Fordulópont

Vámos Balázs - 2022.02.12

Vámos Balázs - 2022.02.12

„Félj amikor mások kapzsik, de légy kapzsi, amikor mások félnek.” Warren Buffett

A tőkepiacok életében 2021 novemberétől kezdődően a piaci hangulat alapjaiban véve változott meg. A fordulópont november 30-án Jerome Powell FED elnök beszédével következett be, amiben nyugdíjazta az átmeneti szót az inflációs kommunikációjából, ezzel pedig tovább erősítve a lehetőségét egy komolyabb monetáris szigorításnak.

Korábban az eszközvásárlási program kivezetése, illetve a lehetséges kamatemelések belengetése nem okozott nagyobb korrekciót a piacon, de amint az inflációs veszély egyre aggasztóbbá vált, úgy rémült meg a piac is a gyorsabb ütemű szigorítás lehetőségétől.

Index szinten nem volt túlságosan nagy korrekció az utóbbi 2-3 hónapban, mindössze 10-15% körüli lemorzsolódással találkozhattunk. Azonban egyedi részvények terén annál izgalmasabb és ezzel együtt volatilisebb mozgások voltak, az 50-70%-os esés nem tekinthető ritkának.

Ebben a bejegyzésben 3 különböző erősségű csoportot fogunk megvizsgálni.

Akik a gyengélkedőre kerültek

Kezdjük is előszőr a gyengélkedőkkel, azokkal a részvényekkel, amiket a GameStop idején (21’ februárjában) húztak csúcsra és jellemzően kis papírok voltak, amikben a következő tech óriást látták sokszor a befektetők.

Ezen részvények az elmúlt hónapokban értékük felére, olykor harmadára estek vissza. Az egyik ilyen a Rivian részvénye, amit pont november végén vezettek be a tőzsdére (IPO), akkor 106 dolláros árfolyamon. 

Majd ezt követően 4 nap leforgása alatt 50 cent híján egészen 180 dollárig húzták az árfolyamot, ez volt a részvény eddigi élete csúcsa. Jelenleg a részvénnyel 60 dollár körüli sávban kereskednek. A csúcstól tekintve értékének 2/3-át elveszítette.

Hasonlóan nagy lemorzsolódáson túl lévő vállalatokból említendők még: SNAP, PINS, PYPL, PTON, CGC, UPWK, PLTR.

200 hetes mozgóátlagot érintő nagyobb vállalatok

A másik csoportba azokat a vállalatokat sorolnám, ahol szintén nagyobb korrekciót szenvedett el az árfolyam, de ez javarészt 40-60% közé esik. Ezzel a korrekcióval pedig egy korábbi hosszabb távú támasz szintre érkezett vissza, legyen ez például a 200 hetes mozgóátlag.

A mozgóátlagok számomra egy remek képet nyújtanak arról, hogy hosszú távon miképp alakul a trend, illetve ezzel egyetemben közel 4 éves befektetői átlagárat is megismerünk. Sok még emelkedő trendben lévő vállalatnál a mozgóátlag remek belépési lehetőséget jelentett a korábbi időszakokban.

Ezzel kapcsolatban álljon is itt a Meta (korábbi nevén Facebook) árfolyama, ahol a korábbi két érintés hosszú távon remek belépési lehetőséget jelentett:

Ha vetünk  egy pillantást a technikai szintekre, akkor a láthatjuk, hogy a 2018-2020 közötti oldalazó időszak felső sávja jelöli ki a jelenlegi árfolyamot, ami 210-235 közé esik ( lila sáv). Ezen időszak alatt valósult meg a már említett két mozgóátlag érintés, úgyhogy mindezt egybe véve, ez a sáv egy nagyon erős támasz zónát jelöl ki az árfolyam mozgásában. 

A korábbi időszakokban a 9 hetes mozgóátlag (zöld) megtörése, már  egy biztos emelkedést jelzett. A nagy esés miatt, jelenleg a 9-es mozgóátlag még 300 dollár felett tartózkodik, így a következő hetekben-hónapokban elképzelhető egy stabilizálódás a piacon, közel ezen az árfolyamon.  

Ha napos idősíkon elesne a 200 dolláros szint, akkor a korábban látott minta megismétlődésének esélye jelentősen csökkenne.  

Ezen típusba sorolható vállalatok még az alábbi ticker kóddal rendelkezők: NFLX, DIS, DBX, TWTR, FSLR, WRK, CRSP

Rendíthetetlenek

Akad azonban pár olyan részvény is, ahol korrekció nyomát sem lehetett felfedezni az utóbbi hónapokban, de ha volt is, akkor mára közel azonos árfolyamon kereskednek a papírral.

Alapvetően a hagyományosabb iparágban tevékenykedő részvényeket lehet a nyertesek közé sorolni, ugyanis míg az infláció miatti szigorítások (kamatemelések) a technológiai papírokat sújtják jobban, addig a value részvényekben sokszor komoly emelkedés bontakozott ki.

A technológiai piacról az Apple volt talán az egyik mamut vállalat, amely gyorsan helyreállt a korrekció után. Egy korábbi szerepváltó technikai szintet tesztelt vissza a januári mélypontban, de onnan újra markánsan felpattant.

A most január végi mélypont során egy kiemelt jelentőségű szerepváltó technikai szint fordította meg az árfolyamot, amely múlt év szeptemberében még ellenállást jelölt ki a részvény mozgásában. Később novemberben tudott új csúcsra menni az árfolyam, áttörve ezzel az említett kiemelt jelentőségű 156 dolláros technikai szintet.  
A következő időszakban ez lehet a rendíthetetlenség egyik alap pillére. 

Ellenállás szint szerepét a korábbi csúcs jelöli 180-185 közötti sávban.

Az Apple részvényén kívül, a technológiai szektor nagyobb szereplői közül még a Google és a Microsoft részvénye is jól tartotta magát. Ebben a két esetben a 200 napos mozgóátlag bír kiemelten fontos támasz szinttel.

A hagyományosabb iparágban mozgó relatív erősebb részvényekre példák: BRK.B, XOM, KO, MCD, ADM, BAC

Az év hátralévő részében a kérdés az lehet, vajon a rendíthetetlen csoportba tartozó papírok lesznek még erősebbek, vagy az elhagyott gyengélkedő kisebb kapitalizációjú részvények lesznek preferálva a befektetőktől?

Erre a kérdésre a fent említett részvények mozgása, és a Russel 2000 – S&P500 egymáshoz viszonyított mozgása adhatja meg a választ.

Egy biztos, Warren Buffett idézete hosszú évtizedek óta kiállja az idő próbáját.