OktóBEAR vagy októBULL, milyen hónap jön?

Vámos Balázs - 2023.10.08

Vámos Balázs - 2023.10.08

A tőzsdéket szeptemberben a várakozásokhoz híven az eladók uralták. Az S&P 500 index 4,7%-ot, a Nasdaq 100 index 4,8%-ot, míg a Dow Jones index 3,9%-ot veszített értékéből az ősz első hónapjában. Októberben vajon a medvék vagy a bikák fogják uralni a tőzsde parkettjét? Az alábbi bejegyzésben ezt próbáljuk meg megvilágítani.

Ahogy azt egy korábbi bejegyzésben megvizsgáltuk -a szezonalitás alapján- a szeptember az év egyik leggyengébb hónapja. Ezért sem volt különösen meglepő, hogy a nyári szárnyalás után, az ősz beköszöntével egy nagyobb korrekció jött a részvénypiacon.

2023.09.05

Szeptember hagyományosan a leggyengébb hónap a tőzsdéken, amikor is nagyon sok alapkezelő súlyozza át a portfólióját. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk milyen képet mutatnak a grafikonok és milyen eseményekre érdemes figyelni a hónapban.

Októberben azonban már nem ennyire egyértelmű a várható irány, ugyanis korábban az október sokszor tartogatott nagy meglepetéseket. Mind trendfordító mind trendfolytató szerepben láttuk már megjelenni az ősz második hónapját.

Az alábbi havi idősíkú árfolyamon az utolsó 5 év szeptember-október hónapok gyertyáit karikáztam be lila színnel.

A megelőző két évben a szeptemberi eséseket követően rendre trendfordulót láthattunk októberben. Mind 2021, mind 2022 októberében alászúrt az árfolyam a szeptemberi mélypontnak, de ezt követően fordult a trend és emelkedésben zárt az S&P 500 index.

2020-ban az akkori új mindenkori csúcs visszatesztjét testesítette meg a szeptemberi-októberi korrekció. Október végére ért vissza az árfolyam a vírus előtti csúcs szintjére, -3230 dollárra- amit kék vonallal jelöltem az árfolyamon.

2019-ben (kivételesen) emelkedő piacnak lehettünk szemtanúi az őszi hónapokban.

A 2018-as év volt még különös időszak, ekkor ugyanis a szeptember volt zöld hónap és október hozta el az eladói hullámot. Ezen időszak annyiban hasonlított a mostanira, hogy a FED egy szigorítást próbált végrehajtani, de a szigorodó monetáris politikát nem bírta el sokáig a piac. A decemberben begyorsuló esés megtörte a jegybank vaskalaposságát és 180 fokos fordulatot véve kihátrált a szigorításból.

Jelen pillanatban is van arra eshetőség, hogy a túl nagy monetáris szigor hatására az egyre növekvő kötvényhozamok nagyobb bajt fognak okozni bizonyos szektorokban (pl. bank szektor, mint volt az tavasszal az SVB csődje kapcsán) és ez fogja kikényszeríteni a FED fordulatát, ami a részvénypiacok számára egy emelkedő trendet hozhatna, de ne szaladjunk ennyire előre.

Technikai képek

Vessünk most pár pillantást a vezető amerikai indexek árfolyamára.

Előszőr az S&P 500 index árfolyamát érdemes megvizsgálni, ahol az árfolyam pár nappal ezelőtt megérintette az igen nagy jelentőségű 200 napos mozgóátlagot (narancssárga vonal) és egyelőre ez egy erős támasznak bizonyult, ugyanis az érintés óta egy felpattanást láthatunk az árfolyamban. Ellenállás szintet az 50 napos mozgóátlag jelöl ki jelenleg, amelyet kék vonal jelöl a charton.

A Nasdaq 100 index a következő, ahol az S&P 500 indexhez képest egy relatíve erősebb árfolyamot pillanthatunk meg. Itt az index ugyanis nem érintette meg a 200 napos mozgóátlagot (narancssárga vonal), hanem jóval magasabbról, az augusztusi mélypont közeléből -14420 dollárról- vett fordulatot és célozta meg az itt is ellenállás szint szerepet betöltő 50 napos mozgóátlagot (kék vonal).

A harmadik index pedig a Dow Jones index, ami a hagyományosabb iparág részvényeit foglalja magába. Elmondható a három index összevetéséből, hogy ez rendelkezik a leggyengébb grafikonnal mind közül. Itt a 200 napos mozgóátlag által nyújtott támasz már rég elesett és az index egész éves teljesítménye sem túl fényes.

Ezek alapján tehát azt lehet mondani, hogy a három index közül a Dow Jones indexet illeti meg a leggyengébb technikai kép, a legerősebbel pedig a Nasdaq 100 index rendelkezik.

A technológiai szektor ereje úgy tűnik továbbra sem tud gyengülni.

Ezekre érdemes figyelni!

Az indexek utolsó napján látott emelkedés a pénteken megjelent amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhető, ami a vártnál erősebben alakult. Az elemzők 170 ezres bővülésre számítottak a munkahelyek számában, ami helyett 336 ezer új álláshely jött létre.

Ez egyrészről jelzi az amerikai gazdaság szívósságát is, ami jó hír, de azt is jelzi, hogy a FED nehezen tudja elérni a célját, minthogy a magas kamatokkal csökkentse a munkaerőpiac feszítettségét. Így az erős munkaerőpiaci adat nem zárja ki a monetáris szigor fenntartását, ami a piacok számára nem túl kedvező, másik oldalról azonban megnyugtató is, hogy a gazdaság még mindig erős és elkerülhető a recesszió.

A következő FED kamatdöntő ülésre november 1-én kerül majd sor, amíg sok -a döntést nagyban befolyásoló- gazdasági adat fog napvilágot látni.

Ezek közül a legfontosabbak:

  • okt. 11 – PPI (Termelői Árindex)
  • okt. 12 – CPI (Fogyasztói Árindex)
  • okt. 27 – PCE (Személyi Fogyasztási költségek indexe)

A FED kamatpolitikájára az infláció és a munkaerőpiac alakulása gyakorolja a legnagyobb nyomást, úgyhogy ezen adatok napvilágra kerülése bizonyosan nagy mozgásokat fog hozni a piacokon.

E mellett októberben kezdődik az év utolsó gyorsjelentési szezonja is, ami szintén megnövekedett volatilitást hozhat a piacokra. A megszokott módon a bankok kezdik majd a jelentést, amit követ majd a többi iparág részvénye is.

A technológiai szektor első jelentői a Netflix és a Tesla lesz, október 18-án piaczárás után. Ez már adhat egy meghatározó támaszpontot a technológiai szektor további gyorsjelentési eredményeire vonatkozóan.

Mire lehet számítani akkor októberben?

Mindent összevetve a részvénypiacok jövőbeni iránya továbbra sem tiszta, nagyon sok tényező befolyásolhatja az árfolyamokat októberben. Index szinten, ami látszódik, hogy a technológiai szektor erősebb, a hagyományosabb iparág részvényeit pedig nem kedvelik annyira a befektetők.

A Google árfolyama például majdnem 1 éves csúcson zárt pénteken, míg a McDonalds részvényei közelebb vannak az egyéves mélyponthoz, mint az új csúcshoz. A részvények teljesítménye teljesen kettészakadt.

Index szinten, ami segíthet eldönteni az irányt, az a mozgóátlagokra adott árfolyamreakció. Ahogy néztük is a bejegyzés elején az S&P 500 index a 200 napos mozgóátlagról pattant fel és tart most az 50 napos mozgóátlagig. Ha itt valamelyik mozgóátlag megtörne, akkor a mozgás további iránya is a megtörés felé mutatna tovább.

A Nasdaq 100 indexben az 50-es mozgóátlag ellenállás szerepe ugyan úgy kiemelt figyelmet érdemel. Ha ezt áttörné az index, akkor egy újabb technológiai rally is kezdetét vehetné.

Ha viszont elesne az augusztusi mélypont során kialakított támasz szint, akkor a korábbi bejegyzésben taglalt dupla csúcs formáció megvalósulásának lenne nagyobb valószínűsége.

Ilyen piaci körülmény között muszáj minden kereskedőnek még nagyobb fókuszáltsággal és megfontoltsággal kereskednie, különben a piac pillanatok alatt kiránthatja alóla a szőnyeget.

A türelem és a felkészültség ilyenkor igazi kincs tud lenni!

Kapcsolódó cikkek