Április a bolondját járathatja

Vámos Balázs - 2024.04.08

Vámos Balázs - 2024.04.08

Április hónapba lépve egy újabb emelkedő hónapot hagytunk magunk mögött. Korábban február március tájára a medvék eljövetelére számítottam, ez azonban a széles piacon nem következett be.

Pár részvényben elindult egy eső hullám, például az Apple, és a Tesla részvényeiben, de a chip gyártók királya, az NVIDIA nem szenvedett el nagy esést, mindössze egy kis oldalazással megúszta a technológiai szektor márciusi alulteljesítését.

Ami apropóján megírom ezt a cikket, az a gyorsjelentési szezon áprilisi kezdete. Alapvetően továbbra sem vagyok túl optimista a széles piaci emelkedésre vonatkozóan, de vannak olyan részvények, amelyek grafikonja újabb emelkedő trendre enged következtetni.

Van egy megfigyelésem, miszerint a gyorsjelentés előtti két hétben már kezd kialakulni egy felfokozott hangulat az adott részvény piacán, ez a trend pedig gyakran egy jól kereskedhető trendé formálódik.

Meta

Az első grafikon a Meta részvényét ábrázolja, ahol már egy amúgy is régóta fennálló, elképesztő mértékű emelkedést lehet látni.

A grafikon februárban a gyorsjelentésre látott ugrást követően beoldalazott egy 30 dolláros sávban, ahonnan márciusban egy magasabb oldalazó sávba lépett (zöld téglalapok jelölik ezeket a sávokat). Ebből a sávból most áprilisban újra kilépett, ezzel pedig új mindenkori csúcsra is ment a Meta árfolyama.

Az új csúcsra menetelt mindeközben egy RSI divergencia is követi, -magasabb csúcs az árfolyamban és alacsonyabb csúcs az indikátorban (lila trendvonalakkal jelöltem)- ez a formáció a lemaradó befektetői pozícionáltságot tükrözheti, ami a további áremelkedést idézheti elő.

Dell

A másik grafikon a Dell részvényárfolyamát ábrázolja, ahol szintén abszolút csúcson kereskednek a részvénnyel, ahova egy korrekcióból lépett ki. Az új csúcsra menetelt, itt is alacsonyabb csúcson lévő RSI érték kíséri, más szóval divergencia, ami tovább erősítheti az emelkedés valószínűségét.

Tesla

Az áprilisi gyorsjelentési szezonban a technológiai szektor behemótjai közül a Tesla lesz az első, aki publikálja a jelentését, egészen pontosan április 23-án. A részvény az idei évben egy komoly alulteljesítést mutatott, azonban a grafikon alapján akár fordulat is jöhet a közeljövőben. Itt ugyanis egy fordított divergencia figyelhető meg az árfolyam és az RSI indikátor között.

Az árfolyam újabb mélypontra ment, miközben az RSI értéke egyre magasabbat állított fel.

Ez a formáció arra enged következtetni, hogy az esés vége fele közeledhet az árfolyam, és hamarosan akár egy nagyobb emelkedés is jöhet a részvényben.

Bitcoin

A cikk írása közben lettem figyelmes a Bitcoin árfolyamára is, ahol természetesen nem lesz gyorsjelentés, azonban itt is megfigyelhető egy divergencia, amelyből áprilisban akár egy kitörés is megvalósulhat. Amennyiben az árfolyam új mindenkori csúcsra menne -74.000 dollár fölé- akkor elképzelhető, hogy egy tartósabb emelkedő trend bontakozna ki.

A Bitcoin árfolyamában ugyan még nem alakult ki magasabb csúcs, ami alátámasztaná a divergenciát, de a csökkenő csúcsú RSI értékek mellett, magasabb mélypontok alakultak ki az árfolyamban, ami egy erős vételi erőt jelez.

Összefoglalás

A bejegyzésben felsorolt termékekre véletlenül sem szeretném, ha bárki befektetési lehetőségként tekintene, ezeket pusztán gondolatébresztőként említettem meg, olyan instrumentumokként, amelyek áprilisban, részben a gyorsjelentési szezon kezdete miatt érdekesek lehetnek.

A következő időszakban kiderül, hogy az április hónap vajon a bolondját járatta-e velem ezekkel a kitörésekkel vagy sem. Ha ezek fals kitörésnek bizonyulnának, abban az esetben eljöhetne a február óta várt esés.

Azonban, ha jó gyorsjelentési hírek érkeznének és a kitörések validnak bizonyulnak, akkor további szárnyalás jöhet ezekben az instrumentumokban.

Április végén kiderül ki nevet a végén, a medvék vagy a bikák.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.

Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Kapcsolódó cikkek