Trendfordító hetek jöhetnek!

Vámos Balázs - 2023.01.17

Vámos Balázs - 2023.01.17

A 2023-as év eddig a bikáknak kedvez. Az év első pár kereskedési napja még oldalazással telt, de ezt követően egy erősebb emelkedés bontakozott ki. A kérdés csak az, hogy ezzel vége szakadt-e az eddigi medvepiaci trendnek, vagy a most látott optimizmus a medvepiaci rally része? A héten kezdődő gyorsjelentési szezon választ adhat erre a kérdésre. A gigász technológiai vállalatok eredménye nagy hatással lehet az árfolyamokra, amely természetesen a piaci hangulatot is determinálhatja.

Az indexek világában

Az S&P 500 index árfolyama egy lélektani szintet tört át a múlt heti kereskedésben. Ez a kiemelt jelentőségű szint nem más, mint a 200 napos mozgóátlag (a grafikonon narancssárga vonal jelöli).

A 22-es évben mindössze 3 alkalommal jelentett ezen mozgóátlag fordulót az index felpattanásában. Ezen érintésekről kivétel nélkül mindig lefordult, különbség csak a mozgóátlag közelében eltöltött időben volt. Tűpontos fordulót csak a második esetben jelentett a mozgóátlag, a többi esetben áttörés, és heteken át tartó iránykeresés jellemezte az árfolyam mozgását.

A jelenlegi áttörési próbálkozás annyiban különbözik az eddigiektől, hogy az előző 200-as érintés óta nem alakított ki az árfolyam újabb mélypontot. Míg korábban a mozgóátlag érintések között rendre újabb lokális mélypontok alakultak ki az indexben.

Ezek alapján nem zárható ki, hogy a bikák trónfosztással és a csökkenő trend feltételének megtörésével próbálkoznak. Ehhez azonban a decemberben kialakított 4100$-os csúcs felett kellene zárnia az indexnek.

Lesz-e még mélypont tesztelés?

Ezen évezred tőzsdei eséseiben van egy közös pont éves chartot nézve. Ez pedig nem más, mint hogy a korrekciót követő év(ek) első zöld gyertyájának alsó kanóca visszaszúrt a korábbi év mélypontjáig. (2008-ban még alá is szúrt.)

Ezen mintázat folytatását feltételezve nem zárnám ki a lehetőségét annak, ha idén a piacok még tesztelnék a tavaly látott 3500 dollár körüli árfolyamot.

A Nasdaq-100 technológiai index nem mellesleg még mindig egy csökkenő csatornában mozog, aminek a felső trendvonalára majdnem rásimul a 200 napos mozgóátlag is. Ezek együttesen még fontos ellenállást jelölnek ki, de amennyiben az árfolyam maga mögött tudná hagyni ezen szinteket, akkor itt is a bikák vehetnék át a vezető szerepet.

Gyorsjelentési szezon

A gyorsjelentési szezon kivétel nélkül megnövekedett volatilitást hoz a részvénypiacokra. Ilyenkor ugyanis az új számviteli eredmények ismeretében a vállalatértékelési modellek merőben más fair árfolyamot adnak eredményül. A befektetők ezen új adatok ismeretében próbálják a saját pozícionáltságukat is megfelelően menedzselni.

Az eredmények fényében vagy megszabadulnak a részvényektől vagy éppen vásárolnak, mert az új számok alapján kapott fair árfolyam, magasabb, mint az aktuális kereskedési árfolyam. Ezért tapasztalható sokszor extrém elmozdulás a számok publikálását követő kereskedési napon.

A Netflix az első vállalat a tech szektorból, amely ismerteti az eredményeit. Éppen ezért mindig kiemelt figyelem követi ezen gyorsjelentést, mert a befektetők ez alapján próbálnak spekulálni a többi vállalat várható eredményére is.

A Netflix 4 gyorsjelentése 2022-ben extrém mértékű elmozdulást hozott a részvény árfolyamában.

Januárban még 510 dolláron forogtak a részvények, míg a második gyorsjelentést követően – áprilisban- 200 dollárig zuhant a papír jegyzése. A 300 dolláros értékvesztésből, 200 dollár a két gyorsjelentést követő napon következett be!

A Netflix 2022-es összeomlása tökéletesen szemléltette a befektetők növekedési részvényekből történő kijózanodási pillanatát, amikor is realizálták a magasabb kamatok mellett a növekedés lassulását. A lufi leeresztett.

A Netflix példájából is jól látszik, hogy egy-egy meglepetést jelentő eredmény – jó vagy rossz egyaránt- milyen gyorsan rajzolja át egy részvény grafikonját.

Éppen ezért is gondolom, hogy az előttünk álló gyorsjelentési időszak kijelölheti a trendfordulót. Választ adhat arra a kérdésre, hogy a jelenlegi bizonytalan szintekről a bikák vagy a medvék fognak felülkerekedni a következő hullámban.

Látható az indexek vizsgálatából, hogy a jelenlegi szinteken mind az emelkedésnek mind a további csökkenésnek nagy a valószínűsége.

Ha a medvepiac végét feltételezzük, a bikák diadaljára még akkor is várni kell mind két vizsgált index esetben. A bikák erejének megerősödését a csökkkenő trend feltételének megtörése hozhatja el, amíg ez nem történik meg, addig a medvepiac van érvényben.

A következő pár hétben kiderül, hogy a gyorsjelentési számok merre lendítik el a piaci mérleghintát. Érdemes lesz követni!

Addig is a végére itt hagynék egy gyorsjelentési naptárt, amelyben pár fontosabb technológiai részvény publikálási időpontja látható.