Csúcsra járatva

Vámos Balázs - 2023.07.20

Vámos Balázs - 2023.07.20

Az október óta tartó technológiai részvények szárnyalásnak hamarosan vége lehet és egy korrekció veheti kezdetét. Legalább is sok indikátor ezt mutatja. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk ezeket az indikátorokat és megpróbálom lerántani a leplet a piac valódi arcáról.

2022 októberében mutatta be a Meta a VR szemüvegét -a Meta Quest Pro-t-, amely, mint utólag kiderült, az AI rally előhírnökeként szolgált. Az amerikai részvénypiacok esésének is itt alakult ki a vége, és azóta sem mentek a vezető indexek ezen októberi mélypontok alá.

A technológiai szektor elementáris erőt mutatott 2023 első félévében. A Nasdaq 100 index 38%-ot meghaladó emelkedést tudhat maga mögött, ami minden idők legjobb első féléves teljesítményét jelenti, az index 1985-ös létrejötte óta.

Ez, a rekordot jelentő első féléves teljesítmény azonban nem terjedt ki a piac egészére. A 100 tagot számláló indexből pusztán 24 tudta felülmúlni a Nasdaq 100 indexet, a maradék 76 részvényben a bikák nem tomboltak ennyire.

Ezen 24 részvény többségét pedig az óriás vállalatok jelentették, amelyek bizonyos esetekben sokszorosan túlszárnyalták az indexet.

Pár technológiai behemót első féléves teljesítménye:

  • Nvidia +190%
  • Meta +138%
  • Tesla +113%
  • Amazon +55%
  • Apple +50%
  • Oracle +44%
  • Microsoft +43%

Ezen technológiai óriások közül is többel életük csúcsán, vagy annak közelében kereskednek. Mindeközben a Nasdaq 100 indexben további 6-7%-os emelkedésre lenne szükség a mindenkori csúcs megdöntéséhez.

Egyszóval az indexek szárnyalásában csak pár kiváltságos technológiai részvény vett részt, a piac egésze kimaradt a jóból.

Mi utal a lehetséges korrekcióra?

Alapvetően már az is pesszimizmusra adhat okot, hogy piacnak csak egy szűk szegmense tudott emelkedni az első félévben, nem pedig a részvények széles palettája.

Ezen túl a hangulatindikátorok is a túlvettséget tükrözik. A hangulatindikátorok közül a legismertebb talán a fear and greed index, ami kontraindikátorként működik. Ha mohóság uralja a piacokat, akkor eladni érdemes, ha pedig félelem, akkor vásárolni.

Ha ránézünk az alábbi mutatóra, akkor az extrém kapzsiság részben pillanthatjuk meg a mutatót, 81-es értékkel. Ez pedig azt jelenti, hogy érdemes lehet felkészülni a mutató normalizálódására, ezzel együtt pedig a piacok korrekciójára.

Kép forrása: https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed

A következő segítségünkre levő hangulatindikátor pedig azt mutatja meg, hogy az indexen belüli részvények hány %-a van a saját 200 napos mozgóátlaga felett.

Itt a technológiai szárnyalás miatt a Nasdaq indexre vonatkozó adatokat veszem alapul, de az S&P 500 indexre vonatkozóan is elérhető ilyen diagram.

Két téglalap jelöli a charton a szélsőértékeket, amelyek hosszabb távú kereskedési jelzésként szolgálhatnak. Hasonlóan az előző fear and greed indexhez, ez is kontraindikátorként szolgál. 

Ha a részvények kis %-a van a saját 200 napos mozgóátlaga felett, akkor venni érdemes (ezt a sávot jelöli a zöld téglalap). Ha pedig a részvények nagy hányada erős és a saját 200-as mozgóátlaga felett tartózkodik, akkor pedig eladni érdemes, ezt jelzi a piros téglalap.

Látható, hogy a vizsgált index beleszúrt a 80 feletti értékbe, ez is tehát a piac esését vetíti előre.

Még egy érdekes kép jött velem szembe Twitteren, ami a részvénypiacok júliusi teljesítményére vonatkozóan összesít histrorikus adatokat.

Szaggatott kék vonal jelöli a Nasdaq index teljesítményét az amerikai választásokat megelőző évben. A digramról leolvasható, hogy a hónap első fele még pozitív teljesítményt szokott mutatni a választások előtti évben, de a hónap közepén ez a hangulat romlani szokott és hó végére vissza is adja az index az addigi emelkedését.

Kép forrása: https://jeffhirsch.tumblr.com/post/721314670534918144/july-historically-opens-strong-but-fades-after

Tehát a szezonalitást is figyelembe véve, nagy esély van rá, hogy július második felében és augusztusban negatív piaci teljesítménnyel találkozzunk.

Mi a helyzet az inflációval?

Az utóbbi időszakban a spekulánsok által legjobban követett adat az infláció volt, amelynek a várakozásokat meghaladó csökkenése eredményezte részben az első féléves bika futást is.

A következő időszakban, azonban lehetnek meglepetések, ugyanis a bázisként szolgáló 2022-es év inflációja júliustól szintén csökkent.

Kép forrása: https://ycharts.com/indicators/us_inflation_rate

A 22-es évben júniusban tetőzött az USA inflációja 9% feletti értéken. Innen júliusban már 0,5%-ot meghaladó csökkenést láthattunk. Az idei évben júniusig az év/év inflációban nem volt nehéz alacsonyabb értéket felmutatni az előző év magas bázisa miatt.

Mostantól azonban mivel a bázisként szolgáló 22-es évben is csökkent az infláció, így jóval nehezebb lesz csökkenő inflációs számokat produkálnia a gazdaságnak. Teszem hozzá egyáltalán nem lehetetlen, valóban úgy tűnik, hogy sikerült mérsékelni az inflációt, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a bázis év hatását sem.

Gyorsjelentési szezon

A most induló gyorsjelentési szezonnal pedig elérkeztünk a piacnak egy olyan érájába, ahol egy-egy vállalat eredménye az egész piacra hatással lehet.

A korábbi 2-3 negyedéves gyorsjelentések rendre jobban alakultak a vártnál, ugyanis ezekre az időszakokra, az elemzők pesszimistábbak voltak a vállalatok teljesítményét illetően, ezzel egyidőben pedig a cégek is komoly költségcsökkentésbe kezdtek, gondoljunk csak az év eleji elbocsájtási hullámra a technológiai cégeknél.

Ezen két erő tette lehetővé az elmúlt gyorsjelentések során, hogy a várakozásokat jócskán túlszárnyaló eredményekről számoljanak be a vállalatok.

A csökkenő infláció, az AI őrület és ezen vállalatok kiugró gyorsjelentései fűtötték az idei rallyt a piacokon.

Ezen tényezők közül az infláció csökkenésének üteme minden valószínűséggel lassulni fog a következő időszakban, az AI rally is, mintha a vége fele közeledne a hangulatindikátorok alapján.

Már csak egy tényező maradt az egyenletből, ami az utóbbi időszakok emelkedéséhez kellet, a vállalatok negyedéves eredményei. Ha ebben negatív meglepetéseket fogunk látni a következő hetekben, akkor nagyon valószínű, hogy a vételi erő elfogy a piacról, és a bika bőrbe bújt medve leveszi állarcát.

A Netflix és Tesla gyorsjelentésére adott befektetői reakció nem sok jót sejtet.

Címlapkép forrása: https://www.marketwatch.com/story/stocks-are-rallying-now-but-the-9-painful-stages-of-this-bear-market-are-not-even-halfway-done-11666110036

Kapcsolódó cikkek