez eddig mindig megállította a kisebb korrekciókat. Ha ez a mozgóátlag elesne, az lehetne az első jele egy kezdődő nagyobb korrekciónak.

Hangulatindikátorok

Egyre kevesebb részvény vesz részt az emelkedésben, ami nem szokott jó ómen lenni!

Az alábbi osztott grafikon bal oldalán a Nasdaq 100 index részvényeinek azon százalékos arányát látjuk, amelyek a saját 200 napos mozgóátlaguk felett vannak. Ennek jelenlegi aránya 77,2%. Tehát az indexben szereplő részvények 77,2%-a van a saját 200 napos mozgóátlaga felett.

Ez az index egy remek hangulatjelzőként is szolgál, ugyanis, ha magas ez az arányszám (80 feletti), akkor gyakran túlvettség figyelhető meg a piacon, amit egy korrekció követhet. Ellenkező esetben pedig, ha 20 alatti ez az érték, akkor a túladottság jellemző a piacra, azt pedig vételre lehet érdemes kihasználni.

Ami azonban igazán érdekes számunkra a grafikonról, az az, hogy januárban érte el csúcsát ez az index, közel 88%-os értékkel, azóta pedig csordogál lefelé.

Ezzel szemben a jobb oldalon a Nasdaq 100 index grafikonja látható, ahol az idei évben egymást követték az újabbnál-újabb csúcsok.

Ez a divergencia pedig azt jelzi, hogy az index emelkedésében egyre kevesebb részvény vesz részt, ha pedig ebben a kevés részvényben is kifogy a vételi erő, akkor az egész piacon beköszönhet a fordulat. A grafikonon a két index közti divergenciát lila vonalak jelölik.

Szezonalitás

A szezonalitás önmagában nem alkalmazható kereskedési jelzésként, de egy plusz megerősítésként jól szolgálhat. Ha ránézünk a 2019-2023 közti időszakra, akkor látható, hogy szeptember után a február hónap volt a második leggyengébb teljesítményű időszak a maga -1,5%-os átlagos veszteségével. A vizsgált időszak mindössze 40%-ában hozott emelkedést a február, tehát az 5 évből 3-ban esett az S&P 500 index.

A február hónap átlagos lefutását pedig a következő ábra szemlélteti kitűnően, ahol az elmúlt 21 év tőzsdei mozgásait vették alapul és ezen évek átlagos mozgásai alapján rajzolták meg a grafikonokat a különböző indexekben.

Az elmúlt 21 év adataiból az tükröződik, hogy a hónap első fele még erős, azonban 11.-12. kereskedési nap között eléri a piac a csúcsát és következik egy markánsabb csökkenés, ahol sok esetben a hó eleji nyitóárak alá is beesnek az árfolyamok.

Összefoglalás

A jelenlegi piaci környezetben elég nagy valószínűségét adnám egy olyan forgatókönyvnek, ahol február első két hetében látunk még egy utolsó medve kifacsarást, ennek következtében pedig az eufórikus emelkedés a hónap második felében kifulladna és egy kijózanító fázis köszöntene a piacokra.

Ebben a kijózanodásban pedig az AI rally részvényei erősen érintve lehetnek, ahol egyedi részvények szintjén a 9 napos mozgóátlag elesésére érdemes figyelni.

Könnyen elképzelhető, hogy a következő hetekben -immár a sárkány évében- piros gyertyák fogadják majd a kereskedőket.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.

Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Kapcsolódó cikkek