Mintha már láttam volna hasonlót

Vámos Balázs - 2021.04.02, péntek

A húsvét utáni napokban eldőlhet, hogy folytatódik-e tovább a korrekció vagy éppenséggel az októberi mozgást láthatjuk megismételni. Fontos momentumhoz érkezett a piac, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk.
 
Vegyük gyorsan sorra, mi jellemzi a piaci hangulatot jelenleg.

Mint arról már korábban februárban is írtunk, az újonnan kibocsátott részvények száma az idei évben újabbnál újabb rekordokat döntött meg. 

A márciusi hónapban az IPO kibocsátások száma tovább emelkedett, a februári 133-as kibocsátási számot is lekörözte. Márciusban 151 IPO-t bocsátottak piacra. 

Ezzel 2021-ben eddig összesen 402 kibocsátásnál tartunk.

Összehasonlításképpen múlt évben 480 volt az IPO-k száma (egy teljes év alatt!), az azt megelőző 20 évben pedig a 400-at egyszer sem érte el ez a szám.

Ezek az adatok mindenképp óvatosságra inthetik a befektetőket. A NASDAQ grafikonját tekintve azonban az árfolyam nagyon hasonló képet mutat, mint múlt ősszel a korrekció során.

Ha még nem olvastad volna az IPO buborék bejegyzést, akkor azt erre a linkre kattintva megteheted. 
Az első zöld téglalap a szeptemberben elkezdődött korrekciót jelöli. A vezető technológiai index akkori mindenkori csúcsáról két hét leforgása alatt beesett az 50 napos mozgóátlag alá (kék vonal). 

Itt az árfolyam ezen mozgóátlag körül oldalazott szeptember 28-ig, amikor is jelentős vételi erő mellett áttörte az addig ellenállásként szolgáló mozgóátlag szintjét. Ezt követően egy konszolidáltabb emelkedés folytatódott a piacokon.

Majd most februárban egy nagyon hasonló korrekciónak lehettünk szemtanúi. Február 17-én az árfolyam letörte a 9-es mozgóátlagot, innen pedig egy hét leforgása alatt hirtelen az 50 napos mozgóátlag alá is bekerült. 

A március hónapot az index végig ezen mozgóátlag alatt töltötte, többszöri próbálkozásra sem sikerült áttörnie a mozgóátlag által nyújtott ellenállás szintet.
 
Az idei korrekcióban a NASDAQ árfolyama 12%-kal került lejjebb, mindeközben az egyedi részvényekben jóval nagyobb lemorzsolódást is láthattunk. 

Nem számított egyedi esetnek az utóbbi időszakban, ha egy részvény értékeltsége megfeleződött. Ezzel igen kemény fejfájást okozva az utolsó pillanatban érkező befektetők számára. 

Ezen részvények túlnyomó részt kisebb papírok voltak. A teljesség igénye nélkül álljon itt pár ticker kód, a komoly esést elszenvedett részvényekről: SPWR, PLTR, JMIA, NIO, CRSP, EH, FUBO.
 
A hónapváltással azonban eddig úgy tűnik, újra magára találhat a technológiai szektor. 

Április elsején sikerült az árfolyamnak az 50 napos mozgóátlag felett zárnia a kereskedést, ami remélhetőleg nem csak egy áprilisi tréfa a piaci szereplők részéről. : )
 
Mivel elég nagy a hasonlóság a szeptemberi és a most látott korrekció között, ezért egy hasonló további volatilisebb mozgás sincs kizárva a piacon véleményem szerint. 

Mivel a korábbi korrekcióból is egy visszafogottabb emelkedés következett, így ez a lassuló tendencia egy emelkedés esetén lehetségesen megmaradhat.
 
Mindeközben Amerikában a stimulus csekkek is az utóbbi hetekben érkeztek meg a lakossághoz és az előzetes felmérések szerint ennek is egy jelentősebb része a tőzsdén landolhat. 

Ezt bizonyos szinten fenntartásokkal kezelném, most ugyanis nagyon sokan megégették magukat az utóbbi hónapokban látott korrekcióban és éppen ezért lehet sokaknak elment a kedve a kereskedéstől. 

Másfelől azt hallani, hogy Amerikában is lassan visszaállhat a korlátozásoktól mentes élet, ami szintén jelentős pénzkivonást eredményezhet a tőkepiacokról.
 
Jelenleg sok érv szól mind az emelkedés mind a csökkenés mellett. Ha a hosszabb távú képet nézzük, az IPO kibocsátások rég nem tapasztalt emelkedése, és a lehetséges normális élethez való visszatérés jelentős eladói hullámot generálhat a piacokon.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy pénz bőven van a gazdaságban, és a grafikon sem feltétlen a nagy eladói nyomásról uralkodik. A NASDAQ esetén a 200 napos mozgóátlagot közel egy éve nem sikerült visszatesztelni…
 
A most februári esésnek a Dow Jones index volt a nyertese. Míg a technológiai papírok szenvedtek, addig a hagyományos value papírok szép emelkedést tudhattak maguk mögött. Lehetséges, hogy az S&P lesz a befutó, mint mind a két területet lefedő index? 

A csütörtöki nap folyamán az árfolyam átlépte a 4000 dolláros álomhatárt, ami akár ezt is magyarázhatja.
 
Összefoglalóan tehát azt tudom mondani, hogy úgy tűnik pénz van a gazdaságban, csak a 2020-as évhez képest ez nem mindig a technológiai papírokat találja meg. 

A következő időszakban a technikai kép alapján nincs kizárva, hogy újra visszatér az élet a tech papírokba, azonban érdemes mindig a pénz útját követni. Az a kereskedő lesz sikeres, aki a trenddel együtt tud menetelni.
 
Ahogy az amerikai kereskedői mondás is tartja:
„The trend is your friend.”