Vége a mémrészvények világának?

Vámos Balázs - 2022.06.28

Vámos Balázs - 2022.06.28

„Egy emelkedő piacon mindenki zseni.” John Kenneth Galbraith

21’ novemberében az amerikai jegybank (FED) lezárt egy tőkepiaci érát, ahol az addigi monetáris politikáján 180 fokot fordított. Ezt követően a tőkepiac széles spektrumán komoly esés következett, és az addigi „vegyünk meg mindent” mentalitás már nem volt kifizetődő.

Ebben az új érában felértékelődik a valódi értékkel bíró és nem túlértékelt instrumentumok megtalálása.

Mostanra elérkeztünk oda, hogy az amerikai hatóságok is kommunikálják a megfontolt befektetési döntések meghozatalát. A mai bejegyzésben erről a kommunikációs változásáról és a jelenlegi piaci kép alapján erősnek mutatkozó vállalatokról lesz szó.

Nemrégiben jelent meg az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC) egy videó sorozata, amelyben a megfontolt befektetési döntést népszerűsítik. A videósorozatból egyet kiragadva, nézzük is meg mire hívja fel a figyelmet a hatóság.

A videóban egy vetélkedőnek berendezett stúdió látható, amelyben két játékos és a műsorvezető szerepel. A fiatalember a mém részvényeket választotta, befektetése célpontjaként, aminek következtében elvesztette a pénzét.

A másik játékos -Julie- mielőtt döntött volna, elvégzett egy elemzést, hogy mibe fektesse a pénzét. Döntését a közönség soraiból ováció kísérte.

A videóból is látható, hogy a hatóságok próbálják a lakossági befektetőket a megfontoltabb döntés meghozatalára ösztönözni, és azt hangsúlyozni, hogy a befektetés nem játék.

Érezhető, hogy ez a videó egy markáns üzenet azok számára, akik most a piaci esés után terveznek újra befektetni és úgy gondolják, most mindegy mit vesznek, mert úgy is alacsony az árfolyam.

A SEC kommunikációjából is kiderül, hogy ez nem teljesen így van. A vírus kitörése utáni korszakban a pénzmennyiség drasztikus növekedése miatt a részvénypiac széles körű emelkedése volt megfigyelhető, ez azonban a mém részvények emelkedésének kifulladásával megváltozott.

Az elkövetkező időszakban sokkal markánsabb szerepet fog kapni az egyedi részvények kiválasztása, azok közül is azon részvények, amelyek erősebbek a piaci átlagnál, illetve az értékeltségük nincs túlságosan elrugaszkodva.

Nem tartanám elképzelhetetlen szcenáriónak, ha index szinten a következő 5-6 évben nem történne új csúcsra menetel, hanem egy oldalazó sávban mozogna az árfolyam.

Korábban a háborús időszakok alatt az évtizeden át tartó oldalazásra többször is volt példa, amit korábban ebben a bejegyzésben boncolgattunk:

2022.03.01

Sajnálatos, hogy aktuálissá vált egy olyan bejegyzés, melyben a korábban lezajlott háborús események górcső alá vétele, információval szolgálhat.

Milyen részvényeket érdemes akkor keresni?

Hosszabb távú befektetéshez elsősorban olyan vállalatok részvényeit érdemes keresni, ahol az értékeltség alacsonyabb, illetve a növekvő kamatok plusz bevételt jelentenek a vállalat számára. Ilyenek lehet például a biztosítótársaságok részvényei, itt ugyanis a profitjuk jelentős része a beáramló pénzek befektetéséből származik. Minél magasabb a kockázatmentes kamatláb, annál nagyobb a profitjuk is.

Erről a témáról pár napja láttam egy rövid összefoglaló videót, Balásy Zsolt előadásában. (Link a videóhoz.)

Rövidebb távú kereskedési döntések meghozatalához pedig érdemes figyelemmel követni az árfolyam mozgását, és olyan lehetőséget keresni, ahol az egyedi részvény mozgása erősebb, mint az index mozgása. Az erősség alatt értendő, hogy míg az index a csökkenő trend feltétele szerint mozog (alacsonyabb mélypont, alacsonyabb csúcs), addig az előfutó részvények grafikonján már emelkedő trend látható (magasabb csúcsok és magasabb mélypontok alkotják a mozgást).

Ezeket az erősebb részvényeket Jónap Richárd írása után neveztem én is előfutó részvényeknek. Ebben a bejegyzésben a szerző ismerteti az előfutó részvényeket a 2000-es évek dotkomlufi és a 2008-as válság időszakából.

Végezetül pedig álljon itt napjaink piacáról pár olyan részvény, amely a fenti kritériumok alapján előfutónak minősíthető.

Az első a Zoom részvénye, amelyben bő másfél év esés után úgy tűnik, hogy kezd relatív erő mutatkozni. Ugyanis míg az S&P 500 index júniusban új mélypontot ütött, addig a Zoom árfolyama áttörte az 50-es mozgóátlag által jelentett ellenállás szintet, és kitudott menni magasabb csúcs szintre.

A grafikonon lila körrel jelöltem a májusi mélypontot, ahol mind az index mind a ZM ticker kódú részvény új lokális mélypontra esett. Ezt követően azonban a két instrumentum mozgása szétvált, amíg az index újabb mélypontot ütött, addig a Zoom árfolyama már magasabb csúcsra tudott kapaszkodni. Ez a felülteljesítés piros körrel látható az árfolyamon.

A teljesség igénye nélkül álljon itt pár hasonló előfutó részvény ticker kódja: GOOG, BABA, NIO, XPEV, SPWR, DPZ, CRSP, TRI

Érdemes lehet a nyári -talán emelkedést hozó- időszakban ezekre az előfutó részvényekre figyelni, ugyanis talán nagyobb emelkedést hozhatnak, mint az indextől lemaradó társaik.

(Címlapkép: A mém részvények korában, a Reddit közösség elhíresült szereplője, a Wall Street Bets logója látható. Forrása: Year in a world:Meme stock, Financial Times)