Tanmese a férfiról, aki jelentős tanulópénzt fizetett

Vámos Balázs - 2021.03.05, péntek

Veszélyes hely a tőzsde, ha az ember felkészületlenül vág bele. Az elmúlt hónapokban nagyon sok termék piacán kiemelkedő hozamokat lehetett elérni, nem volt ez másképp a kripto piacon sem.
 
Mesénk, egy Dave nevű férfiről szól, aki a harmincas évei közepén, úgy döntött próbára teszi magát a tőzsde világában. Ez a történet nem állna itt, ha nem szolgálna tanulsággal minden kereskedő számára. 

Nézzük is mik vezették el történetünk főszereplőjét addig, hogy a nehezen félretett megtakarítását, 15 perc leforgása alatt elveszítse.
 
Dave baráti társaságában már hónapok óta téma a kripto piac, ugyanis sokan kimagaslóan szép hozamokat értek el a befektetéseiken. Többen közülük még szeptember folyamán vásároltak Bitcoint és egyéb kripto devizákat. Az ő befektetésük azóta több, mint 500%-kal emelkedett.
 
Dave január végén úgy látta, hogy a kripto piac menetelése töretlennek tűnik, így az első kisebb korrekció során nyitott is egy számlát az egyik brókercégnél, hogy ki tudja venni a részét az emelkedésből.
 
Február elején úgy határozott, hogy swing tradelni szeretne a Bitcoin piacán. Mivel ez volt élete első kereskedése, nagyon megfontoltan és óvatosan vágott bele. A február elején 35.000 dollár körüli árfolyamon vásárolt Bitcoin pozíciója a hónap közepén nagyon szép lebegő profitot mutatott, az árfolyam ugyanis 56 ezer dollár felett is járt.
 
Itt úgy döntött, lezárja a pozícióját, ugyanis nem szeretett volna kapzsi lenni, megelégedett azzal a nyereséggel, amit zsebre tudott tenni. Utólag visszatekintve jó döntés volt, lezárni a pozícióját.
 
Majd ezt követően három nappal később egy kisebb korrekcióban az árfolyam visszajött az 52 ezer dolláros szintek közelébe. Dave a technikai elemzésbe is beleásta magát valamennyire, így a grafikont nézegetve próbált olyan szintet találni, ahonnan az árfolyam újra felfelé veheti az irányt.
 
Talált is ilyen szintet, 52 ezer dollárnál. 1 órás grafikonon itt húzódott a 200-as mozgóátlag, illetve egy fontosabb támasz szint is (zöld sáv)
 
 
Az első pozícióját követően annyira felbátorodott, hogy úgy döntött nagyobb léptekkel szeretne haladni a megtakarítása gyarapításában. A kezdeti piaccal szembeni alázat teljesen eltűnt belőle, és a kapzsiság vette át felette az uralmat.
 
Annyira biztos volt az elemzésében, hogy a korábban likvidált pénz nagy részét bele szerette volna forgatni ebbe a pozícióba, és mindezt tőkeáttétes formában. A szolgáltatójánál 1:30-as tőkeáttétellel lehetett pozíciót nyitni, így a tőkéje 80%-ával meg is nyitotta a pozíciót 52.000 dolláros árfolyamon.
 
Ami ezután következett, arra még egy tapasztaltabb kereskedő sincs mindig felkészülve, nemhogy ő, aki egy hónapja se tette be a lábát a tőzsde parkettjére.
 
Az árfolyam az 52 ezer dolláros szintről 15 perc alatt (!) egészen 47500 dollár alá süllyedt be. Ez egy közel 10%-os esés volt február 22-én az amerikai piacnyitás előtt. A képen látható, a Dave számára végzetes gyertya.
 
 
Az ilyen hirtelen mozgások manapság az algoritmikus kereskedés részei, amikre földi halandóként szinte lehetetlen felkészülni.
 
Ez a hirtelen esés Dave számláját teljesen lenullázta, ugyanis nem volt kellő fedezet a számláján, így a brókercég kénytelen volt likvidálni a pozícióját. (Ezt hívják margin call-nak.)
Így végül még a kezdeti betett tőkéjét is teljes egészében elveszítette.
 
Dave a kereskedés során több hibát is elkövetett. Vegyük sorba ezeket a hibákat, hogy más kárán tanulva ne kövessük el ezeket.
 
Az első és talán legvégzetesebb hiba a túlzott magabiztosság volt. A piacon sosincs 100%-ig biztos kimenetel, pusztán olyannal találkozhatunk, hogy 50%-nál valamivel nagyobb az általunk várt kimenetel lehetősége. 

A kellő alázatnak mindig meg kell lennie a kereskedés során. Amennyiben ez nincs meg, az nagyon hamar súlyos problémákat okozhat.
 
A második hiba a stop-loss hiánya volt. Aki belecsöppent már a kereskedés világába, biztosan találkozott a stop-loss kifejezéssel. Ez a sikeres kereskedő egyik elengedhetetlen eszköze, ugyanis ennek segítségével maximalizálhatjuk a veszteségünket, amennyiben a piac ellenünk menne. 

A pozíció méretét is a stop-loss távolság függvényében kell meghatározni, ami jelen esetben szintén elmaradt. Itt tehát Dave a kereskedés során több hibát is felhalmozott.
 
Dave ezt a kereskedését hatalmas kudarcnak tudta be, és megfogadta, hogy soha többet nem fog kereskedni. Mindez azért sajnálatos, mert egy remek mellékjövedelemről mondott le, holott megfelelő felkészültséggel, a tőkéje biztosan nem szenvedett volna ekkora kárt.
 
Sokakat a gyors meggazdagodás víziója hajt, és csak kevesen képesek hosszútávban gondolkodni. A hosszútávot itt nem feltétlen a befektetésre értem, hanem magára a vagyonteremtés útjára. 

Sokan akarnak 1-2 hónap alatt milliós jövedelemre szert tenni, mindezt kellő mennyiségű befektetett munka és felkészülés nélkül. El kell keserítsek mindenkit, aki erre számított, hogy erre igen csekély az esély.
 
A kereskedés is egy szakma, aminek vannak alapvető szabályai. Aki frissen vág bele a kereskedésbe, mindenképp ajánlom, hogy olvasson témába vágó könyveket, cikkeket, ezekből ugyanis nagyon sokat lehet tanulni.
 
A történet semmi képpen sem a kripto piac ellen szól, pusztán csak figyelem felhívás, korunk algoritmikus kereskedéséből származó veszélyeire, melyek ellen meg kell tanulnunk védekezni.
 
Próbáljunk meg mások hibájából tanulni, ne járjunk úgy, mint Dave!