Vezércsel - sorozatajánló

Vámos Balázs - 2021.02.02, kedd

A megfelelő stratégia kidolgozása elengedhetetlen a kereskedés során, ugyanis ennek hiányában, rendkívül gyorsan vesztes pozíciók hadát halmozhatjuk fel.

A következőkben egy sorozaton keresztül szeretném bemutatni, hogy napjaink kereskedője milyen könnyen juthat el felismerésekhez egy sorozatnak köszönhetően.

Egy barátom ajánlására kezdtem el nézni Netflixen „The Queens Gambit”, avagy magyarul „A vezércsel” cím alatt futó hét részes sorozatot.
Az első rész megtekintése után még nem sejtettem, hogy ilyen sok párhuzamot lehet majd vonni a kereskedés világával.

A sorozat egy kislány sakk karrierjét mutatja be, úton a világbajnoki cím megszerzése felé.

A sorozat során betekintést nyerhetünk, abba az igen komoly mentális felkészülési munkába, ami egy-egy eredmény mögött húzódik.

Véleményem szerint a kereskedés is egy olyan terület, ahol csak azok maradnak hosszú távon sikeresek, akik mentálisan képesek mindig a maximumot nyújtani, és tartani magukat a saját stratégiájukhoz.

A sorozatból nem árulnék el sok részletet, azonban egy két általánosabb momentumot kiragadnék belőle.

Figyelem spoiler veszély!

Beth, a sorozat főszereplője, a sakk versenyekre való felkészülés során többször is segítséget kap barátaitól, korábbi vetélytársaitól.

Az egyik ilyen felkészülés során mások stratégiáját próbálja ráerőltetni a barátja, azonban látván, hogy az nem illik hozzá, maradnak a saját játékmódjánál.

Itt álljunk is meg egy pillanatra és vonjunk párhuzamot a kereskedés világával.

A saját stratégia kialakítása az egyik legfontosabb lépés a sikerességhez vezető úton. Mindenkinek a saját stratégiája szerint kell cselekedni a tőkepiacokon is, ugyanis csak akkor lesz meg kereskedés közben a magabiztosság és a komfort érzése.

Számtalan stratégia létezik, amivel megnyerhető egy sakkjátszma. A kereskedés során is számtalan stratégiával találkozhatunk, amik mind működőképesek lehetnek, azok számára, akik tudnak vele azonosulni.

Mindezek mellett betekintést kapunk abba is, hogy milyen nehéz tartósan a kiemelkedők közé tartozni.

Nem elég csak elvétve megnyerni egy-egy játszmát. Ahhoz, hogy profik legyünk a saját területünkön, évekig tartó kemény felkészülés szükséges, és nagyon komoly önfegyelem.

A sorozat során a sakk bajnoki címet megragadni próbáló Beth, olykor a káros szenvedélyeit túlságosan engedi magán eluralkodni, és az egyik sorsdöntő játszma előtt elveszíti a kontrollt.

Ezek után a veszteség és kudarc érzése annyira úrrá lesz rajta, hogy gyengesége majdnem teljesen derékba töri a karrierjét.

Mindezzel csak szeretnék rámutatni, hogy a kereskedés is egy olyan szakma, ami nagyon komoly mentális erőt igényel. Veszteséges pozíciók során nem szabad hagyni, hogy eluralkodjanak rajtunk a negatív érzések.

Ugyanis, ha engedjük az érzelmeinknek, hogy úrrá legyenek felettünk, akkor a piac nagyon gyorsan ki fog szórni. Ilyenkor, nagyon sokszor az érzelmi behatások miatt, meggondolatlanul cselekszünk.

Köszönhetően a sorozatnak újra kedvet kaptam, hogy leporoljam a rég nem használt sakktáblát és a sorozatból egy-két nyitó lépést ellesve felelevenítsem a tudásom.

A vérre menő családi játszmák közepette figyelmes lettem még egy érdekes párhuzamra, ami a tőkepiaci kereskedés során szintén hasznosítható.

Az egyik szabály, aminek fontosságára nagyon hamar ráeszméltem, hogy védeni kell minden bábut. A stratégiám során az elsődleges pont az volt, hogy ne veszítsek bábút.

Warren Buffett híres mondása jutott eszembe a felismerést követően, ami a tőzsde alapvető szabályát mondja ki.

Az elhíresült mondás így szól: „Az első szabály sose veszíts pénzt! A második, sose felejtsd el az első szabályt!”

A játékok során igyekeztem a lehető legsokoldalúbban védeni a jelentőségteljesebb bábukat, és mindemellett időnként támadó helyzetet kialakítani.

Szembesültem a váratlan lehetőségek sorozatával is, egyszóval a kiszámíthatatlansággal játék közben. Hiába terveztem el előre, hogyan fogok cselekedni a következő 1-2 lépés során, a játékos társam mindig keresztülhúzta a számításaimat, és kezdhettem újra a tervezést.

A piacokon sincs ez másképp, mindig jelentkezhetnek váratlan helyzetek. Mind a sakk mind a kereskedés véleményem szerint egy igen komoly stratégiai játék, ami arra késztet, hogy megfontoltabbak legyünk, és egy kicsit más perspektívából világítsuk meg a helyzeteket.
 
Bátran tudom ajánlani minden kereskedőnek, hogy pár játszma erejéig vegyék elő a sakktáblát, és figyeljék meg a párhuzamot a két briliáns „elmejáték” között.