The big Tesla short

Vámos Balázs - 2021.11.24, szerda

Michael Burry igen nagy hírnévre tett szert, amikor is a 2008-as válság kirobbanása előtt, pozíciót épített fel a lakáspiac összeomlására számítva. A „The Big Short” avagy magyarul a „A nagy dobás” című filmből mindenki számára ismerős lehet a történet.

A filmet követően Michael Burry neve körül igazi kultusz alakult ki, egyes tőkepiaci szereplők minden megszólalását figyelik, holott tudjuk, hogy ezeket a kimagasló sikereket és nagy jövendő mondásokat nem lehet sokszor megismételni.

Az idei évben többször is reflektorfénybe került Burry neve a Tesla árazásával kapcsolatban.

Az alábbi bejegyzésben arra keressük a választ, hogy vajon újra igaza lesz-e.

"Talán korán kezdtem el, de nem tévedtem."

Az alábbi kijelentés a már említett ikonikus filmben hangzott el, Burry szájából, amikor az alap vezetői számonkérték tőle a lakáspiac ellen tett pozícióját. Ők ugyanis nem látták a buborékot.

Idén májusban röppentek fel az első hírek, hogy Michael Burry short pozíciót épít a Tesla részvényeiben. Az év elején beállított 900 dolláros csúcs árfolyam után, a részvény május közepén érte el idei évi mélypontját. Ezt követően az 552 dolláros árfolyamról a jegyzés megfordult, és felfele vette az irányt. Az időzítése enyhén szólva sem volt tökéletes.

Az azóta eltelt bő fél évben 120%-kal drágultak a részvények, és mindeközben a sztár befektetőnk úgy viselkedett, mint egy kezdő kereskedő. Hiába ment ellene a piac, tovább növelte a pozícióját. Az augusztusi újságok erről cikkeztek. (Tovább a cikkre)

Ezt követően a Tesla árfolyamában teljes mértékben medve vadász szezon vette kezdetét. A shortosokból kifacsarták, amit csak tudtak, valószínűleg ezen pozíciók likvidálása is nagy mértékben szerepet játszott az extrém mértékű emelkedés bekövetkeztében. Így kergetve fel az árfolyamot 1200 dollár magasságába.

Októberre Burryt is sikerült elűzni a piacról, ekkor azt nyilatkozta, többé már nem fogad a Tesla ellen. (Tovább a cikkre.)

Ezt követően nem lepődtem volna meg azon sem, ha Musk egy különleges, limitált kiadású shortot (rövidnadrágot) postázott volna el Burry-nek. (Erős fricska lett volna : )  )

(Ezt a nadrágot anno még 2020 nyarán lehetett a Tesla shopban megvásárolni limitált példányszámban. A részvényben short pozíciót felvett kereskedők fricskájának számító rövidnadrágot órák alatt elkapkodták.)

A nadrágot 2020 júliusában lehetett megvásárolni a webshopban. Ekkor a Tesla árfolyama 300 dollár magasságában mozgott. Jelenlegi árszintekről visszatekintve, valóban teljes mértékben találó üzenete volt a nadrágnak.

Musk mégis otthagyja a bulit

November első hetében Musk szavazást írt ki a twitter fiókjára, amiben arról kérdezte követőit, hogy támogatnák-e, ha részvényei 10%-tól megválna.

A tweetre közel 60%-os többségben igennel válaszoltak. Musk tartva magát a szavazáshoz, a rá következő héten meg is vált egy nagyobb csomag részvénypakettől.

A tőzsdei álmos könyvek szerint, ha egy bennfentes hirtelen nagyobb részvénycsomagtól válik meg, akkor a vállalatot túlértékeltnek látja. Azt az üzenetet sugallja, hogy számára jobb alternatíva lehet készpénzt tartani, mintsem a vállalt részvényét birtokolni.

A Tesla túlértékeltségére jópár ábrát lehet találni, de talán az alábbi példázza a legjobban az iparágon belüli túlértékeltségét. A Tesla piaci mérete alapján az iparág, több, mint 50%-át teszi ki. Miközben termelési számokban ennél jóval kisebb szerepet hasít ki.

Az emelkedésben egyre kevesebb részvény vesz részt

A piaci képet vizsgálva sincs egyértelmű dolgunk, ugyanis az indexek új csúcsok közelében oldalaznak az elmúlt hetekben, miközben a kisebb kapitalizáiójú részvények pedig sorra állítják fel az újabbnál újabb mélypontokat. 

Miközben a felszínen, index szinten nyoma sincs problémának, addig a mélyben már komoly piaci átrendeződések figyelhetők meg. Ezt az indikátort piac szélességi indikátornak nevezik, ami azt hivatott megmutatni, hogy a piac mekkora hányada adja az indexek mozgását. 

Minél szélesebb ez a kép, tehát minél több részvény vesz részt az emelkedésben, annál intenzívebb, annál biztosabb az emelkedés. Ha ez a szám csökken, akkor az aggodalomra adhat okot, ugyanis az emelkedésben már csak jóval kevesebb részvény játszik szerepet, így ezekben a kiemelt figyelmet kapó részvényekben bármilyen kisebb megingás, a teljes piacot érintő korrekciót hozhat.

Ha vetünk egy pillantást a Tesla árfolyamára, akkor az alábbi kép tárul elénk napos idősíkon. Látható, hogy az árfolyam sorra halmozta az újabbnál újabb csúcsokat, így volt ez most októberben is. 

Alapvetően technikai képet tekintve egy töretlen emelkedéssel van dolgunk, és az 1024-es árfolyam szint is fontos támaszt nyújtott a Musk féle eladás utáni kisebb korrekcióban. Tegnapi napon azonban az árfolyam lefordult az 1200-as technikai szintről és nem tudta folytatni az emelkedést.

Mindezt összevetve lehet Michael Burry-nek mégis igaza volt a Tesla short kapcsán, de elképzelhető, hogy hasonlóan 2008-hoz, most is túl hamar lépett be.

Burry gondolat menetét fent tartva, akkor lenne nagyobb valószínűsége a korrekciónak, ha az ominózus 1024 dolláros szint elesne. Rövidebb időtávon úgy tűnik, mintha már adódnának jelek a csökkenésre, de a már említett index szintű megerősítést érdemes lehet megvárni (S&P 500 index kilépjen a novemberi oldalazás sávjából).

Burry elképzelése addig áll fent, amíg az árfolyam nem megy ki új csúcsra, 1244 dollár fölé. Ha ez megtörténne, akkor nem lenne kizárható egy további emelkedés a részvényben, tovább ritkítva a medvék piaci állományát.

Ezzel csak az a baj, hogy medvék nélkül a bikák is leeshetnek.

Érdemes lesz figyelemmel követni a Tesla részvény mozgását az év hátralévő részében, ugyanis valószínűleg bármerre lépjen is ki az árfolyam, nem lesz eseménytelen a következő időszak.

(A bejegyzés nov.22-i záróárak alapján készült.)

Kapcsolódó cikkek