Az olcsóság átka

Vámos Balázs - 2021.03.25, csütörtök

A következő rövid kis történetben saját bőrömön szerzett tapasztalat útján szeretném bemutatni, hogy nem mindig az olcsóbb brókercég a jobb választás. Az idei év elején beleestem az egyik leggyakoribb pszichológiai hibába, ami nem volt más, mint a túlkereskedés.
 
Mióta elkezdtem a kereskedést ugyan azon brókercégnél volt számlám. Nem vagyok az a nagyon sűrűn váltós fajta, szeretem azt, ami bevált. Idén azonban úgy döntöttem nyitok egy másik brókercégnél is számlát, ugyanis kicsit szerettem volna változtatni a kereskedési stílusomon. Ehhez pedig elengedhetetlen volt, hogy kedvezőbb költségek mellett kereskedjek.
 
A brókercégeket nem szeretném megnevezni, ugyanis nem szeretném egyik céget sem a történet nyerteseként vagy veszteseként kihozni, ugyanis ez nem erről szól. Mind a két cég megfelelő választás lehet, csak más kereskedési stílushoz passzolnak.
 
Ami számomra a váltásnál lényeges volt, hogy kedvezőbb költségek mellett tudjak pozícióba lépni, ugyanis rövidebb időtávon terveztem részvényekkel kereskedni. Az eddigi kereskedési stílusom swing trade volt, tehát kevesebb tradem volt, de azt heteken, akár hónapokon át is tartottam.
 
Az újonnan nyitott számlán a költségek az eddigi díjakhoz képest tizedére csökkentek. A számlanyitást követően, ezeknek a kedvező költségeknek annyira megörültem, hogy hirtelen minden jónak tűnő ügyletbe beléptem, mondván ki kell használni, hogy ennyire olcsó.
 
A lényeg itt azon van, hogy csak jónak tűnő pozíciók voltak!
Az agyamat olyannyira elborította ennek az egésznek a varázsa, hogy sokszor nem is elemeztem rendesen a grafikont. 

Ha volt egy-két megerősítésem, akkor már azonnal szálltam be a pozícióba, ugyanis nem akartam kimaradni a mozgásból. Holott a régi számlámon ezt a szokásomat már sikerült magam mögött hagynom.
 
Tartja a mondás, miszerint minden csoda három napig tart. Szerencsére esetemben sem volt ez másképp, viszonylag hamar ráeszméltem, hogy ez így nem mehet tovább, így ugyanis nem fogok tudni pénzt keresni.
 
Ezt követően sikerült megnyugodnom és helyre rakni magamban az egész új szituációt. A következő héten már újra a megfontoltabb énem kerekedett felül, és sikerült az újdonság izgalmát magam mögött hagynom.
 
A kereskedés során igenis fontos az, hogy milyen költségek mellett tudunk kereskedni, azonban kezdő kereskedőként véleményem szerint nem feltétlen baj, ha magasabb költségekkel találkozunk. 

A magasabb költségek ugyanis arra sarkalják a befektetőt, hogy jobban átgondolja a pozícióját, és komolyan meggyőződjön arról, hogy valóban megéri-e belevágni az adott ügyletbe.
 
Természetesen egy kedvezőbb költségeket kínáló cégnél is el lehet kezdeni a kereskedést, azonban itt mindenképpen vigyázni kell arra, hogy ne essünk bele a túlkereskedés csapdájába. Ez a veszély ugyanis egy újonnan piacra érkező befektetőt hatványozottabban érint, mint egy már évek óta piacon lévő kereskedőt.
 
Jó pár év után is vannak olyan pszichológiai csapdák, melyekbe jó magam is beleesek, és szerintem a következő években is bőven lesz részem ezekben a csapdákban. A lényeg az, hogy gyorsan felismerjük, ha éppen nem jó fele haladunk, és még gyorsabban kitudjunk jönni ezekből a csapdákból.
 
Hiszen a kereskedés egyik fő mozgatórugója az, hogy pénzt keressünk vele, ez pedig a különböző csapdákban ácsorogva nem fog megtörténni.
 
Bruce Kovner – A Piac Varázslói című műben megismert kereskedő- tanítása minden spekuláns számára örök érvényű lecke, amely így szól:

„Alulkereskedni, alulkereskedni, alulkereskedni!”