Lehet-e élvezet a kereskedés?

Vámos Balázs - 2024.09.13

Vámos Balázs - 2024.09.13

A kereskedés akkor a legjobb, amikor a piaccal egy ritmusban tudunk gondolkodni és a kereskedés élvezet, nem pedig görcsös tevékenység. Ezt az állapotot elérni és fenntartani azonban rendkívül nehéz feladat. A mai írásban ezen állapot elérésének útjában álló- és az ezek leküzdését segítő tényezőket igyekszem összegyűjteni.

Az okok, amiért stresszes a kereskedés

A leggyakoribb ok, amiért a tőzsdei kereskedés az emberek számára stresszes szokott lenni nem más, mint a felkészületlenség.

A felkészületlenség két nagy csoportra bontható. 

Egyrészről megfogalmazhatjuk a külső tényezőkre való felkészületlenséget, ami a piaci folyamatok nem kellő mélységű elemzéséből fakad. Ilyen lehet például egy gyorsjelentés előtti pozíciónyitás egy részvényben, ahol a kereskedő nem vette tudomásul, hogy a jelentést követően a pozíciója jelentős kockázatnak van kitéve.

A felkészületlenség másik vállfaja pedig, amikor maga a kereskedő nem áll készen a munkára. Ebbe a csoportba sorolnám azt, ha egy kereskedőnek nincs megfelelő stratégiája, vagy azt, ha a magánéletéből adódóan nincs abban a mentális állapotban és szilárdságban, ami a kereskedéshez szükséges.

Ha a felkészültségnek ezen szintjei hiányosak, akkor az esetek többségében a kereskedő eredményei kiábrándítóak lehetnek.

A kereskedők többségének azért nincs szigorú stratégiája, mert akkor elszámoltatható lenne magával és nem akar szembenézni a gyengeségeivel. A stratégiát szorosan követni, ugyanis nagyon nagy önfegyelmet és türelmet igényel. Így a legegyszerűbb sokszor, ha az adott egyén a megérzéseire hagyatkozva hozza meg döntéseit és nem ragaszkodik a jobb esetben felállított, rosszabb esetben fel sem állított szabályaihoz. Ez azonban mind tudjuk hova vezet: a számlák temetőjébe…

Felkészültség nélkül tehát valószínű, hogy a kereskedő a piac hullámzásai közben, kapkodva hozza meg döntéseit, amik negatív érzelmi állapotba és túlkereskedésbe sodorhatják őt. A kellően alapos felkészülés tehát a legelső lépcsője annak, hogy a kereskedést élvezettel lehessen végezni.

Nézzük most azt, hogy hogyan lehet ezt az akadályt leküzdeni, és mi kell még ahhoz, hogy a kereskedés élvezet legyen.

Hogyan javíts a kereskedés közbeni hangulaton

Az előző pont alapján már láthatjuk, hogy a pozícióba lépés előtti alapos felkészüléssel jelentősen növelhetjük a nyereségességet. Nézzük meg, mi szükséges még a profitabilitáshoz, valamint ahhoz, hogy a kereskedés élvezetessé váljon.

A második pont, amit megemlítenék, az a stratégiánkba és ezzel együtt a magunkba vetett magabiztosság. 

Ahhoz, hogy kellő magabiztosságra tegyen szert a kereskedő, tisztában kell lennie azzal, hogy miért nyert és veszített az adott pozíción. Bizonyosságot kell szerezni, hogy a használt stratégia jelzései hosszú távon profitábilisak és pénzt termelnek. Ebben megbizonyosodva már hezitálás nélkül lehet a stratégia jelzéseire cselekedni, ami pedig a siker egyik elengedhetetlen tényezője.

Ha egy kereskedő megszerezte a kellő magabiztosságot, akkor a zavaró mentális tényezők jelentős részét maga mögött tudja hagyni. Hadd említsek egy példát.

Sok kereskedő annyira fél a veszteségtől, hogy minden áron próbálja ezt elkerülni. Végül azonban pont ennek hatására hozza létre a bukó pozíciókat, mert a rövid távú veszteség kerülés érdekében eltér a stratégiájától. Ez egyébként egy nagyon gyakori probléma.

Ha azonban a kereskedő tudja, hogy a stratégiája az esetek 30-40%-ban nyereséges pozíciókat generál számára, akkor a veszteségeket talán már jobban lehet kezelni, hiszen, ha aktuálisan éppen nem is alakulnak jól a dolgai, tudja, hogy a következő 10 pozícióból 3-4 várhatóan nyereséges lesz, amelyek majd visszatermelik az addigi veszteséget. A stratégiánk statisztikáinak ismerete elvezethet tehát a kellő magabiztossághoz.

A veszteség elfogadására vonatkozóan kaptam még egy tanácsot anno, mégpedig azt, hogy tudatosítani kell magamban, hogy a tőzsdére befektetett pénzem, nem veszélyezteti a megélhetésem. Amint ezt felfogtam és valóban átéreztem, egy hatalmas súly esett le a vállamról, amivel a veszteségek kezelhetőbbé váltak számomra.

Sokszor, hogy valaki ezt megtanulja le kell nulláznia a számláját. Van, aki csak akkor tudja elfogadni a veszteséget harag, szégyen és önostorozás nélkül, ha már valóban nem maradt pénz a kereskedési számláján és rájött, hogy így sem dőlt össze az élete.

Talán éppen ezért szokták mondani, hogy egy kereskedő életében jó tanítás lehet egy számla nullázása.

Amit utolsó pontként megemlítenék még a siker tényezőjeként, az nem más, mint a céltudatosság. Egy kereskedőnek mindig kell, hogy legyen célja, akár %-os mértékben a számlája hozamára vonatkozóan, vagy akár egy vágy elérésére vonatkozóan. Például, hogy a kereskedési eredményből szeretne egy autót vásárolni, vagy egy nagyobb utazásra elmenni.

Amint ki van tűzve a pontos cél, könnyebb lesz csak a valóban jónak ígérkező pozíciókba belépni, és oldalazó piaci mozgásnál pedig kimaradni a játékból -nem kockáztatva az addig megszerzett nyereséget.

Ezen túl zárógondolatként egy általam most olvasott könyvből idéznék. A gondolat így hangzik:

„Minél inkább elfogadod magad, annál pozitívabban gondolkodhatsz majd magadról.”

Kereskedőként is kiemelten fontos, hogy pozitív hangnemben illessük magunkat, illetve a kereskedési tevékenységünket is, mert ha ez nincs meg és a tömeg kereskedésről kialakított negatív attitűdjével azonosulunk, akkor a bukásunk is szinte biztos lesz.

A tőzsdei kereskedés tehát lehet élvezetes és könnyed -sőt annak is kell lennie- ehhez azonban kellő felkészültségre és magabiztosságra van szükség. Ha azonban ez megvan, akkor a vagyongyarapítás folyamata élvezet is lehet.

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas.

Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Kapcsolódó cikkek