Láthatunk-e újra 350-es EUR/HUF árfolyamot?

Vámos Balázs - 2022.08.03

Vámos Balázs - 2022.08.03

A minap hallgattam egy Podcastet, ahol Zsiday Viktor volt a vendég és a forint jövője és az üzemanyag ársapka illetve annak részleges eltörlése volt a téma. A műsort az alábbi linken lehet elérni: tovább a podcastre.

Ami különösen érdekes volt számomra, hogy Zsiday Viktor 350 forintra helyezte az euró reális árfolyamát, ami a jelenlegi szintektől 10%-os forint erősödést jelentene.

Véleménye szerint a forint alulértékelt, és a magas hazai alapkamat is indokolná a hazai fizetőeszköz erősödését. A magas árfolyam valószínűleg az EU-s pénzek miatti bizonytalanságból adódik.

Nézzük meg röviden, hogy mit mutatnak a számok és az árfolyam

Kezdjük először a hazai alapkamat elhelyezését európai viszonylatban. A tradingeconomics oldalán találtam az alábbi táblázatot, ahol hazánk az európai régióban 5. helyen áll a csökkenő sorrend szerint felállított alapkamat listáján, a maga 10,75%-val. Az Unió tagállamai közül nálunk a legmagasabb az alapkamat, utánunk Csehország következik a listán 7%-os rátával.

Mindeközben az inflációt tekintve jobb helyzetben vagyunk, mint a környező országok. Csehországban 17,2%, Lengyelországban 15,5%, Romániában 15,05%, Szlovákiában 13,2% volt a júniusi infláció, míg idehaza 11,7%-ot mutattak ki. (Aki kíváncsi erre a táblázatra is, az alábbi linken elérheti.)

Reálértelemben véve tehát, nálunk jóval kedvezőbb a hozam. Igaz, még így is 1% körüli negatív reálhozamot tudunk felmutatni!

Ezek alapján tehát valóban indokolt lenne a forint erősödése! Ugyanakkor ott van az EU-s pénzek miatti bizonytalanság. Ez ugyanis alapjaiban segítené ki a hazai költségvetést és jelentene egy stabilizációt a forint számára.

Amennyiben sikerül megállapodni az Unióval, akkor a makrogazdasági adatok alapján valóban én is látnám esélyét egy komolyabb forint erősödésnek, amit az árfolyam mozgása is alátámasztani látszik.

Napos idősíkú grafikont nézve az EUR/HUF esetében (alsó grafikon) már elesett az 50-es mozgóátlag (kék vonal), ami áprilistól kezdve támasztotta az árfolyamot. Ezen szint elesése már egy fontosabb jelzés lehet a piaci szereplők részéről.

Az USD/HUF árfolyamában ezen fontosabb mozgóátlag még nem esett el. Itt még talán érdemes várni megerősítésre a forint erősödését tekintve.

Egy esetleges forinterősödésnél mind két devizával szemben a 200-as mozgóátlag jelenthetne megállót, ami 376-os EUR/HUF és 345-ös USD/HUF árfolyamot jelentene.

Hosszabb -hetes- idősíkot tekintve pedig a 200 hetes mozgóátlag jelenthet egy kiemelt szintet. Az elmúlt 10 évben ugyanis ezen mozgóátlag mentén haladt az árfolyam. Az utóbbi két évben -a koronavírus megjelenése óta- látható egy intenzívebb távolodás ettől a mozgóátlagtól.

Amennyiben látnánk egy visszatérést ezen hosszútávú  mozgóátlagig, az az EUR/HUF esetén szinte pontosan 350-es árfolyamot jelentene.

Így tehát az EU-s pénzek segítségével a forint valóban egy erősödő pályára kerülhetne, és valóban lenne esély arra, hogy akár 350 körüli szintekre is visszatérjen a jegyzés.

Választ adva a címben feltett kérdésre, van olyan szcenárió, ami újra 350-es árfolyam közelébe erősíthetné a hazai fizetőeszközt.

(Címlapkép forrása: https://maszol.ro/gazdasag/116323-tortenelmi-melypontra-gyengult-a-forint-az-euroval-szemben)