The Zen Trader - Könyvajánló

Vámos Balázs - 2022.10.04

Vámos Balázs - 2022.10.04

Az egyik kedves mentoráltunk ajánlotta pár hete a címben szereplő könyvet, ami az eddigi egyik legjobb könyvajánlásnak bizonyult.

Sok könyvet olvastam már a tőzsdéről, mind a technikai elemzés aspektusából, mind pedig a pszichológiai aspektusból. Ez a könyv azonban messze felülmúlta nagyon sok korábbi olvasmányomat.

Bátran merem állítani, hogy ez az egyik legjobb mű a tőzsdepszichológiai terén.

A könyv amellett, hogy önvizsgálatra kalauzolja az olvasót, nagyon sok téren remek megoldásokkal is szolgál az esetlegesen felmerülő kereskedési nehézségekre.

A könyv központi gondolata a zen köré épül és ezen keresztül mutatja be elménk kihívásait a kereskedői lét során.

Maga az író, Peter Castle több mint 30 éve foglalkozik kereskedéssel. A könyvön érződik, hogy ő maga is megtapasztalta számtalan buktatóját a tőzsdei világnak, de ezen idő alatt sikerült kiépítenie egy stressz mentes módszert, amivel konzisztensen pénzt tud termelni.

Peter a könyvben a kereskedés és a zen mentalitás közti párhuzamot világítja meg. Szerinte a kereskedők nagyon sok segítséget kaphatnak a zen tanításokból, amelyből olvasóként mi is megismerhetünk párat. A könyv egészében érződik az autentikusság, ugyanis az író zen szerzetesként is eltöltött pár évet és több mint 20 éve főállású kereskedő.

A könyv, már az első pár oldalon ismerteti az olvasóval a két leggyakoribb gátat, ami a kereskedők sikeressége előtt áll.

A sikeres kereskedés két gátja:

  1. A legtöbb kereskedőnek nincs stratégiája, működő rendszere.
  2. Ha rendelkeznek is vele, akkor sem tartják be a stratégiájuk szabályait.

Az ok, amiért a legtöbben nem követik a stratégiájukat, nem más, mint a félelem. A kereskedők többsége fél a nemkívánatos kimeneteltől, félnek attól, hogy elveszítik a pénzüket és ezért inkább hazardíroznak.

Az első, amit ennek leküzdése érdekében tehetünk, hogy demó számlán (vagy kisebb kockázattal) teszteljük a stratégiánkat és elemezzük azt. Szükségünk van adatokra, hogy bízni merjünk a stratégiában!

Tudnunk kell a találati arányunkat, azt, hogy az esetek hány %-ban szoktunk pénzt keresni, illetve veszíteni. Tudnunk kell azt is, hogy adott kockázatra mekkora átlagos nyereség üti a markunkat, amennyiben igazunk van.

Ezek alapján fogjuk látni, hogy mire vagyunk képesek a stratégiánk által és ez adni fog egy magabiztosságot a kereskedésben. Ha rendelkezünk ezzel a magabiztossággal, avagy bizalommal a stratégiánk iránt, akkor a félelmünk a veszteségtől egy pillanat alatt el fog illanni.

A félelmen túl, a ragaszkodás szokta leggyakrabban megkeseríteni az emberek életét. Vonatkozhat ez mind a magánéletre, mind pedig a kereskedői létre.

Ha valaki túlzóan ragaszkodik tárgyakhoz, nehezen válik meg tőlük (autó, elektronikai eszköz,…), akkor nem fog tudni alkalmazkodni az élet kínálta újdonságokhoz, lehetőségekhez.

Ugyanez igaz a kereskedésben is. Ha valakit érzelmek kötnek egy-egy pozícióhoz, vagy egy instumentumhoz és nehezen válik meg egy veszteséges ügylettől, akkor annak a személynek sok problémája lesz a kereskedésben.

„Egy nyitott elme -elvárások nélkül- a kereskedő legnagyobb vagyona.”

Kereskedés során segíthet, ha megkérdezzük magunktól az alábbi kérdést.:

Azt látom a piacban amire kondicionálva vagyok, vagy azt látom, ami valójában történik?

Ezzel a kérdéssel talán sikerül leválasztanunk a kereskedői énünket az elvárásokkal teli énünkről és egy sokkal tisztább tudatállapotban tudunk jelen lenni a piacokon.

Ne a miértre, hanem a mire koncentráljunk!

Kezdőként hajlamosak vagyunk a piaci mozgások miértéjére fókuszálni, pedig azok az esetek döntő többségében irreleváns információt tartalmaznak. A miért megtalálása, ugyanis csak a kötődést, az elvárást erősíti tovább a pozícióval kapcsolatban.

A „miért történt?” helyett a „mi történt?” kérdést tedd fel magadnak.

Ha folyton a miértre koncentrálsz, az lelök az utadról és mindennek tudni akarod az okát, miért történt. Ha a mit kérdést teszed fel, az egy tiszta válaszra késztet, aggódás helyett.

Fontos tudni, hogy miért mozog a piac?

Inkább arra kell koncentrálni mit csinál és lereagálni.

A könyv ereje abban rejlik, hogy a már magunk által is felismert hibákat, illetve hibák gyökerét feketén-fehéren feltárja. Ezáltal tükröt tartva az olvasó számára, akit így a könyv egy önismereti úton is végig kalauzol.

Számtalan további felismerést lehet tenni a könyv olvasása közben, melyek mindegyikére megoldásokat is találhatunk. A további velős pszichológiai részeken túl, stratégiai elemeket is ismertet a mű, de ezeket meghagyom azok számára, akik elolvassák a könyvet.

A könyvajánlót, pedig egy olyan idézettel zárnám, ami mind a könyv teljes terjedelmét, illetve magát a kereskedést is kiválóan jellemzi.

„Sikeres kereskedőként nem tudod elkerülni ki is vagy valójában.”

Címlapkép forrása: Pinterest – Zen Enso Circle and Sakura Tree

(Az Enso kör a buddhizmusban az elme szabad létezésének jelképe, amikor a test és szellem szabadon alkothat.)

Link a könyvhöz: https://www.amazon.com/Zen-Trader-Peter-Castle/dp/0857198262