A Disney jubileumi támasza

Vámos Balázs - 2024.01.25

Vámos Balázs - 2024.01.25

Gyermekkorom legkedveltebb animációs meséi szinte mindegyike Disney mese volt. Amikor egy film elején megjelent a mára már emblematikussá vált Disney palota, akkor tudtam, hogy a következő egy-másfél órában fantasztikus mese következik.

Mára azonban az animációs filmekről az érdeklődésem átfordult a tőzsde világára, és ebből a szemszögből is egy érdekes sztori előtt állhatunk a Disney részvényeiben.

Mielőtt azonban mélyebben belemennénk abba, hogy mi is keltette fel a figyelmem a Disney-vel kapcsolatban érdemes röviden összefoglalni, hogy jutott oda a vállalat, ahol most van.

Jelen pillanatban ugyanis a részvénnyel, közel 60%-kal a mindenkori csúcsa alatt kereskednek!

Rövid történet

Ennek a hatalmas esésnek az okait nem kell sokáig kutatnunk, elég, ha ránézünk a vállalat mostani és a korona vírus előtti számaira. A 2018-as és 2023-as év számait összehasonlítva a bevételek esetében egy erős (50%-os) növekedés tapasztalható, azonban az eredmény a harmadára zsugorodott ezen időszak alatt.

Az eredmény oldali összeesésnek az oka, hogy a Disney legjövedelmezőbb üzletága a parkok voltak, ez pedig 2020-ban a lezárásokkal egy jelentős pofont kapott, amiből csak napjainkra kezd kilábalni. (A teljes lázárások utáni időszakban is csak korlátozott létszámmal üzemeltek a parkok.)

A Disney parkok a vállalat eredményének 40%-át adják, miközben a teljes árbevétel csupán negyede(!) jön ebből a szegmensből. Ez a számpár talán szemlélteti, hogy miért is viselte meg ennyire a Disney-t a parkok korlátozott működése.

A Disney nemrég jelentette be, hogy 2024-től kezdődően egy tíz éves ciklusban duplájára növeli a parkokra szánt beruházási keretet, ezzel is vonzóbbá téve a parkokat a látogatók számára.

Ezen túl az eredmény oldali visszaesésben benne van a Disney+ szolgáltatás 2019-es elindítása is, aminek természetesen a kezdeti időszaka masszívan égette a profitot, jelentősebb megtérülés nélkül. A Disney+ profitabilitásában talán a 2024-es év hozhat fordulópontot, ugyanis most már rendelkezésre áll egy igen széles és minőségi műsorpaletta, amivel a streaming üzletágban hatékonyan tud versenyezni a cég. Ezen túl több országban tesztelik már a reklámokkal egybekötött előfizetői csomagot, amelynek a felhasználók monetizálásában jelentős sikere lehet. (Bővebb információkért ajánlom ezt az írást.)

A fentebb említett park bezárások, illetve az igen tőkeigényes streaming platform elindításán túl egy vezetői váltás is sötét felhőket hozott a Disney árfolyamára.

2005-2020-ig Bob Iger vezette a céget, ahol a cég egy fantasztikus növekedési pályára állt. Bob Iger zseniális vezetése alatt a Disney számtalan akvizíciót hajtott végre, aminek köszönhetően a cég piaci kapitalizációját 48 milliárd dollárról 257 milliárd dollárra tornászta fel.

2020-ban a cég élére Bob Chapek került, aki a politikai szerepvállalásával, illetve az extrém mértékű túlköltekezésével lejtőre küldte a cég árfolyamát.

2022 végén Chapeket menesztették a vállalat éléről, helyét pedig újra Bob Iger tölti be. A régi-új CEO első lépése a költések racionalizálása volt, amivel megállította az árfolyam zuhanását.

Ezzel pedig elérkeztünk napjainkra, ahol a fenti fundamentális támaszokon túl, a technikai kép is erős támaszokban bővelkedik.

Az árfolyam havi idősíkú grafikonját vizsgálva szembeötlő a 200 dollárról, 80 dollárig zuhanó árfolyam képe, amit 23’ októberében a 200 hónapos mozgóátlag (narancssárga vonal) támasztott meg.

Ez a havi idősíkú 200-as mozgóátlag a 2000-es évek dotkom lufija esésében is egy erős támaszt nyújtott az árfolyamnak. Illetve 2008-ban is, amikor ugyan pár hónapra elesett a mozgóátlag, de ezt követően viszonylag újra gyorsan talpra tudott állni a részvény.

Most pedig érdemes megvizsgálni a napos idősíkú árfolyamot, ahol az árfolyam a hosszú lejtmenet után múlt év novemberében átlépte a 200 napos mozgóátlagot, ami azóta is támaszként szolgál a mozgásban. Ezen mozgóátlag megtörése sokszor jelzi előre egy lehetséges emelkedő trend kezdetét.

A grafikont vizsgálva is tehát látható az az igen erős és jelentékeny támasz zóna, amit a két hosszabb idősíkú mozgóátlag jelent a 80-90 dolláros ársávban.

A találmány

Aminek apropóján azonban igazán felkeltette a figyelmem a Disney árfolyama az nem kapcsolódik egyik, eddig taglalt tényezőhöz sem. A figyelmemet ugyanis egy találmányuk ragadta meg, ami egy olyan „csempe” létrehozását jelenti, amin egy helyben lehet mozogni.

Ez tudom elsőre furcsának tűnhet, de a videót megtekintve rögtön értelmet nyer:

Ez a fejlesztés lehet a VR világ utolsó puzzle darabja, amivel az eddigi fejlesztések értelmet nyernek. Jelenleg ugyanis már a VR szemüvegek igen előrehaladott állapotban vannak, és a virtuális valóság élmény már nem a látványban ütközik akadályokba, hanem a mozgásban.

Eddig ugyanis, ha valaki játszott egy VR játékkal, akkor ezt egy helyben állva tehette meg, máskülönben előbb utóbb a szoba falába ütközött.

Ezzel az újítással -amit a Disney HoloTile floor-nak nevez- már úgy mozoghatunk a VR világban, hogy közben a való életben nem ütközünk bele a falakba.

Ez egy teljesen új szintre emelheti a VR felhasználói élményt, gondoljunk csak a játékokra, vagy akár a filmekben látott világ megismerésére. Ezzel az eszközzel akár az Avatarban megismert Pandora bolygón is tehetünk virtuális sétákat. De, hogy kicsit földhözragadtabb és talán hasznosabb felhasználását említsem, képesek lehetünk úgy megtekinteni egy várost, hogy nem kell hozzá órákat utazni és sok százezer forintot kifizetni az utazásra. Nem mellesleg az utazási költség megspórolásán túl, a környezet is hálás lesz, ha kevesebbet repülünk.

Ezzel a fejlesztéssel tehát a Disney szerintem egy teljesen új kaput nyitott ki a VR világban, amit előszőr a saját parkjaiba építhet be, ezzel is még több látogatót bevonzva, de egy távolabbi perspektíván akár ez az otthonokba is megérkezhet, mint ahogy azt a Ready Player One című filmben is vizionálódik.

Egy biztos, hogy a VR és az MI térhódításával az internet újabb lépcsőjére lépünk, ami a metaverzum ajtajának kinyitását jelenti. Ennek most rövid távon lehet éppen egy mániáját láthatjuk a részvényekben, mint volt az a 2000-es évek elején, de hosszabb távon valószínű, hogy a VR teljesen átformálja az életünket.

Annak eldöntését, hogy az immár 100 éves múltra tekintő Disney milyen szerepet hasít ki ebben az új világban, és ez milyen hatással lesz az árfolyamra a következő 2-3 évben, a kedves olvasó képzeletére bízom. 

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.

Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Kapcsolódó cikkek