A kripto verő magyar részvények

Vámos Balázs - 2024.06.01

Vámos Balázs - 2024.06.01

Amikor a magyar részvények kerülnek szóba, sok befektetőnél egy unalmas, régimódi és alig mozgó eszközosztály képe jelenik meg lelki szemeik előtt, amit nem feltétlenül tartanának a portfóliójukban. Ez különösen igaz lehet azokra az új kereskedőkre, akik a 2020-as években léptek be a tőkepiacokra, és akik a kriptovaluták szárnyalása miatt vonzódnak inkább az izgalmasabb, dinamikusabb befektetésekhez.

Ebben a bejegyzésben azonban szeretném ezt az előítéletet lebontani a magyar részvényekkel szemben, ugyanis -ahogy majd a cikkből is kiderül- a magyar tőzsdén is akadtak és még biztosan lesznek is kiváló lehetőségek.

A nyomda, amely pénzt nyomtat

Elsőként az Állami Nyomda (ANY) részvényének történetét szeretném bemutatni.

2022-ben olvastam egy rövid elemzést a Concorde blogon, ahol vételre ajánlották a részvényt, és jelentősen megemelték a részvény célárát 1700 forintról 2000 forintra.

Ezt követően megvizsgáltam a részvény grafikonját, és meglepetésemre egy olyan chartot láttam, amely a nagyobb emelkedések előszele szokott lenni. Az ilyen lehetőségeket kedvelem a piacokon, amikor a fundamentális és a technikai elemzés is ugyanabba az irányba mutat, és mindkettő alapján jelentős növekedés várható.

2022 áprilisában megvásároltam az első részvénycsomagomat. Az osztalékfizetés és a globális tőkepiaci hangulat romlása miatt a részvény árfolyama esésbe kezdett, de ez nem vette el a kedvem, mivel hosszú távú befektetésként vásároltam. Türelmesen vártam.

Amikor a részvény újra átlépte a 200 napos mozgóátlagot, 1600 forint környékén további részvényeket vásároltam. 2023 tavaszi osztalékfizetés után, amikor az árfolyam ismét emelkedésnek indult, még több részvényt vettem. Az alábbi grafikonon kis kezek jelölik a vásárlásaim időpontjait.

2023 október végén az Állami Nyomda részvénye új lokális csúcsot ért el (kék nyíl), jelezve a további emelkedés lehetőségét. Ekkor ismét vásároltam részvényeket, de ekkorra már a portfólióm jelentős része megvolt. A teljes részvénycsomagom átlagos bekerülési ára 1700 forint körül alakult.

Ezután következett a szédítő emelkedés. 

A félévvel korábbi kitörést követően a részvény árfolyama megállíthatatlanul emelkedett, a rövidebb mozgóátlagok folyamatosan megtámasztották az árfolyamot. Jelentős korrekció nélkül az árfolyam 1800 forintról egészen 4250 forintig (!) emelkedett, ami 136%-os növekedést jelentett bő fél év alatt. Az alábbi charton látható a részvény töretlen szárnyalása.

Nem tudom, meddig folytatódhat még az árfolyam menetelése, de az eddigi teljesítményével a Bitcoin teljesítményét is felülmúlta ezen az időtávon (2023.10.20-2024.06.01), ami nem kis szó. A Bitcoin ugyanis ezen időtáv alatt „csak” 126%-os hozamot tudhat magáénak.

Az Állami Nyomda példájából látható, hogy a magyar részvénypiacon is vannak jó sztorik, amik szép hozamot tudnak termelni. De a történet itt még nem ér véget.

A Magyar Telekom is becsatlakozik a hozamversenybe

Az ANY részvényei a kisebb kapitalizációjú szekcióba sorolhatók, de a nagyobb részvényeknél -a blue chipeknél- az ilyen mértékű emelkedés jóval ritkább. Kivéve a magyar piacon. A Magyar Telekom részvénye ugyanis még az előbb látott Nyomda részvényét is felülmúlta, igaz, nem fél éves, hanem bő másfél éves időtávon, de ott nagyon sok eszköz hozamát lenyomta.

A Telekom részvényei 2017 óta csökkenő trendben mozogtak, ami miatt sok kereskedő egyre inkább kezdett kiszeretni a részvényből. A hazai különadók bevezetése miatt 2022-re az MTelekom részvényeivel közel 10 éves mélyponton kereskedtek.

Ekkor azonban több folyamat is elindult, ami az árfolyam emelkedését vetítette előre, de ilyen mértékű emelkedésre szerintem kevesen számítottak.

Először is, a Hold Alapkezelő írt egy nyilvános levelet a Magyar Telekom igazgatóságának, amiben az osztalékpolitika áttervezését javasolták a tulajdonosi érték maximalizálása érdekében.

Erőfeszítéseik kifizetődtek, ugyanis 2023-ra a társaság módosította osztalékpolitikáját és megduplázta a kifizetendő osztalékot. Ez már önmagában is felfelé mozdította volna a részvény árfolyamát, de történt még más is.

Az inflációs hullám következtében sokan latolgatták, hogy vajon a telekommunikációs szektorban lesz-e érvényesítve az infláció, van-e árazási képességük ezeknek a vállalatoknak. Mint kiderült, igen, elég jó árazási képességük van, ugyanis az infláció mértékét teljes egészében beépítették szolgáltatásaik árába, mindezt úgy, hogy közben ügyfelet érdemben nem veszítettek.

A cég meglepően erős árazási képessége, illetve a Vodafone részben állami kézbe kerülése is tovább erősítette a Magyar Telekom versenyképességét és áremelési erejét.

A növekvő árbevétel és az ezzel együtt növekvő profit, plusz a Hold Alapkezelő által elért tulajdonosi érték növelése együttesen segítették elő a részvény szárnyalását. A 2022 végi 280 forintos mélypontról az árfolyam egészen 1000 forintig száguldott. Az 1000 forintos szintet még nem sikerült áttörnie az árfolyamnak, de az ajánlati könyvben már megjelent a négyjegyű árfolyam.

A Magyar Telekom részvényeiben tehát bő másfél év alatt 250%-os emelkedés volt látható. Bár nem érte el a Bitcoin 300% körüli teljesítményét ezen időszak alatt, érdemes hozzátenni, hogy a két eszközosztály kockázata sem egyezik meg. Egy cash flow-t termelő cég kockázata az én szememben sosem lesz akkora, mint egy kriptoeszköz kockázata, ahol pénztermelési képességről nem beszélhetünk.

A pénztermelés például a Telekom esetében jelentős volt. Ebben az időszakban részvényenként 75,3 forintnyi osztalék is kifizetésre került, ami 25 százalékponttal, 275%-ra növeli a másfél éves hozamot.

A Magyar Telekom részvényének emelkedésének elejéről sajnos lemaradtam, az első vásárlásom 2023 szeptemberében valósult meg 450 forint körüli árfolyamon, amikor az árfolyam átlépte a korábbi ellenállás szintet és új lokális csúcsra ment.

Ezt követően novemberben vásároltam még a részvényből, így a teljes részvénycsomagom jelenlegi függő nyeresége 75% körül alakul. Az alábbi grafikonon szintén kis kéz jelöli az első vásárlásom időpontját.

Összegzés

A bejegyzéssel semmiképpen sem a magyar részvények vásárlására szeretném buzdítani a kedves olvasót, ugyanis ilyen magasságokban nehéz lesz hasonlóan jó hozamokat produkálniuk ezen részvényeknek, de a magyar piaccal kapcsolatos negatív előítéleteket remélem sikerült egy kicsit lerombolni.

Így a jövőben, ha a kedves olvasó egy jó sztorit talál a hazai piacon, akkor remélem nem fogja megrémíteni a tőzsde kis mérete, és a negatív szóbeszéd a hazai részvénypiacról, ugyanis mint látható, itt is vannak jó sztorik, még olyanok is, amelyek a kriptok teljesítményét is verik!

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.

Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Kapcsolódó cikkek