Kereskedés elkezdése: lépésről-lépésre szóló útmutató

Ebben a bejegyzésben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogy hogyan indulj el a kereskedői úton. Összeszedtük azokat az alapvető tudnivalókat, amik szükségesek az induláshoz. 

Tisztában kell lenni azzal, hogy mindössze egy cikk elolvasásával nem lehet elsajátítani a kereskedést A-Z-ig, viszont több ingyenes anyag elérhető az oldalunkon, illetve elérhető két tréningünk is.

Ezen anyagok kombinációjával már jelentős előrelépéseket lehet tenni a sikeres kereskedővé válás felé.

Manapság egyre többen keresik a kiutat az alkalmazotti létből és erre egy megfelelő alternatíva lehet a kereskedés. Egyre több ember jön rá arra, hogy lehet máshogy is bevételt teremteni.

Természetesen ezzel nem célom leszólni az alkalmazotti létet, vannak nagyon jó állások, amelyek biztosítják a legtöbb szükséges körülményt, amire egy embernek szüksége van. 

Azonban a legnagyobb problémám ezzel kapcsolatban a nagyon lassú a haladás. 

Szinte elképzelhetetlen az, hogy évente, vagy kétévente duplázd a bevételed, amire egyébként például a kereskedéssel teljes mértékben lehetőséged van. Ezen kívül én személy szerint elképzelhetetlennek tartom a magam számára azt, hogy nincs teljes kontrollom a bevételeim felett.

Míg régebben elképzelhetetlen volt, hogy valaki mindössze egy laptoppal és egy telefonnal bevételt tud teremteni, addig ma már ez teljesen átalakult. 

A leggyakoribb kérdések, amelyek fel szoktak merülni, hogy:

Ezekre a kérdésekre mind megadjuk a választ a cikk hátralevő részében.

Milyen feltételek szükségesek a kereskedéshez?

Először is kezdjük a technikai feltételekkel, ugyanis ezeket a legkönnyebb biztosítani. A kereskedés elkezdéséhez mindössze egy számítógép vagy okos telefon, illetve internetkapcsolat szükséges, ugyanis a legtöbb brókercég online elérést biztosít a kereskedési platformjához. 

Ezen kívül szükségünk lehet különféle programokra, amiket a kereskedéshez használunk. Az elmúlt években, amit kereskedéssel töltöttem számtalan programmal találkoztam, ezek közül bemutatom, hogy melyek azok, amelyeket a legjobban ajánlok használatra.

Tehát az első elvégzendő dolgok közé tartozik a demó számla nyitása, ez gyakorlatilag bármelyik bróker cégnél egyszerűen elvégezhető feladat és lényegében a demó számlás kereskedésre bármelyik bróker alkalmas. 

A különbségek természetesen az éles számlás kereskedésnél jönnek ki, így azt mondanám, hogy célszerű annál a brókernél demó számlát nyitni, amelyiknél éles számlán tervezünk kereskedni a későbbiekben.

Demó számlán mindenképp érdemes akkora összeggel kereskedni, ami valószínűleg a kezdő tőkéd lesz az éles számlás kereskedés során. 

Érdemes minél nagyobb tőkeáttételt választani, azonban nagyon fontos, hogy a megfelelő kockázatkezelési szabályokkal tisztában legyél. 

Európai tőzsdefelügyelet alatt a legnagyobb elérhető tőkeáttét az 1:30-as, Európán kívüli felügyelet alatt(ilyen például az ausztrál ASIC) lehetőséged van 1:500-as tőkeáttéttel számlát nyitni.  Amennyiben lehetséges a ciprusi, illetve a dél-afrikai felügyeletet nagyon messziről kerüld el.

Milyen szempontok alapján válassz brókercéget?

1. szempont - Kereskedési stratégia, milyen termékekkel szeretnénk kereskedni

Számlanyitás előtt fontos átgondolni, hogy milyen típusú kereskedést szeretnénk folytatni, illetve milyen termékekkel szeretnénk kereskedni. 

A kereskedés típusa alatt az időtávot kell érteni, amin tervezünk kereskedni. Ha napon belüli kereskedést(daytrade) tervezünk, akkor a díjaknak, jutalékoknak nagyobb lesz a jelentősége, ezért jobban oda kell figyelnünk a kereskedés költéségére, ami ebben az esetben a spread lesz. 

Ha devizákon kívül CFD-kel is szeretnénk kereskedni, akkor ez is egy fontos szempont lehet, ugyanis brókercégenként eltérő a kínálat. 

A számlanyitás előtt mindenképp gondold át, hogy a kiválasztott brókercég megfelel-e az általad szabott feltételeknek.

2. szempont - Mennyire biztonságos az adott cég?

Ez a szempont abból az okból fontos, hogyha számlanyitás után valami probléma adódna a brókercéggel, akkor mire számíthatunk. 

Ilyen esetek lehetnek pl.: nem fizetik ki a jogos követeléseinket, vagy az is elképzelhető, hogy a cég csődbe megy. Ebben az esetben az a fontos, hogy milyen biztosítékokra, illetve kártalanításra számíthatunk. 

A legtöbb esetben a brókercég székhelye szerinti ország felügyeleti szervei lesznek az illetékesek. 

Számlanyitás előtt, ezért mindenképp ellenőrizzük le a brókercég székhelyét, azt hogy a székhely ország felügyeleti nyilvántartásában szerepel-e a cég, és nézzük meg, hogy milyen kártalanításra számíthatunk, ha esetleg valami problémánk adódna.

3. szempont - A kereskedés költségei

Devizakereskedés esetében általában nem kell számolnunk a megbízási díjakkal, mert a brókercég jutaléka be van építve a spreadbe, azaz a vételi és az eladási oldal különbségébe. 

Arra fontos odafigyelni, hogy általában az a spread, ami a brókercég honlapján van feltüntetve az a legalacsonyabb nem pedig az átlagos. Tehát ebben az esetben a vártnál drágább lesz a kereskedés. 

Gyakran előfordulnak rejtett költségek, amelyeket észre sem veszünk. Ilyenek lehetnek pl.: hogy a megbízások lassabban teljesülnek vagy esetleg félreteljesülések történnek.

Ezért kezeljük fenntartásokkal, azokat az összegeket, amelyek a brókercég honlapján fel vannak tüntetve.

4. szempont - Mekkora a legkisebb kötésegység?

Kezdők számára nagyon fontos lehet, hogy mekkora a legkisebb kötésméret, így ezt a kérdést is nagyon fontos tisztázni számlanyitás előtt. 

Fontos, hogy kezdők számára legyen microlot(0.01 lot), mert ők valószínű nem dollárezrekkel lépnek a piacra, így a kereskedéshez ez nekik elengedhetetlen.

5. szempont - Napon túli kereskedés költsége

Ezt angol szóval swap-nak nevezik. A brókercégek jellemzően a napon túl megtartott pozíciókért kamatot fizettetnek az ügyfelekkel. 

Mindkét esetben, tehát ha devizákkal vagy CFD-kkel kereskedünk előfordulhat, hogy kamatot kapunk. Mivel most a globális kamatszint alacsony, így a pozícióink után fizetett kamat sem lesz jelentős. 

A kamat vagy más néven swap mértéke termékenként eltérő lehet. Ha napon túl szeretnél pozíciókat felvenni, akkor a swap mértéke sem maradhat ki az ellenőrzés alól.

6. szempont - A tőkeáttétel mérete

A brókercégek termékei nagyrészt tőkeáttételes termékek. Az Európai Unión belüli brókercégeknél korlátozva van az elérhető tőkeáttétel mérete. 

Ez részben pozitív, részben pedig negatív. Abból a szempontból jó, hogy a kezdő kereskedők nehezebben tudják lenullázni a számlájukat, viszont a tapasztaltabb kereskedőknél negatív hatása van, ugyanis nagyobb letétet kell tartani az adott brókercégnél. 

Lehetőség van arra, hogy szakmai számlát nyissunk nagyobb tőkeáttételért cserébe, azonban ebben az esetben le kell mondanunk néhány biztonsági elemről. Felmerülhet az is, hogy az Európai Unión kívül nyiss számlát, mert az EU-n kívüli cégekre nem vonatkozik a tőkeáttét korlátozás. 

Azzal fontos tisztában lenni, hogy ez EU-n kívül viszont sokkal nehezebb érvényesíteni a jogaidat, és vannak olyan országok, ahol a felügyelet kevésbé szigorú.

7. szempont - Mások véleménye

Ez az az eset, amelyben nagyon sokat számít mások véleménye. Jellemzően ellene vagyok annak, hogy befolyásoljon minket, hogy más mit gondol, akár a kereskedésről vagy csak a normál hétköznapokról van szó. 

Azonban ebben az esetben nagyon sokat segíthet mások véleménye, és az hogy esetleg ki milyen véleménnyel van a kiszemelt brókercégről. 

Számtalan csoport elérhető, ahol felteheted a kérdésed és kikérheted az emberek véleményét az adott brókercéggel kapcsolatban(tőlünk is kérdezz nyugodtan, 1-2-vel van tapasztalatunk). 

Továbbá rengeteg összehasonlító oldal érhető el, ahol különböző szempontok alapján szűrhetünk arra, hogy melyik brókercég felel meg a mi elvárásainknak.

8. szempont - Befizetés és a kiutalási költség

Az egyik legjobb módszer a kockázat csökkentésére, ha a brókercégnél tartott összeget a lehető legalacsonyabban tartjuk. 

Ez azt jelenti, hogy csak azt a minimális összeget tartjuk a brókernél, ami elengedhetetlen a kereskedéshez, és ami ennél több azt mindig kiutaljuk egy biztonságosabb számlára. 

Ennél a módszernél fontos, hogy a beutalás és a kiutalás költségmentes, vagy alacsony költségű legyen. Fontos szempont lehet, hogy ha ingyenes az utalás, akkor mennyi az ingyenes utalások száma. 

Nem elvárható, hogy az összes utalás legyen ingyenes, azonban a havi egy az teljes mértékben elvárható. 

Az is fontos lehet még, hogy mennyi ideig tart az utalás. Elég kellemetlen szokott lenni, amikor több napig ülnek a pénzünkön, mert valakinek még engedélyezni kell.

A legtöbb bróker a metatrader kereskedési platformot használja, ami nagyon elterjedt a kereskedők körében, és nem véletlenül. Gyakorlatilag egy tökéletes kereskedési platform.

A Metatrader platform letöltésére két lehetőségünk van. Az egyik lehetőség, hogy a brókercégünk honlapjáról szerezzük be a platformot, a másik pedig a fejlesztő honlapjáról való letöltés. 

A Metatrader4 elérhető okos telefonra és tabletre is. A letöltést követően indítsuk el a telepítő fájlt és kövessük a telepítési lépéseket. Miután végzett a telepítéssel elindul a platform.

Ezután nincs más hátra, mint hogy elsajátítsuk a programot, amihez egy teljesen kezdőnek sem szükséges pár óránál több idő.

A brókercégnél létrehozott felhasználóval be tudunk lépni a Metatrader5 kereskedési platformra. A Metatrader5 felülete öt nagy részre osztható.

Metatrader4 bemutatása:

 1. A grafikon felett található az eszköztár, amiből a rajzeszközöket nagyon ritkán használom, ugyanis erre van sokkal jobb megoldás, amit a következőkben részletesen bemutatunk.
 2. A program bal oldalán találjuk a piacfigyelő ablakot, ahol az instrumentumok találhatóak(CTRL+M billentyűkkel hívható elő).
 3. Itt találjuk még a navigátor ablakot(CTRL+N), ahol a számláinkat láthatjuk és különböző indikátorokat. A Metatrader akár több számla kezelésére is alkalmas, akár több brókercég számláinak az együttes kezelésére is.
 4. Az alsó részen találjuk a terminál ablakot, ahol a pozícióinkat, kereskedési eredményeinket és egyéb információkat láthatunk.
 5. Jobb oldalon a grafikon foglalja el a kép nagy részét.

Metatrader4 megbízás feladása:

A megbízás ablak többféleképpen is elérhető:

 • Új megbízás gombra kattintva az állapotsorban
 • Dupla kattintással az adott instrumentumra a piacfigyelő részben
 • Az F9 gomb lenyomásával
 • A grafikonon jobb egérgomb kereskedés/új megbízás

Megbízás ablak bemutatása:

 1. Itt tudod kiválasztani az adott instrumentumot, amellyel kereskedni szeretnél.
 2. Kiválaszthatod a megbízás típusát.
 3. A kereskedni kívánt mennyiséget.
 4. Itt határozhatod meg a stop és a limit szinteket.
 5. A teljesítési szabályt.
 6. Lehetőséged van megjegyzést hozzáadni a pozícióhoz.
 7. Ezen a részen választhatod ki, hogy venni vagy éppen eladni szeretnéd az adott instrumentumot.

A Metatrader4 platform használatát leginkább a pozíciók menedzselésére ajánlom, ezért most bemutatom azt a grafikonelemző programot, ami szerintem a legjobb választás.

A Tradingview szerintem magasan a legjobb árfolyamfigyelő rendszer. Nagyon letisztult a felülete, könnyen érthető, annak ellenére, hogy rengeteg funkció elérhető az oldalon belül, így egy teljesen kezdő kereskedőnek is nagyon jó választás. 

Az árfolyamfigyelőn belül elérünk szinte mindent, amire szükség lehet legyen szó, Forex párokról, CFD-ről, kriptodevizákról vagy esetleg részvényekről.

A legtöbb grafikonelemző programmal a legnagyobb gond az szokott lenni, hogy egyetlen piacra specializálódtak, így általában a kereskedőnek több árfolyamfigyelőt kell használnia, vagy be kell érnie a brókercég vagy a Metatrader platformjával, ami meglehetősen rossz a Tradingview-hoz képest.

A programnak van ingyenes verziója is, ami korlátlanul használható természetesen bizonyos megkötésekkel, mint például, hogy egyszerre csak egy indikátort használhatsz a grafikonon vagy egyszerre egy darab instrumentum grafikonját figyelheted.

Az árfolyamfigyelőt nem kell telepíteni, így bármilyen operációs rendszerről szabadon használható. A Tradingview használatához nincs más dolgunk mint regisztrálni. A regisztráció menete nagyon egyszerű, csak az adatokat kell megadni és e-mailben aktiválni a regisztrációt.

A platform használható akár kereskedési platformként is, mivel több brókercég rendszerével összekapcsolható.

A Tradingview funkcióinak a bemutatása:

Az alábbiakban megbeszéljük a Tradingview legfontosabb funkcióit, amelyek ismerete szükséges a program használatához.

1. A bal oldalon találhatjuk a rajzolási lehetőségeket, mint például a trendvonalat, alakzatokat, a Fibonacci korrekciós szinteket. Rendelkezésre állnak további mérőeszközök, amelyekkel a grafikon elmozdulását van lehetőségünk mérni.

2. A felső eszközsávon válthatunk terméket, illetve időtávot. Ez mellett különböző megjelenítési módokat is támogat a program(japán gyertya, vonal grafikon). Itt érhetőek el az indikátorok is. Az alap indikátorok mellett elérhetők a felhasználók által programozott indikátorok is.

Tovább haladva az eszközsávon tudunk jelzéseket beállítani, illetve itt érjük el a szimulációt is. Tetszőleges ablak elrendezést választhatunk, azaz akár több grafikon is kerülhet egy ablakba, azonban erre az ingyenes verzióban nincs lehetőségünk.

3. A jobb oldalon számos hasznos funkció foglal helyet. Ilyen például a tetszőleges árfolyam figyelő lista, amellyel egy kattintással elérhetjük a kívánt grafikont. A figyelő ablak alatt a kiválasztott termékről kapunk információkat és a hírek is itt jelennek meg.

4. A figyelő lista gombja alatt, a jobb oldali eszközsávban érhetjük el a riasztásokat. Hasznos funkció a gazdasági és gyorsjelentési naptár. Itt nem csak gazdasági adatokat látjuk egy helyen, hanem a társasági gyorsjelentések időpontjait is. További hasznos funkciók itt a jobb oldali eszközsávban a grafikonok, kereskedési ötletek megosztása és a különböző közösségi funkciók.

5. Fontos funkciókat még a grafikon alatti területen találunk, az árfolyamfigyelő alsó részén. A screener fül alatt van lehetőség részvényekre és különböző paraméterekre szűrés. Az amerikai és európai részvények mellet számos más ország részvényei is elérhető.

A részvényszűrő segítségével tudunk szűrni a fundamentális mutatókra és a technikai elemzés jelzéseire is. A megjelenő találatokra kattintva egyből betöltődik a vizsgált részvény grafikonja, így gyorsan áttekinthetőek a részvények. 

Az alsó eszközsáv további funkciói:

 • Text notes: termékekhez jegyzeteket adhatunk
 • Pine editor: itt van lehetőség, hogy indikátort és egyéb futtatható programot írjunk az árfolyamfigyelőhöz
 • Strategy tester: itt tudjuk tesztelni a leprogramozott stratégiát
 • Trading panel: itt érhetőek el a kereskedési lehetőségek. Itt tudjuk összekapcsolni valós számlával az árfolyamfigyelőt, vagy akár demó számlát nyitni

A tanulás fontossága

A legfontosabb, amivel kezdened kell a kereskedést az a tanulás. Rengeteg posztban volt már szó a tanulás fontosságáról, ennek ellenére sokan úgy vannak vele, hogy majd tréningek és könyvek nélkül különböző ingyenes anyagokból elsajátítják a kereskedést. 

Ez természetesen egyáltalán nem lehetetlen, azonban nagyságrendekkel nehezebb és sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egy idő után elmegy a kedved és lényegében feladod, ugyanis nem látod olyan mértékben az erőfeszítéseid kifizetődését.

Számtalan ingyenes anyag elérhető az interneten és mi is igyekszünk minél magasabb szintű ingyenes anyagokat biztosítani, de ennek ellenére egy ingyenes anyag soha nem lesz olyan szintű mint egy tréning vagy egy kereskedési kurzus. 

Úgy gondolom, hogy először mindenképp a tudásodba kell invesztálni és minél magasabb szinten elsajátítani a kereskedést. 

Véleményem szerint sokkal inkább érdemes tréningekbe és könyvekbe invesztálni és egy kisebb tőkével BIZTOSAN elindulni lényegesen nagyobb tudással és ismeretekkel, mint hogy kevés tudással azt az összeget a piacnak ajándékozni.

Érdemes úgy piacra lépni, hogy teljes mértékben fel vagy készülve és megvannak az alapok, amelyek szükségesek a profitábilis kereskedéshez. Ezen kívül pedig ki van alakítva számodra a megfelelő stratégia, amit minden esetben követni tudsz. 

Tapasztalataim szerint a piacon a tanulópénz többszöröse a legdrágább elérhető kurzusnak, úgyhogy mielőtt piacra lépsz nagyon fontos, hogy magadba fektess , hogy teljes mértékben felkészült legyél. 

A profitábilis kereskedéshez továbbá elengedhetetlen a tapasztalatszerzés, amire a demó számlán való gyakorlás a kezdetekben tökéletesen megfelel. 

Fentebb bemutattunk több platformot is, amin el tudod kezdeni a kereskedést. 

„A tőzsdén 2×2 sose egyszerűen 4, vagy 3+1 vagy 5-1.” Az idézet Kostolany André-tól származik, ez a mondat nagyon sok mindent elmond a piacok működéséről. A piacokon mindig állnak elő újabb és újabb helyzetek, a kérdés csak az, hogy reagálják le az emberek. 

Sose annyira egyértelmű a mozgás, mint amennyire elsőre látszik. Ezért rendkívül fontos a tapasztalat szerzés, olykor-olykor a múlt béli példák mankóként szolgálhatnak a kereskedés során, ugyanis mindenki kizárólag erre tud támaszkodni

A múltban lejátszódott mozgások sokszor megismétlődnek hasonló formában. Aki tapasztalt kereskedőként szemléli a piacokat, számukra egy 5-10%-os korrekció nem eget rengető hír. 

Aki újoncként kerül a tőzsde parkettre, ő már 2%-os esésnél is pánikba eshet. Tehát tapasztalat, nem csak a platform elsajátítására vonatkozik, a piacokon is minél többet lát az ember, annál nagyobb előnyre tesz szert.

Ha valaki magabiztosan kereskedik demo számlán, huzamosabb ideje tud profitot termelni, akkor célszerű áttérni az éles kereskedésre. A saját tőkével való játék, már egészen új helyzetet teremt. 

A saját tőke kockáztatása már érzelmileg is megterhelőbb lehet az egyén számára. A jó hír az, hogy ez is tanulható. Az érzelmek kordában tartása nem egyszerű feladat, de meg kell tanulni érzelem mentesen kereskedni, amihez, mint természetesen mindenhez több idő kell. Egyre könnyebben fog menni miután látod, hogy működik a stratégia és hónapról-hónapra profitábilis vagy.

A tőzsde egyik aranyszabálya, hogy csak olyan pénzt kockáztatunk, melynek elvesztése nem fáj. Benne van a pakliban, hogy hirtelen rosszra fordulnak a dolgok és az új helyzetben tapasztalat hiányában elbukunk. 

Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy senki nem tudja biztosan, hogy merre fognak menni az árfolyamok. Se Warren Buffett se más nagy befektető vagy spekuláns nem tudja, milyen árfolyam mellett fognak kereskedni a papírokkal egy hónap múlva. 

Mindenki csak valószínűségekkel számol. A sikeres kereskedők és a sikertelenek között annyi a különbség, hogy a sikeresek megtanulták a megfelelő kockázat felvételét. Nem hajszolják bele magukat feleslegesen túl nagy kockázatba, nem engedik, hogy az érzelmeik, a csábítás, a gyors meggazdagodás utáni vágy elterelje a figyelmüket a saját, jól bevált taktikájuktól.

A legtöbben az alábbi problémákkal szembesülnek a kereskedés elkezdése során:

 • Nem ismerik az internetes kereskedéshez szükséges felületet
 • Nem tudják, hogy mekkora tőkével érdemes kezdeni, és hogy mekkora összeggel érdemes pozíciót nyitni
 • Milyen termékkel kereskedjenek
 • Hogyan lehet a veszteséget minimalizálni, ehhez szükséges ugye a megfelelő kockázatkezelés
 • Hogyan alakítsák ki a számukra megfelelő stratégiát
 • Mennyi időt kellene kereskedésre szánni

És ezeken kívül még számtalan probléma és megválaszolatlan kérdés, amik nélkül elképzelhetetlen, hogy bárki profitot termeljen a tőzsdén.

Hogyan és mennyit adózol kereskedőként?

Ha valaki munka mellett kereskedik, akkor a tőzsdéből származó jövedelmén az adóterhek jelentősen kevesebbek, mint a munkája után kapott összegen. 

Ha valaki fő állásban kereskedik, akkor már árnyaltabb a kép, ugyanis az egészségügyi hozzájárulásokat érdemes befizetni, hogy a korházi ellátást ingyenesen igénybe tudja venni.

Csak hogy össze lehessen hasonlítani: az alkalmazotti adóteher 54,5%, a munkáltatód által kifizetett összeg(amire a munkaadód azt mondja, hogy “én ezt fizetem ki a munkádért”) ekkora részét vonják le adók és járulékok formájában. 

A kereskedéssel lecsökkentheted az adóterheid 15- vagy akár 0%-ra is. 0% lehet akkor, ha azt az összeget TBSZ számlán helyezed el, erről a későbbiekben lesz szó.

Önmagában az, hogy a tőzsdén keresed meg a bevételed, csak az adókülönbség miatt milliós extra jövedelmet jelenthet több éves távlaton.

A diagramon 200.000 Ft-ot vettem alapul bevételként. A bal oldali oszlop az alkalmazotti fizetés levonásait szemlélteti, látható, hogy ugyan akkora jövedelemre mennyivel több adót kell fizetni. (Az első oszlopban csak a munkavállaló adóját vettem számításba, ha a munkáltatóét is belevesszük, akkor ez az összeg mindössze 109000Ft)

A tőzsdén szerzett profit után csak SZJA fizetési kötelezettségünk van, ez mind a két esetben 15%.

Ha valaki hosszabb távon nélkülözni tudja a befektetett összeget, akkor 5 év után TBSZ (Tartós Befektetési Számla) számlán akár ez a kis adókötelezettségünk is megszűnhet. Ugyanis 5 év után 0% az SZJA mértéke, 3 év után pedig 10%-ra mérséklődik.

A TBSZ számláról ejtenék pár szót kicsit bővebben.

A TBSZ számlával lehetőségünk van rá, hogy a nyereség után fizetednő adót mérsékeljük, vagy akár teljes mértékben meg is takarítsuk. 

Ehhez vállalni kell, hogy 3 vagy 5 évig nem nyúlunk hozzá a befektetett összeghez. 

A számlát külön kell megnyitnod a magyar szolgáltatódnál, tehát nem automatikus a megnyitása. 

Amit fontos még tudnod, hogy van egy 0. év, ami a gyűjtő év, amikor pénzt helyezhetsz el a számlán. 

A TBSZ számla nyitási dátuma mindig január 1., innen kezdődik a 3, illetve az 5 év visszaszámolása. 

Ha te februárban nyitsz egy TBSZ számlát, akkor egészen december 31-ig gyűjtőévnek számít az az év, így ebben az évben bármikor helyezhetsz el pénzt a számlán. 

Ha szeretnéd ezt az időszakot kicsit rövidebbre faragni, akkor érdemes lehet decemberben megnyitni a számlát, mert így kevesebb, mint egy hónap lesz a gyűjtő időszakod. 

Ha megnyitod a számlát, akkor a gyűjtő év letelte után nem vehetsz fel pénzt, illetve nem is fizethetsz be pluszba, csak a gyűjtő évben elhelyezett összeged után szerzett nyereséged lesz adómentes. 

Nézzük a gyakorlatban, hogy is működik számokkal. Elhelyezel 2016-ban (gyűjtőév) egy TBSZ számlán 1.000.000 Ft-ot. 

Az évek alatt forgatod a tőkéd és szerencsésen megduplázod 2019-re. Ebben az esetben dönthetsz úgy, hogy 2020-ban kiveszed a számláról a pénzt, ekkor 10% adót kell fizetned, az egy millió forintnyi nyereséged után. 

Ha nélkülözni tudod az összeget még két évig, akkor 2022-ben adómentesen veheted fel, a további nyereséggel duzzasztott tőkéddel együtt.

Ebben az esetben az 1 milliós nyereséged után 150.000 Ft-ot kellene befizetned, de a TBSZ számla segítségével ezt megtakaríthatod. 

Ha a számláról idő előtt veszed fel a pénzt, akkor a normális keretek közti 15%-os adókulcs vonatkozik a nyereségedre. 

Az adót minden évben május 20-ig kell adóbevallásban az adóhivatal számára befizetni. Lehetőség van utalással vagy postai úton rendezni.

Mindaddig, amíg a tőzsdén adómentesen is lehet bevételhez jutni, addig az alkalmazotti keresetből 33% csak munkavállalói adóteher formájában levonásra kerül. 

Ebből is jól látszik, hogy milyen apróságokkal milyen nagy összeget lehet megspórolni.

Konklúzió:

Szerintem a kereskedés elkezdése az egyik legjobb dolog, ami bárkivel történhet. A legtöbben sajnos alkalmazottként soha nem döbbennek rá, hogy mennyivel motiváltabbak lennének, ha a saját karrierjüket építenék, ha kevesebb lenne az adóterhük és ha látnák folyamatosan fejlődni munkájuk eredményét. 

Nem sok olyan területet tudnék felsorolni, ahol lehetőséged van exponenciálisan fejlődni és ahol akár hónapokon belül megduplázhatod a befektetésed, természetesen megfelelő felkészültséggel. 

A legtöbb embernek csupán a megfelelő körülmények hiányoznak, ami miatt megérné számára keményen dolgozni a jövője építésén.

Ahogy a fentiekben összegyűjtöttük, ma már minden korábbinál egyszerűbb elkezdeni a kereskedést. Míg régebben elképzelhetetlen volt, hogy mindössze egy laptoppal vagy egy telefonnal jelen légy a tőzsdén, addig ez mára már teljesen megváltozott.

Csatlakozz hozzánk a Stock Market Sharks kereskedési akadémia csoportba további cikkekért, bejegyzésekért és válaszokért a kérdéseidre: