Jesse Livermore - Könyvajánló

Vámos Balázs - 2020.11.24, kedd

Akik olvasták az oldalunkon található könyvajánlót, azok számára ismerős lehet Jesse Livermore neve. Ő a 20. század egyik legnagyobb spekulánsa volt, tőzsdei pályafutását 14 évesen bukméker irodákban kezdte. 

Annyi pénzt keresett, hogy több irodából ki is tiltották.

Az 1907-es tőzsde krach során J.P. Morgan személyesen könyörgött neki, hogy hagyjon fel a piac shortolásával. Ezen a napon több mint 3 millió dollárt keresett!

Élete során többször is elveszítette szinte a teljes vagyonát, ám ez nem szegte kedvét a tőzsdétől, ugyanis mindig sikerült talpra állnia.

Az „Egy spekuláns feljegyzései” című könyvben, az életéről és a piachoz való hozzáállásáról tudhatunk meg többet. Ez is rengeteget tud segíteni a kereskedő számára, azonban a most megjelent új könyv még konkrétabban segít eligazodni a piac útvesztőjében.

Múlt héten került a boltokba a „Befektetések klasszikusai” könyvsorozat 8. kötete, amit a hétvégen el is olvastam. Amikor megláttam, hogy meg fog jelenni a könyv, nagyon izgatott lettem, ugyanis már sok jót hallottam erről a műről. (Eddig csak angolul volt elérhető.)

A könyv az eredeti mű alapjára épül, amit még anno Jesse Livermore írt. A könyv címe, „Hogyan kereskedjünk részvényekkel”. 

Elsősorban a részvénykereskedők számára tartogathat sok fontos információt, azonban aki a határidős piacon, deviza piacon kereskedik, azok számára is rengeteg tanulsággal szolgálhat.

A könyv részletesen bemutatja Jesse Livermore piaci filozófiáját, illetve a kereskedési szabályait is részletesen megismerhetjük. 

A könyv végén pedig az eredeti piacelemző módszerét ismerhetjük meg, ami igaz kicsit idejét múlt, ugyanis akkoriban még nem voltak grafikonok, de az alapok megegyeznek.

A könyv legnagyobb tanítása számomra a megfelelő időzítésről szólt. Nagyon sok szemszögből bemutatja, hogy a piacon az időzítésen múlik szinte minden.

Megtanulhatjuk, hogy hol lehetnek kiemelt fontosságú technikai szintek, ahonnan az árfolyam nagy eséllyel fordulhat, illetve milyen egyéb indikátorokra támaszkodhatunk a piacra lépést megelőzően.

A részvények területén betekintést nyerhetünk a teljes piac elemző módszerébe, hogy mit miután vizsgált és mikor volt érdemes piacra lépni.
Végezetül pedig az egész kereskedési filozfiáját átölelő idézettel zárnám a bejegyzést.
 
„A Wall Street soha nem változik. A tétek a részvények igen, de a Wall Street soha, mert az emberi természet sem változik soha.”