Tanulj meg nem csinálni semmit!

Vámos Balázs - 2023.04.27

Vámos Balázs - 2023.04.27

„A nagy pénzt sosem az eszemmel kerestem, hanem az üléssel.” Jesse Livermore

A tőzsde nem ad mindig alkalmat kereskedésre, amit rendkívül nehéz elviselnie egy aktív kereskedőnek.

Vannak azonban olyan napok, hetek, hónapok amikor a piac egyszerűen nem kínál kereskedési jelzést és huzamosabb ideig nem kellene pozícióba lépnünk. Ennek ellenére mégis sok kereskedő ezekben az időkben is próbálja keresni a lehetőséget, hogy mikor tudja tovább növelni a számláját.

Az ilyen kereskedésekkel gyakran épp az ellenkezőjét érik el a kereskedők, tehát nemhogy növelnék a számlájuk méretét, hanem gyakran ilyenkor adják vissza a kereskedési profitjuk egészét.

Ebben a bejegyzésben szeretnék arra rávilágítani, hogy hosszútávon akkor tudunk sikeresek lenni, ha megtanuljuk időnként a partvonalról nézni az eseményeket.

Ha elérted a napi célod, zárd be a chartot!

A túlkereskedés a leggyakoribb kereskedési hiba, amivel a legtöbbször akkor lehet találkozni, ha egy kereskedőnek jól megy a sorsa és sikert sikerre halmoz. Ezen sikereken felbátorodva, az adott kereskedő halhatatlannak képzeli magát és olykor elhiszi, hogy sokkal okosabb a piacnál, és tartósan letudja győzni azt.

Ha valakiben megjelenik ez az érzelem, akkor szinte borítékolható a hamarosan bekövetkező bukás is.

A napi szintű kereskedés során, ha a kereskedő elért egy olyan nyereséget, amellyel boldog és elégedett, akkor hagyja abba a kereskedést aznapra, ne akarjon még egy „zseniális” pozíciót megnyitni, mert valószínű, hogy a következő pozíció a meggondolatlanság miatt mínuszos lesz. Ha tehát megvan a napi nyereség cél, akkor dőljünk hátra és élvezzük a profitot.

Ha a piac nem ad lehetőséget, ne kereskedj!

A másik aspektusa annak, hogy meg kell tanulni megállni a kereskedésben, az nem más, mint amikor nincs kereskedési lehetőség.

Akadnak olyan időszakok a piacokon, amikor a mozgás egyszerűen nem ad lehetőséget a stratégiánk szerinti belépőkre. Ilyenkor kell nagy önuralmat tanúsítanunk és pozíció nélkül nézni a mozgást.

Például a mostani áprilisi grafikon sok trendkövető kereskedő számára komoly fejtörést okozhatott, ugyanis a támasz és ellenállás szintek sorra törtek meg, anélkül, hogy huzamosabb trend kialakult volna.

Az alábbi grafikonon látható a Nasdaq 100 index mozgása 4h idősíkon. Az április hónapot jelölő lila téglalapban jól kivehető a fűrészfogra hajazó oldalazó mozgás mintázata, amiben nagyon sok trendkövető kereskedő csak a stoppok aktiválódását tapasztalhatta meg, komolyabb nyereség realizálása nélkül.

Ezekben az időkben a kezdeti pofonok után előszőr is vissza kell venni a pozíciónkénti kockázatból. Érdemes lefelezeni a korábban alkalmazott kockázat mértékét. Ha tehát eddig 1%-ot kockáztattál pozíciónként, akkor mondjuk 5%-os számla méret csökkenés után vedd vissza 0,5%-ra a kockázatod. (Ha a számlád mérete meghaladja a drawdown előtti szintet, akkor visszaemelheted újra 1%-ra a kockázatot.)

Ha a számlád a kockázat csökkentés után is még drasztikus mértékben csökken és nem tudod megfordítani a számlád egyenlegének irányát, akkor a legjobb dolog, amit tehetsz, ha szünetelteted a kereskedést. Ha ilyen rossz időszakod van, akkor bizonyára a magánéletedben is adódnak nehézségek, amelyek kizökkentenek a kereskedéshez szükséges fókuszáltságból. E nélkül azonban egy kedvező piaci mozgás mellett sem biztos, hogy sikerülne növelni a számládat, főleg nem egy kedvezőtlen piaci hangulatban.

Érdemes egészen addig szüneteltetni a kereskedést, amíg a piaci hangulat érdemben nem javul és nem látsz olyan kereskedési lehetőséget, amely a stratégiádnak tökéletesen megfelel.

A kereskedés legnehezebb dolga a partvonalról végig nézni a mozgást, de muszáj magunkban letisztázni, hogy nem tudunk minden piaci környezet mellett kereskedni. Ezt elfogadni pedig kegyetlenül nehéz.

Ha tehát a rövid távú kereskedésünk során azt tapasztaljuk, hogy a piac nem kínál kereskedési lehetőséget, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy nem csinálunk semmit és a partvonalról nézzük végig az árfolyam csapkodását.

Ezekben az időszakokban is, legalább a hosszú távú portfóliónk termelhet profitot, ami a lelki békét megadhatja.