Folytatódhat-e az olaj világpiaci árának emelkedése?

Vámos Balázs - 2022.03.11.

Vámos Balázs - 2022.03.11.

Az idei évben úgy tűnik újra az olaj világpiaci ára viszi a szalagcímeket a sajtóban. A 100 dollárt meghaladó árfolyamok mindenki figyelmét megragadták. 

Az emelkedésből itthon az árstop miatt nem sokat lehet észlelni, miközben hazánkban az olaj ár emelkedése mellett, még a forint gyengülése is tovább drágítaná a fekete arany árát. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk milyen egyszerű alapfolyamatok juttatták el a piacot a jelenlegi szintre.

Hogyan jutottunk el idáig?

Alapvetően a folyamat megértéséhez, ugorjunk vissza a 2020 előtti időkre. A pandémiát megelőzően éppen, hogy elkezdődött az elektromos autózás terjedése, és ezzel egyetemben az olaj árfolyamának lassú csökkenése. Talán mondhatom azt, hogy kezdtünk hinni a tisztább jövőben és az olaj szerepének gyorsuló csökkenésében. A vírus beköszöntével azonban a kép jelentősen átalakult.

A kereslet drasztikus csökkenése miatt az árak zuhanásba lendültek. Hirtelen nem volt szükség a napi szinten kitermelt több millió hordó olajra. Emlékszem még az első karantén időszak alatt a kihalt utcákra, autót elvétve lehetett csak látni. (Arra a pár hónapra a természet legalább igazán fellélegezhetett.)

Mivel a kutak forgalma jelentősen visszaesett, ezért a tározók feltöltése kezdődött meg, bízva abban, hogy a vírus gyors lecsengése, pikk-pakk visszaállíthatja a keresletet. Ez azonban nem így történt.

A kitermelést csak kis mértékben csökkentették, aminek hatására a tározók pár hét leforgása alatt megteltek. A karantén okozta lassulás, az olajkutak szakadatlan termelése és a telítődő tározók hármasa, a közgazdaságtan alapvető képlete -a kereslet kínálat- alapján az akkori, májusi jegyzésű olaj árat negatívba lökte. (A korábban erről szóló Facebook bejegyzést, a cikk végén közzétettem.)

A negatív olajár láttán, azonban a kitermelő OPEC országok a termelés visszavágásáról és a további beruházások elhalasztásról döntöttek. (Nem mellesleg a megújuló energiák piacán is változások történtek. Ugyanis sokkal olcsóbban lehetett hozzájutni a fosszilis energiához, mint a megújulókhoz szükséges beruházásokat végrehajtani. Ezáltal a zöld projektek száma is jelentősen csökkent.)

A lassan visszaépülő kereslethez -a nagy bizonytalanság miatt- a kitermelés csak később kezdett újra igazodni. Ekkor elérkezett egy fordulópont, ugyanis az olajfelhasználás mértéke felülmúlta a kitermelés mértékét, ami a korábbi készletek jelentős csökkenését eredményezte.

Ezzel a spirállal 2021 végére odáig jutottunk, hogy a kínálati oldal még mindig nem éri el a keresleti oldalt, amit a vásárlók az árak emelkedésében realizálnak. Ezzel egyetemben pedig a zöldítési projektek elhalasztása miatt sokkal kevesebb alternatíva maradt, így erősítve tovább több oldalról is az olaj iránti keresletet.

Mire számíthatunk a közeljövőben?

Az alábbi EIA ügynökség által kiadott előrejelzés alapján, a kínálat oldali bővülés az idei negyedévben utolérheti a kereslet oldalit, ami a tározók újboli feltöltését eredményezhetné és ezzel egyetemben a szűkösség miatti magasabb ár enyhülését is elhozhatná.

Kék vonallal a kitermelt mennyiség látható millió hordó/nap értékeként, barna színnel pedig a piac keresleti oldalának igénye látható szintén millió hordó/napban. Az ábra alsó szegmensében található oszlopdiagram a tározók készlet alakulását jelzi.

Ha megnézzük a WTI típusú olaj árfolyamát, akkor az exponenciális mértékben gyorsuló emelkedés, illetve a 9-es (zöld) mozgóátlag megtörése együttesen talán jelezhetik az olaj árának normalizálódását, korrekcióját.

Elképzelhető támasz szintet elsődlegesen, az 50-es mozgóátlag (kék vonal) jelöl. Ezt követően 75-85 dollár között húzódik egy támasz zóna, amely a következő időszakban reális árfolyamot jelenthet a kifeszített olajpiacon.

Régebbi bejegyzés: