Tavaszi FOMO

Vámos Balázs - 2023.04.08

Vámos Balázs - 2023.04.08

A mozgalmas márciusi bankcsődök következtében a piac egy részén eladási hullám söpört végig (jellemzően a hagyományosabb iparágakban működő cégek részvényeiben), azonban volt egy szektor, ahol eladás helyett a vételi erő jelent meg. Ez a szektor pedig nem volt más, mint a technológia.

Ebben a bejegyzésben a piac általános hangulatát és a főbb indexek mozgását elemezzük, ugyanis van esély egy erős tavaszi felülteljesítésre a részvénypiacon.

Pár hete született egy blogbejegyzés, ahol az SVB bankcsőd utáni lehetséges piaci mozgásokat vizsgáltuk. A bankcsőd utáni első reakciókból is látszódott, hogy komoly átárazódási folyamatok indultak el a piacon, elég csak a Bitcoin 1 hét alatt végbement 40%-os emelkedésére gondolni.

2023.03.14

Az SVB bank csődje egy fontos fordulópontot jelenthet a piacokon. Az alábbi cikkben sorra vesszük a kripto piacra, nemesfémekre, részvényekre gyakorolt hatását és a lehetséges piaci irányokat.

A bankcsőd hírére a technológiai részvényekben is egy újabb bika impulzus mutatkozott meg, aminek következtében a Nasdaq 100 technológiai index 7 hónapos csúcson zárta a márciust. (Mindeközben az S&P 500 index nem tudott a februári csúcsa fölé kapaszkodni.)

Az alábbi grafikonon a Nasdaq 100 index látható, ahol a szaggatott vízszintes vonal jelöli a 22’ szeptemberi csúcsot, amit március utolsó kereskedési napjaiban tört át az index.

Itt pedig az S&P 500 grafikonja látható, ahol szintén szaggatott vonal jelöli a szeptemberi csúcsot -4110 dollár körül-, amit tartósan még nem sikerült átlépnie az indexnek.

Ebből az látszódik, hogy a technológiai szektor vette át újra a vezető szerepet és egy további emelkedésben, itt jelenhet meg további vételi erő. 

De nézzük is meg, eljöhet-e egyáltalán ez a bizonyos vételi erő, illetve mi befolyásolhatja.

Piaci hangulat, szezonalitás

A tőzsdei emelkedésnek mindig az új pénzek beáramlása az alapja. Amíg nincs olyan befektető, aki új vételi pozíciót szeretne felvenni, addig a piac sem fog emelkedni. A 22-es évben nagyon sokan likvidálták a pozíciójukat, így sokan az idei emelkedést parton kívülről nézték végig. Legyen szó akár kisbefektetőről, akár alapkezelőkről.

Amennyiben az emelkedés tovább folytatódna, akkor egyre nagyobb lenne a FOMO (Fear Of Missing Out – kimaradástól való félelem) nyomása a befektetői társadalmon és egyre többen csatornázhatnák be a szabadon fekvő megtakarításaikat a tőzsdére. Az új pénz beáramlása pedig egy öngerjesztő folyamatként tovább emelhetné a részvények árfolyamát.

Érdemes vetni egy pillantást az alábbi hangulatindikátorra, ami azt mutatja meg, hogy az adott piaci szereplőknek milyen várakozásaik vannak a jövőbeni mozgásra vonatkozóan. 

A bal oldali sávban a konkrét piaci hangulatra vonatkozó várakozások láthatóak, ahol 35%-kal a medvék vannak még mindig túlsúlyban, 31,6% semleges mozgást vár, és 33,3%-a megkérdezett befektetőknek vár emelkedést. 

Ezen túl a jobb oldali mutató hivatott jelezni, hogy milyen a hangulat a befektetők között, mennyire kapzsik, illetve mennyire félénkek az adott piaci helyzetben. Itt még egyik érzelem sem kerekedett felül, egy enyhe eltolódást láthatunk a kapzsiság irányába, de bőven van még tere a további FOMO vezérelte kapzsiságnak.

A kép forrása: www.aaii.com/sentimentsurvey

Az eddigi indikátorokon kívül érdemes a szezonalitást is segítségül hívni a következő hónapok lehetséges piaci irányának meghatározásában. Itt azt láthatjuk, hogy 2018-2022 közötti időszakban az egyes hónapok záróára milyen százalékban volt magasabb az adott hónap nyitóáránál az S&P 500 indexben.

A vizsgált időszak alatt azt láthatjuk, hogy a tavaszi hónapok viszonylag jó teljesítményt nyújtottak a piacokon, ugyanis 2022 kivételével a többi évben emelkedést hozott a tavasz az indexben.

Ezen erősebb tavaszi hónapok közül is az április emelkedik ki teljesítményben, a maga átlagos 2,8%-os emelkedésével.

A képek forrása: www.stockcharts.com/

Összefoglalás

A vizsgált indikátorok alapján az előttünk álló hónapokban több tényező is támogathatja a technológiai piac további emelkedését. Ezek közül az egyik fő hajtó ereje lehet az infláció csökkenése, ami a FED kamatpolitikáját is egy lazább irányba terelhetné. Ez pedig, ahogy a korábbi, lazább monetáris politika érájában is láthattuk a technológiai szektor emelkedésének hátszele lehet.