Mire taníthat meg egy tőzsdei kereskedőt a világ egyik legjobb pilótája?

Vámos Balázs - 2021.12.16

Vámos Balázs - 2021.12.16

A válasz, a nyertes mentalitásra. Ebben a bejegyzésben Lewis Hamilton MasterClass kurzusában elhangzott tanításokat fogjuk végig venni, kivetítve olykor a tőzsdei kereskedés világára is.

Bevezetésképpen érdemes pár szóban összefoglalni a Formula 1 idei VB címért folytatott harcát, amely a hétvégén került megrendezésre. 

Lewis Hamilton és Max Verstappen pontegyenlőséggel vágott neki a döntő futamnak, ami igen izgalmasra sikeredett. Mindkét versenyző számára óriási volt a tét. 

Hamilton a nyolcadik nyereségével megdöntötte volna Schumacher világbajnoki cím rekordját, Verstappen számára pedig az első világbajnoki címe volt a tét.

A futam váratlan utolsó körével Verstappen nyerte meg az idei világbajnoki címet, de ez mit sem von le Hamilton mentális teljesítményéből.

MasterClass kurzusa a döntő futam előtt már megjelent, és feldolgozását már a megjelenés napján elkezdtem. A legelső videóban Hamilton rávilágított arra, hogy a versenyzéshez milyen hosszan tartó fókuszáltságra van szükség, ami a tőzsdén is kiemelten fontos. 

Természetesen össze sem lehet hasonlítani egy 300 km/h-val száguldó versenyautó irányításához szükséges fókuszáltságot egy pozícióba lépéskor szükséges fókuszáltsággal, de a hétköznapokhoz képest mind a két tevékenység jelentősebb mentális energiát igényel.

A kurzus elején viszonylag több szó esik karrierje kezdetéről, hogy honnan is indult, és milyen nehézségekkel kellett megküzdenie. Ezen visszaemlékezések közül számomra a leg magával ragadóbb az volt, amikor a gokartot maga mögött hagyta és komolyabb autóban folytatta versenyzői pályafutását.

Amikor felkerült a nagyobbak közé, közel sem volt olyan sikeres, mint kisebbként a gokartos világban. Nagyon sokat karambolozott, ami miatt nagyon sok versenyt be sem tudott fejezni.

Az egyik ilyen veszteséget követően elment futni egy nagyot, hogy kiürítse elméjét.

A futás alatt átgondolta az eddigi teljesítményét és tisztázta magában, hogy mit szeretne kezdeni a versenyzéssel. Mire visszaért a futásból megszületett benne az erős elhatározás arra vonatkozóan, hogy komolyan szeretne ezzel foglalkozni a későbbiekben.

Ezen elhatározás után a futamokon jóval fókuszáltabb volt és kevesebbet karambolozott, mint az ezt megelőző időszakban. Innentől kezdve kapta el a versenyzés ízét, és egyre több futamot nyert meg. Év végére egészen odáig jutott, hogy a bajnoki tabella élére küzdötte fel magát.

A kereskedés világában ezt a szituációt az éles számla nyitásához tudnám hasonlítani. Amikor egy kereskedő a demo számlás gyakorlás után áttér az éles számlás kereskedésre, gyakran jelentősen romlik az addigi teljesítménye.

Ez a mentális nyomás a saját pénz kockáztatására vezethető vissza. A kereskedő sokkal jobban szeretné óvni az addig összerakott megtakarítását, de ez a félelem/óvatosság pont a visszájára sül el, ugyanis olyan pozíciókba lép be, melyeknek alapból alacsony a hozam-kockázat aránya, és sokszor a kereskedők változó méretű kockázattal kereskednek. 

Pechjükre amikor eltalálják a piac helyes irányát, akkor kis pozícióval vannak benne a trade-be, vagy a szokásosnál is hamarabb likvidálják pozíciójukat, annak érdekében, hogy a korábbi veszteségből adódó mínuszt korrigálják.

Ha valaki a kereskedés során hasonló problémákkal küzd, akkor Hamilton példájából kiindulva célszerű elmennie egy nagyobb futásra, hogy rendbe rakja a dolgokat. : )

Olykor egy erős elhatározás, nagyon sokat tud lendíteni a koncentráltságon és a kereskedési eredményünkön.

Ezzel összhangba hozható a következő tanítás, miszerint Hamilton fontosnak tartja a kialakítását egy soha nem adom fel mentalitásnak. El kell fogadni, hogy a hibázás a nyerés velejárója. 

Előszőr számtalan buktatón kell átküzdenie magát az embernek, de ezen bukások 100%-ban a szükségesek a sikerességhez. A lényeg, hogy senki se ragadjon bele ezekbe a mélypontokba. 

Az ezekből való kilábalás során sokat segíthet a nem adom fel mentalitás mellett a pozitivizmus is. Ami alatt azt érti, hogy bátorítsd magad, légy pozitív magaddal kapcsolatban és hidd el, hogy megtudod csinálni.

Tűzz ki elérhetetlen célokat! Ez Hamilton következő tanácsa, amit szerintem érdemes lehet átültetni a mindennapjainkba. Merjünk nagyot álmodni és higgyük el, hogy képesek vagyunk elérni a céljanikat. Korábban hallottam egy mondást, amely ezzel a felfogással szorosan összefügg.

„Célozd meg a holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok között landolsz.”

Ez a mentalitás az életünkben egy folytonos motivációt jelenthet, ami segíthet abban, hogy a belső tűz ne aludjon ki. Ami segíthet még a célok elérésében, az nem más, mint a jutalom. Mindenki szeret olyan tevékenységet végezni, melynek végén jutalmat kap. Például a munkánk során a fizetést tekinthetjük jutalomnak.

A kereskedés során is érdemes lehet hasonló célokat és jutalmazási struktúrát felállítani, annak érdekében, hogy növeljük a kitartást és az önfegyelmet.

Példának okáért, ha elértük a havi szinten kitűzött %-os hozamot, akkor menjünk el a párunkkal vacsorázni egyet, vagy lepjük meg magunkat valami aprósággal. A lényeg az, hogy legyen egy plusz dolog, amiért tudunk küzdeni, hogy fegyelmezetten végezzük a kereskedést.

Végezetül pedig jöjjön a legfontosabb lecke, melyet oly sokan hangoztatnak a profik világában. Élvezd a játékot!

Nem kell túl komolyan venni, csak élvezd, amit csinálsz. Hamilton a saját életére vetítve, egy hullámvasutas hasonlatot hozott, ami felett van irányítása. Néha kiszámíthatatlan mit hoz a következő szakasz, de mindvégig élvezi az utat.

Ez a kereskedés során is elengedhetetlen része a hosszú távú sikernek ugyanis, ha mindig rágörcsölünk a pozíciók kimenetelére, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valamit nem jól csinálunk. A kereskedés is lehet élmény, sőt annak is kell lennie!

Zárószóként pedig még egy gondolatot szeretnék megemlíteni az igen inspiráló kurzusból, mégpedig, hogy tanuljunk meg kikapcsolódni! Találjuk meg azt a hobbit, amely valóban feltölt minket, és kiszakít minket a hétköznapokból!

Ezzel a gondolattal zárnám ezt a kis összegzést Hamilton MasterClass kurzusáról.

Remélem a következő évben is szoros küzdelmet láthatunk a pilóták között a világbajnoki cím megszerzéséért.

(Kép forrása: Hamilton – A Winning Mindset, MasterClass borítókép, www.masterclass.com/)