Itt az idő Bitcoinba fektetni?

Vámos Balázs - 2022.06.14

Vámos Balázs - 2022.06.14

Novembertől kezdődően, -az első szigorúbb FED kommunikációt követően- a kockázatosabb eszközök piacán egy igen markáns csökkenő trend vette kezdetét.

Így volt ez a kripto eszközök piacán is. A Bitcoin a novemberi csúcs óta,
65%-ot meghaladó esést szenvedett el. A második legnagyobb kapitalizációjú coin, az Ethereum még ennél is nagyobb mértékben, 75%-kal került lejjebb.

Meddig eshet még az árfolyam?

Teheti fel mindenki magában a millió dolláros kérdést, amire a konkrét választ senki sem tudja. Akad azonban egy olyan meghatározó szint, amely 2015-től kezdődően az összes nagyobb korrekciót szinte hajszál pontosan megállította.

Ez a szint nem más, mint a 200 hetes mozgóátlag, amit a grafikonon narancssárga vonallal jelöltem. (A grafikon logaritmikus skálázású.)

2012-2014 között az első Bitcoin mánia során, amikor az árfolyam 2,6 dollárról 1000 dollárig emelkedett, az ezt követő korrekcióban is ezen mozgóátlag jelentette a meghatározó támasz szintet.

Ezt követően a 2018-as bika run-ban, amikor már szélesebb befektetői réteg vette ki részét a mozgásból, a 20.000 dollárt majdnem megérintő árfolyam, 3200 dollárig esett vissza. Ezen esés mélypontja szintén egybeesett a 200 hetes mozgóátlaggal.

Ezzel el is érkeztünk napjainkig, amikor az árfolyam bő fél év alulteljesítés után ismét megérintette a 200 hetes mozgóátlagot. November második hetében az árfolyam még új csúcsra ment, átlépve a 68.000 dolláros árfolyamot, de ezt követően egy markáns lefordulást figyelhettünk meg. Amely lefordulásból mára egy harmadolás következett be, így a jelenlegi sávja az árfolyamnak 22.000 dollár magasságában alakul.

Alapvetően a 200 hetes mozgóátlag, illetve a 2018-ban itt kialakított csúcs szint, együttesen egy szikla szilárd támasz szintként szolgálhatnak az árfolyam mozgásában. Ezek alapján a jelenlegi szinteknél valamivel nagyobb esélyét látom annak, hogy egy felfele tartó elmozdulás fog bekövetkezni, semmint egy további hasonló meredekségű csökkenő mozgás.

A Bitcoin árfolyamában a 200 hetes mozgóátlag azonban egy alapjaiban más monetáris környezetben tudott ilyen meghatározó támasz szintet betölteni. A most látott kamatemelések és pénz visszaszívások egy új érát jelentenek a kockázatosabb eszközök piacán, amivel az utóbbi 10 évben tőzsdére kerülő kereskedők még nem találkoztak.

Az előttünk álló pár hétben el fog dőlni, hogy a mostani szint vajon betölti-e a hozzá fűzött várakozásokat a támasz szerepében vagy a szigorodó monetáris politika miatt az esésmegfordító szerepe megszűnik.

Érdemes lesz figyelemmel követni!

(Címlapkép forrása: CryptoPotato)