Jöhet az új Tesla?

Vámos Balázs - 2022.02.27

Vámos Balázs - 2022.02.27

Minden jel arra mutat, hogy a Tesla csapata március elsején leplezheti le az új modellt a nagyközönség előtt. Ebben a bejegyzésben az autó lehetséges specifikációiról, jelentőségéről és az árfolyamra gyakorolt hatásáról lesz szó.

Út a tőzsdei tündöklésig

A Tesla 2003-as alapítása után, 2006 júliusában mutatták be az első autójukat, a Roadstert. A Roadster eladásokból és kockázati tőkéből kezdték el fejleszteni a második modelljüket, a Model S-t, amit 2008-ban mutattak be. Ez a típus helyezte fel a térképre a vállalatot.

A Model S tömeggyártásáig azonban még várni kellett 4 évet, de ez idő alatt 2010-ben a Tesla tőzsdére lépett, amivel egy új fejlődési pályára állt a vállalat.

A tőzsdére lépést követően, 3 másik modell került gyártásba, melyeknek a bevezetési dátumai az alábbi grafikonon látszódnak. (A Tesla Semi, és a Roadster második generációját is bemutatták, azonban ezek tömeggyártása még nem kezdődött el.)

A grafikon hetes idősíkú és logaritmikus skálázású a jobb áttekinthetőség érdekében.

Az új modellek leleplezését követően, az árfolyam rendre fél-egy évig tartó korrekciókat hajtott végre, érdemi emelkedés nélkül. Az új modellek leleplezése önmagában tehát nem gyakorolt pozitív hatást az árfolyamra.

A Tesla március elsejére szervez egy befektetői napot, ahol a mesterterv 3. szakaszáról lesz szó várhatóan. Ez a pont a mestertervben az elérhető árú, magas példányszámban gyártott autót jelenti, illetve a fentartható energiaforrásokhoz vezető utat.

Tesla mesterterve itt olvasható.

Musk a Twitteren egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy az új modellről is több infót fognak elárulni. Konkrét bemutatóról még nem írtak, azonban a Tesla-nál szeretik a meglepetéseket, gondoljunk csak a második generációs Roadster bemutatójára.

Ilyen lehet az új Tesla?

Ahogy említettem, konkrét új autó bemutatásáról nem esett szó, és a befektetői nap plakátján sem egy új autó sziluettje látható, azonban vannak olyan jelek, amelyek azt engedik sejtetni, hogy akár egy új modell bemutatására is sor kerülhet szerdán.

Előszőr is, ha jobban megnézzük a bejegyzés elején látott chartot, akkor feltűnhet, hogy a korábbi modellek bemutatására február-március táján került sor.

Másodszor, az utóbbi hetekben lencsevégre kaptak egy prototípus autót, ami a formák és lámpa alapján nagy valószínűséggel az új Tesla modell lehet.

Tesla-Model-Y-mazda-prototype.jpg másolat image-could-this-be-teslas-new-small-car-23ced9e5dadcbaa10df556246e877d44

Amit eddig sejteni lehet az új autóról:

  • Az új akkumulátorral lesz szerelve, amit 2020 szeptemberében mutattak be.
  • Az autó váza valószínű az új présgéppel készül.
  • Ezeknek köszönhetően az egyik legkönnyebb elektromos autó lehet.
  • A hatótáv 280 km (180 mérföld) körül alakulhat.
  • Az ára várhatóan 25.000 $-ról indul.

A Carwow készített pár render képet, a várható külsőről, ami nagy hasonlóságot mutat a prototípus járművel.

tesla-ev-hatchback-front-1.jpg tesla-ev-hatchback-rear-1.jpg

Összegzés

Az árfolyamra vetve egy pillantást, a 200 napos mozgóátlag még ellenállást jelent, ami a további emelkedés útjában állhat. Ahogy a korábbi modellek bemutatójánál láttuk, azok fél-egy éves távon érdemben nem hoztak emelkedést az árfolyamban, ami a mozgóátlag fényében most is megvalósulhat.

A saját véleményem szerint, elképzelhetőnek tartanék egy olyan szcenáriót is, ahol az árfolyam a vírus előtti csúcs szintet tesztelné, ami jelenleg 60 dollárnál húzódik. Ennek a tesztelése egyenlőre nem történt meg, és a jelentősége szerintem kiemelten nagy.

A dotkom lufi idején az Amazon árfolyama is visszatesztelte azt az árfolyamot, ahonnan a nagy emelkedés elindult. (Erről az alábbi cikkben olvashattok.)

Kérdéses tehát, hogy szerdán mutatnak-e be új modellt és ha igen mi lesz a neve? Erre vonatkozóan ugyanis nem sokaknak van tippje.

Kapcsolódó cikkek