A tőzsdei kereskedés alapelvei

Vámos Balázs - 2023.12.20

Vámos Balázs - 2023.12.20

A tőzsdei kereskedés nagy potenciállal kecsegtető pénzkereseti mód lehet, azonban számos buktatót is tartalmaz az odáig vezető út. Pár alapszabály betartásával és megértésével azonban jelentősen növelhető a kereskedők sikerességi valószínűsége. Ezen alapszabályokból gyűjtöttem össze ötöt, amiket a tapasztalatom alapján a legfontosabbnak tartok a kereskedési sikerhez.

1. Nagy őrültséget ne csinálj!

A legegyszerűbb tanács gyakran a legfontosabb.

Kereskedési döntések meghozatalakor, ha nyugodtan, tiszta fejjel tudunk gondolkodni, és az alapvető hülyeségeket eltudjuk kerülni, akkor már nagy baj nem érheti a számlánkat.

Ilyen alapvető őrültség lehet például a túlzott mértékű kockázatvállalás és a hirtelen érzelmi alapon meghozott befektetési döntés. Ezek mind-mind nagy veszteségekhez vezethetnek, amiknek a későbbi ledolgozása hatalmas erőfeszítést igényel.

Így, ha valaki képes ezeket az alapvető banális hibákat elkerülni, akkor már nagyon sok kereskedőhöz képest lesz egy helyzeti előnye, ami már a hozamban is pozitívan tükröződhet.

2. Csak akkor cselekedj, ha biztos vagy!

Ha egy instrumentumot illetően nincs konkrét meglátásod, véleményed, akkor ne kereskedj!

A pozícióba lépés mindig kockázatos, mindig benne van a veszteség lehetősége is. A veszteség lehetőségét pedig sokszorosára nagyítja, ha olyan pozícióba lép be a kereskedő, ahol nincs konkrét meglátása, vagy a stratégiájának nem teljesült minden pontja.

Ilyenkor jobb nem belépni a pozícióba, és várni. Érdemes megvárni azt a pillanatot, amikor minden összeáll egy jó kereskedéshez és a veszteség valószínűsége alacsonyabb, mint a legtöbb esetben.

3. Diverzifikálj, de ne aprózd el!

Inkább legyen egy kereskedőnek kevesebb részvénye, amit jól ismer, mintsem 100+ elemű portfóliója, amit követni sem tud.

A tudatos kereskedési sikerek olyan pozíciókból jönnek, ahol a kereskedő koncentráltan megvizsgál pár céget/instrumentumot és ismeri a működésüket, nem pedig olyanból, ahol elaprózva oszlik el a tőke a részvények tucatjai között.

Ez a fajta fókuszált szemléletű portfólió kialakítása azonban megköveteli, hogy a kereskedő naprakész legyen a portfóliójában lévő, vagy oda beemelésre készülő vállalat tevékenységeivel, főbb híreivel és elgondolkodjon a cég jövőbeni lehetőségein.

Ez a fajta kutatómunka -a vállalat mélyebb megismerése- hatalmas versenyelőnyt jelenthet a kereskedők többségével szemben, ami a piaci félreárazások kialakulása során jelentős profitot eredményezhet.

Tehát egy-egy iparág vagy konkrét vállalat tanulmányozása és ezeknek a megfelelő portfólión belüli koncentráltsága a piaci átlag feletti hozamhoz juttathatja az élelmes kereskedőt.

4. Tanulj meg a partvonalról szemlélni!

Egy sikeres kereskedő a jó piacon keres pénzt, a rossz piacon pedig nem veszít sokat! A piaci környezet kulcsfontosságú a kereskedési eredmények szempontjából, nem lehet minden piacon mindig jó hozamot elérni.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy amikor a piac nem kínál lehetőséget, akkor nem kell minden áron a belépési jeleket keresni. Ilyenkor érdemes hátra dőlni, élvezni a korábban megkeresett profitot és csak kívülről szemlélni az árfolyamok mozgását.

Ennek a mentalitásnak az elsajátításáról már korábban, tavasszal írtunk egy cikket:

2023.04.27

A legnehezebb része a kereskedésnek, amikor a partvonalról kell végignézni az eseményeket, ugyanis nem kínálkozik megfelelő pozíció. Ha valaki, ilyenkor nem tud nyugton ülni, akkor borítékolható, hogy a korábbi profitját gyorsan visszaadja a piacnak.

5. A kereskedés nem olyan, mint egy munka!

Sok kereskedő rendszeres havi jövedelemhez szeretne jutni a kereskedésből, ami, ahogy az előző pontból láthatjuk is, már önmagában a piactól is függő tényező. E mellett azonban egy plusz terhet is helyez a kereskedőre, ha minden hónapban ettől teszi függővé a megélhetését.

A kereskedési profit nem arányos az elemzéssel töltött idővel. Tehát hiába tölt egy kereskedő egyre több időt a kereskedéssel, attól még nem fog több pénzt keresni. Ezt elfogadni pedig nagyon nehéz!

Véleményem szerint sokkal könnyebb éves szinten tekinteni a kereskedésből származó jövedelemre. Ha így cselekszünk, akkor annyi a lényeg, hogy az éves profitunk meghaladja az átlagos éves kiadásunkat. Ez sokkal kisebb mentális terhet helyez a kereskedőre, mint a havi perspektívájú jövedelemhez jutás.

Ezeket az alapelveket megértve és elsajátítva talán könnyebb lesz a tőzsdén profitot elérni és elfogadni a kereskedés természetét, miszerint a sikeres kereskedők sem tudnak minden hónapban ugyan úgy teljesíteni.

Kapcsolódó cikkek