A sikeres kereskedővé válás 5 lépcsője

Vámos Balázs - 2023.09.13

Vámos Balázs - 2023.09.13

A sikeres kereskedés elsajátítása javarészt egy pszichológiai fejlődési folyamat eredménye, amely fejlődési utat 5 lépcsőre lehet bontani. Ebben a bejegyzésben ezen az 5 lépcsőn fogunk végigmenni, hogy az egyes lépcsőket mi jellemzi és milyen attitűd szükséges a konzisztens profitabilitás eléréséhez.

Nézzük előszőr is, hogy melyek azok a lépcsők, amelyen minden sikeres kereskedő végigmegy.

A sikeres kereskedéshez vezető 5 lépcső:

 1. Tudattalan hozzá nem értés 
 2. Tudatos hozzá nem értés 
 3. Felébredési pont
 4. Tudatos tudás 
 5. Tudattalan tudás

1. Tudattalan hozzá nem értés

Ez az első lépcső, amelyen a kereskedők átmennek, és ahol még nem tudják, hogy nem tudnak semmit a kereskedésről. Ebben a szakaszban a kereskedők még csak épphogy belekóstóltak a tőzsdei létbe és megtették az első lépéseiket. Ekkor teremtik meg a kereskedéshez szükséges feltételeket, pl.: letöltik a kereskedési platformot, megnyitnak egy számlát, és elkezdenek megbízásokat elhelyezni.

Az újoncok szeme előtt ilyenkor még a dollár hegyek lebegnek, amit a közhiedelem táplált beléjük a kereskedésről. A gyors meggazdagodás reményében általában érzelem alapú döntéseket hoznak az újoncok.

Ezen a lépcsőn általában két dolog történhet velük:

 • Az egyik, hogy a megnyitott pozíciók azonnal a kereskedők ellen fordulnak és tapasztalat hiányában csak nézik, hogy apad le az újonnan nyitott kereskedési számlájuk. Előfordul, hogy a rossz pozíciót bezárják, hogy a piac helyes oldalára kerüljenek, de ez a döntés sem vezet profithoz, ugyanis a piac pechükre ismételten ellenük fordul. Így ugrálnak pozícióból pozícióba, konkrét stratégia nélkül, legtöbbször csak az érzelmeikre hallgatva.
 • A másik, hogy sikereket érnek el, de ezek a sikerek hamis biztonságérzetet keltenek a kereskedőkben. A korábbi könnyű pénz láttán a kockázatkezeléssel nem törődve mennek bele újabb és újabb pozíciókba egészen addig, míg a korábbi nyereségüket vissza nem adják a piacnak vagy akár a kezdeti tőkéjük alá is becsúsznak. Ezt a játékot addig játszák, amíg teljesen le nem nullázzák a számlájukat, vagy katapultálnak egyet és a megmaradt tőkét kiutalják.

Az első lépcső végén a kereskedők útja kétfelé ágazik, vagy fejlesztik magukat és a következő lépcsőre lépnek, vagy egy életre elfelejtik a kereskedést.

2. Tudatos hozzá nem értés

Ebben a szakaszban a kereskedők már megértik, hogy fejleszteniük kell magukat a sikerhez. Ilyenkor az az elképzeléssel vezérli őket, hogy minél több kereskedési ismerettel rendelkeznek, annál jobban fognak tudni kereskedni. A második lépcsőn álló kereskedők megpróbálják gyakorlatba átültetni azokat az ismereteket, amelyeket könyvekből, cikkekből és fórumokból szereztek.

A kezdők ilyenkor gyakran kérnek segítséget drága “szakértőktől” és bedőlnek a “gyors meggazdagodást” ígérő stratégiáknak.

Amikor a kereskedők továbbra is gyenge eredményekkel szembesülnek, hajlamosak a veszteségekért az általuk alkalmazott stratégiát vagy a kapott rossz tippeket okolni, és nem saját magukat felelősségre vonni.

Ez a szakasz pár hétig, vagy akár több évig is eltarthat – mindenkinél más a lefolyása. A tudatos hozzá nem értés szakasza a legveszélyesebb az új kereskedő számára.

Hogy megtudd, ebben a szakaszban vagy-e, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

 • Tartottam-e magamat a stratégiámhoz?
 • Használok-e kereskedési naplót?
 • Átnézem-e a korábbi kereskedéseimet?
 • Tudom, miért nyitok/zárok egy pozíciót?
 • Vállalom-e a veszteségért a felelősségét?

Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszolsz, az azt jelentheti, hogy ebben a szakaszban ragadtál.

A valódi fejlődéshez a tőzsdén elengedhetetlen a pozícióid és a mentális állapotod naplózása. Ha nem használsz még kereskedési naplót, akkor érdemes megnézned a TradeMe kereskedési naplót, amely 3 hónapon keresztül társad lehet a kereskedésben. Ezzel a naplóval garantáltan tudatosabban fogsz kereskedni a harmadik hónap végére. Ha még nem találkoztál a TradeMe naplóval, akkor csekkold az oldalt: trademe.hu

3. Felébredési pont

A felébredés pillanatában lévő kereskedők rájönnek, hogy a sikeres kereskedés a saját mentális állapotuktól és a piachoz való hozzáállásuktól függ, nem pedig külső tényezőktől.

Kezdenek kialakulni a kereskedőkben azok az alapvető megértések, hogy soha nem fogják tudni előre megjósolni, mi fog történni a piacokon. Elkezdik felismerni, hogy a tőzsdei sikernek része a veszteség is, a nyereség mellett és ennek következtében kialakul egy önfegyelem, hogy tartsák magukat a stratégiához. Ekkor kezdik el a kereskedők valóban alkalmazni a veszteség gyors elvágását és a nyerő tradek nyugodt futtatását.

Ebben a szakaszban a kereskedők akkor lépnek be és lépnek ki a piacról, amikor a stratégiájuk jelzést ad számukra és nem bírálják felül a stratégiájuk jelzéseit, függetlenül az érzelmeiktől.

4. Tudatos tudás

A tudatos tudás lépcsőjére jutott kereskedők már abban a fázisban tartanak, hogy nem próbálják meg “kicsipegetni” nyerő pozíciókat. Amikor a stratégiájuk jelzést ad, akkor cselekednek.

Ebben a szakaszban a kereskedőkre még mindig hatással vannak az érzelmeik és még mindig erőfeszítést igényel a fegyelem fenntartása. Ugyanakkor a vesztes kereskedéseket könnyebben kezelik, mert megértették, hogy ez a pénzszerzés folyamatának része.

A kockázatkezelés válik a kulcsfontosságú kereskedési elemmé, és elengedik a gyors meggazdagodáshoz fűződő reményeiket, ehelyett a számlájuk tudatos és konzisztens gyarapítása kerül előtérbe.

Innen a következő lépcsőre még több kereskedési tapasztalat megszerzésével léphetnek fel.

5. Tudattalan tudás

Azt mondják, hogy egy kereskedő akkor érte el a tudattalan tudás szintjét, amikor olyan sok gyakorlattal rendelkezik, hogy szinte automatikus gondolkodásmódban képes kereskedni.

Ekkor a fegyelmezett kereskedéshez már csak nagyon kevés erőfeszítésre van szükségük és ebben a pontban a kereskedés már sokkal inkább élvezet, sem mint kemény munka.

Ez a lépcső jelenti a végső mentális állapotot, amire minden kereskedőnek törekednie kell, ugyanis ez a lépcső jelenti a konzisztens profitabilitást. Ennek a lépcsőnek az elérése kell, hogy minden kereskedő szeme előtt lebegjen.

Összefoglalás

Láthatod a bemutatott lépcsők alapján is, hogy a sikeres kereskedés elérése, sokkal inkább egy mentális fejlődés folyamata, mintsem egy szuper stratégia alkalmazása.

Nem könnyű a lépcsőkön felfele haladni, ugyanis közben döbben rá az ember, hogy nagyon sok minden befolyásolja a hozzáállását a tőzsdéhez.

Nagyon sok berögződés, rossz szokás élhet a spekulánsokban, amiket szépen apránként fel kell ismerni és meg kell tanulni kezelni, hogy ne jelentsenek akadályt a kereskedésben.

A lépcsőkön egyre feljebb haladva látható, hogy az érzelmek kizárása jelenti részben a siker zálogát, és ezzel együtt pedig egy tiszta, egyszerű szabályokon alapuló stratégia tudatalatti alkalmazása juttathat el minden lelkes kereskedőt a konzisztens profitabilitásig. 

Remélem a kedves olvasó felismerte, hogy hol tart ezen az 5 lépcsőn, és remény vesztés helyett, motivációt kapott hozzá, hogy tovább fejlessze magát és az elméjét, hogy fentebb lépjen és eljusson az ötödik lépcsőre.

Mindenkinek kitartást és sikeres fejlődést kívánok!

Kapcsolódó cikkek