Gyors és lassú gondolkodás - Könyvajánló

Vámos Balázs - 2023.10.24

Vámos Balázs - 2023.10.24

Tűnődtél már azon, hogy mi minden befolyásolhatja a döntéshozatalod az életedben?

Daniel Kahneman könyve az emberi gondolkodás, döntéshozatal és viselkedés mélyreható elemzésével nyit utat a felettébb érdekes és releváns kérdések előtt. A Nobel-díjas pszichológus által írt könyv olyan fogalmakkal ismerteti meg az olvasót, amelyek forradalmi módon változtathatják meg az olvasó gondolkodását és döntéshozatali folyamatát. 

A “Gyors és lassú gondolkodás” nem csak egy könyv; ez egy utazás a saját elménk mélyére, ami által jobban megismerhetjük saját magunkat és másokat is.

Kahneman könyve arra ösztönöz bennünket, hogy gondolkodásmódunkon és döntéshozatali mechanizmusainkat elsősorban megfigyeljük, majd változtassunk rajta ott, ahol szükséges. Az alapvető elképzelése, hogy az emberi elmét két rendszer irányítja: a gyors és a lassú rendszer. 

A gyors rendszer az azonnali, intuitív reakciókért felelős, míg a lassú rendszer a racionális és elmélyült gondolkodást képviseli. Kahneman értékes megfigyeléseket oszt meg arról, hogy miként hat egymásra és milyen szerepet játszik a mindennapi életünkben a két különböző gondolkodási mód.

A “Gyors és lassú gondolkodás” nemcsak elméleti kereteket kínál, hanem praktikus tanácsokat is azáltal, hogy segít nekünk jobban megérteni az emberi elme működését. 

A könyv érdekes gyakorlati példákon keresztül mutatja be, hogyan alkalmazhatjuk ezeket az elveket a való életben is. Például, hogyan javíthatjuk pénzügyi döntéseinket, és hogyan érthetjük meg jobban társaink és kollégáink viselkedését.

A tőzsdei kereskedésre vonatkozóan is tartalmaz konkrét eseteket, amikor a döntési mechanizmusok kimenetét mutatja be a kereskedési eredményre vetítve. Például a kedves olvasó nem tudom tudta-e, hogy statisztikailag kimutatott, hogy a magas tranzakció szám rosszabb hozammal párosul. 

A kevesebb több mondás tehát a kereskedésben is érvényes!

E mellett pedig a gyakorlati kérdéseken keresztül a könyv feltárja az olvasó előtt az elméje ellentmondásos működését, ugyanis az emberi elme hajlamosabb a veszteségek esetén többlet kockázatot vállalni, nyereség esetén pedig a biztosra törekedni. Ennek oka, hogy az agyunk erősebben reagál 10$ elvesztésére, mint 10$ nyereségre.

A tőzsdén pedig ennek a gondolkodásmódnak a szöges ellentétére van szükségünk, a veszteség biztos kijelölésére és a nyereség esetén pedig a kockázatvállalásra.

Hogy miképp dolgozik ellenünk az elménk kereskedés közben, annak a felismerését meghagyom a kíváncsi olvasók számára, akik kezükbe veszik ezt az igen érdekes olvasmányt.

A “Gyors és lassú gondolkodás” egy olyan könyv, amely mindenki számára hasznos lehet, függetlenül attól, hogy milyen területen dolgozik. Az életünk szinte minden pillanatában döntéseket hozunk, és ezek a döntések hatással vannak az életminőségünkre. Kahneman könyve segít jobban megérteni a döntéshozatal folyamatát és kiépíteni olyan szokásokat, amelyek lehetővé teszik a jobb és racionálisabb döntések meghozatalát.

A könyv egyik legnagyobb erénye, hogy nem csak a tudományos közösségnek szól, hanem könnyen érthető nyelvezete és élvezetes olvasmányossága mindenkit megszólít. 

Kötelező olvasmány azok számára, akik a pszichológia és viselkedéstudomány iránt érdeklődnek, a vezetőknek, a döntéshozóknak és minden olyan embernek, aki jobban meg akarja érteni a saját gondolkodását és döntéshozatali mechanizmusát.

Végül, de nem utolsósorban, a könyv arra is ösztönöz, hogy megálljunk egy pillanatra, és jobban megfigyeljük saját gondolkodásunkat és viselkedésünket. Kahneman azt sugallja, hogy a tudatosabb és racionálisabb döntéseket csak akkor hozhatjuk meg, ha elismerjük és megértjük azokat a hajlamokat és torzításokat, amelyek befolyásolják az elménket.

Ezt a torzítást a gyors, intuitív gondolkodásunk produkálja, amit a könyv végére érve biztos vagyok benne, hogy részben megtanulunk kezelni, és inkább a lassú, racionális gondolkodásunkat fogjuk használni a döntéseinkben.

Összességében, Daniel Kahneman “Gyors és lassú gondolkodás” című könyve egy mélyreható és tanulságos olvasmány, amely sokkal több, mint egy egyszerű pszichológiai könyv. Ez egy útmutató a jobb döntéshozatalhoz és az emberi gondolkodás megértéséhez.

Aktív kereskedőknek kötelező olvasmány!

Kapcsolódó cikkek