Mit vásárol
Warren Buffett?

Vámos Balázs - 2022.05.05

Vámos Balázs - 2022.05.05

A Berkshire Hathaway április utolsó szombatján tartotta az éves részvényesi közgyűlését, ahol a vállalat két méltán híres vezetője Warren Buffett és Charlie Munger is részt vett.

Esett szó többek között a vállalat teljesítményéről, felvásárlásokról és arról is, hogy milyen részvényekkel bővült a portfóliójuk. Ebben a bejegyzésben ezen cégek közül fogunk szemezgetni.

Mielőtt azonban konkrét cégeket vizsgálnánk meg, érdemes egy pillantást vetni a vállalat készpénzállományának változására. 2018-tól kezdődően folyamatos emelkedő pályát láthattunk, 100 milliárd dollárról, 150 milliárdig emelkedett ez az állomány. Miközben idén egy markáns csökkenés figyelhető meg.

Az idei évben több, mint 50 milliárd dollár értékben vásároltak részvényeket, és csak 9,7 milliárd dollár értékben adtak el. Úgy tűnik, amíg a piac az idei évben nem teljesít túl jól, addig Warren Buffették nem tétlenkednek és nagy tételben vásárolnak a kedvezőbb árú részvényekből.

De mégis milyen részvényeket vásárolnak a guruk?

A negyedéves jelentések alapján az olajcégek irányába nyitottak az idei év első részében, leginkább ebben a szektorban növelték tovább befolyásukat.

Az első, amit érdemes megemlíteni a Chevron ($CVX) vállalatban szerzett további részesedés. A Berkshire portfoliójában a mostani vásárlással a negyedik legnagyobb súlyt képviseli az olajcég.  A Chevron árfolyama február végén ment mindenkori új csúcsra, ahonnan piros gyertya nélkül emelkedett több, mint 20%-ot.

Ezt követően most újonnan egy konszolidációs zónában van, ahol az 50-es mozgóátlag tesztelése történt meg.

A következő olajipari vállalat, amelyben nagyobb vásárlást hajtottak végre az Occidental Petroleum volt.

Az $OXY ticker kódra hallgató részvény az idei évben már duplázni tudott, annak ellenére, hogy az általános piaci hangulat kifejezetten negatív volt. Kérdés, hogy a jelenlegi szintekről még mekkora emelkedés jöhet a részvényben.

Buffett-ék cége a hosszú távú befektetésről híres, emiatt úgy gondolom lehet még tér a részvényben. A korábbi mindenkori csúcs, közel duplája volt a mostani árfolyam szintnek, úgyhogy technikailag van még tere emelkedni a részvénynek.

Az előző részvényhez hasonlóan itt is az 50-es mozgóátlag visszatesztelése valósult meg az utóbbi hetekben, ami akár az erőgyűjtés jele is lehet.

A harmadik vállalat, amelyről említést teszünk ebben a bejegyzésben pedig nem más, mint a Hewlett-Packard ($HPQ).

Ezen technológiai vállalatban az idei évben nem volt olyan nagy emelkedés, mint az előbb vizsgált két olajipari cégben, ellenben technológiai szektorhoz képest egészen jól tartotta magát a részvény.

Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy nem volt ritka idén egyes részvényekben a felezés sem. De a Nasdaq indexeben látott 20%-os lemorzsolódáshoz képest is egészen jól tartotta magát a részvény.

A következő időszakban a 40 dolláros szint áttörésére érdemes figyelni, ez után nyílna meg a tér a további lehetséges emelkedés előtt.

Összefoglalóan azt tudnám mondani a három részvényre vonatkozóan, hogy akkor indulhat meg esetlegesen egy következő emelkedő hullám, ha kitudnának lépni a mostani oldalazó sávból. Egészen addig, szerintem érdemes türelmesnek lenni és kivárni, ugyanis a kellő megerősítés elengedhetetlen a befektetési szakmában.

(Ezen bejegyzés nem kíván befektetési döntések alapjául szolgálni. A befektetési döntések meghozataláért mindenkinek saját magának kell felelősséget vállalnia.)

(A bejegyzés elkészítésében nagy segítségemre volt a Wall Street Journal cikke, köszönet érte.)