Már megint ugyanaz történik?

Vámos Balázs - 2022.03.23

Vámos Balázs -2022.02.23

„Az elemző gondolkodik a tőzsde irányít.” André Kosztolany

A technikai elemzést alkalmazva azzal a feltételezéssel élünk, hogy a korábbi mozgások egy bizonyos mintázatot követve előre jelezhetik a jövőbeni mozgást is. Ebben a bejegyzésben csavarunk egy kicsit az elemzési módszeren és nem a megszokott módon egy-egy kisebb formációra koncentrálunk, hanem nagyobb, átfogó piaci képeket hasonlítunk össze napjanik árfolyamával.

Ebben a bejegyzésben két időszak grafikonját fogjuk megvizsgálni és ezek alapján próbálunk lehetséges szcenáriókat felvázolni az előttünk álló időszakra.

Lehet az 50 évvel ezelőtti mozgás a mostani ikertestvére?

Repüljünk vissza az időben az 1970-es évekig, amikor is a mostani korszakhoz kísértetiesen hasonlító fundamentális és technikai képpel találkozhattunk.

Fundamentális oldalról a hasonlóságot az emelkedő olajárakban, a magasabb inflációs környezet manifesztálódásában és a feszült geopolitikai helyzetben érhetjük tetten.

A technikai elemzés szemszögéből vizsgálva a hasonlóságot, itt található a két időszak árfolyamgörbéje:

A hasonlóság a szeptember óta eltelt 7 hónapban kísérteties volt. A szeptemberi kisebb korrekció után, az árfolyam év végére több hullámú menetelésben új csúcsot tudott beállítani.

Az évváltást követően egy korrekciós mozgás vette kezdetét, melyben az 50 napos mozgóátlag (kék vonal) kiemelt jelentőségű ellenállás szint szerepét töltötte be.

1973-ban az 50 napos mozgóátlag fél éven keresztül töretlenül kísérte le az árfolyamot. Egy kis oldalazás után, 73′ őszétől további lejtmenet következett az árfolyamban, az akkori szintekről még 40%-ot süllyedt. A medve piac végére egészen 74′ decemberig kellett várni, azt követően jött csak a fellélegzés.

2 nappal ezelőttig ezen forgatókönyv bekövetkeztének igen nagy esélyt adtam volna, de a piac felülírta ezen elképzelésemet! Ahogy a bejegyzés elején is idéztem André Kosztolany-t „Az elemző gondolkodik a piac irányít.”

Azóta az árfolyam áttörte mind az 50- mind a 200 napos mozgóátlagot. Ezen szintek áttörése egyben a csökkenő trend feltételének megtörését is jelezték, így adva további emelkedés jeleit.

(A növekvő infláció miatt, a szigorodó jegybanki megszólalások következtében nem zárnám ki a további lemorzsolódás lehetőségét, de ezen szintek áttörésével, jelenleg egyre inkább csökken az esés rövidtávú valószínűsége.)

Mi jöhet akkor helyette?

Alapvetően a jelenlegi kép alapján sokkal inkább elképzelhetőnek tartom, hogy a 2010 körül lezajlódó mozgáshoz hasonló piaci képpel találkozhatunk a közeljövőben.

Ebben az esetben a 200-as mozgóátlag (narancssárga vonal) áttörése után jött még egy kisebb visszahúzódás, de 2 hónappal később, októberben már újra ezen szint felett tartózkodott az árfolyam és folytatódott az emelkedés.

Az emelkedést a részvények bizonyos csoportja is megerősítené, ugyanis az utóbbi fél év korrekciója után, egy emelkedő hullám sok helyen bontogatja a szárnyát.

A részvényeket korábban ebben a cikkben csoportosítottuk árfolyamgörbéjük alapján:

2022.02.12

A részvénypiaci hangulatban novemberben egy markáns változást láthattunk. Az addigi vegyünk meg minden hangulat, pillanatok alatt szerte foszlott és sok kisebb részvény piacán hatalmas lemorzsolódást láthattunk. A korábban magasztalt technológiai részvények közel sem teljesítettek olyan jól az elmúlt pár hónapban, sokkal inkább az értéket keresték a befektetők. Ez tükröződik abból a 3 csoportból, amibe ezen bejegyzéseben a részvényeket csoportosítottuk.

A következő időszakban tehát nem zárnám ki, ha újra megtámasztaná egy vételi erő a piacokat és az árfolyamok északnak vennék az irányt. A geopolitikai helyzet és természetesen bármilyen váratlan hír bármikor átrajzolhatja a piac hangulatát, de a mostani jelekből úgy tűnik a piac emelkedni szeretne.

Ne feledjük, a piac irányít!