Időzített bombán ül a piac

Vámos Balázs - 2021.09.12, vasárnap

Nyáron a piacok nem mentek vakációra, sőt, ami azt illeti, a befektetőket ismételten egy igen szép teljesítménnyel ajándékozták meg. 

Az S&P 500 index 8,5%-al, míg a Nasdaq index majdnem 15 százalékkal került feljebb a forró hónapokban. 

Ebben a bejegyzésben nem a további emelkedés lehetőségét, hanem a korrekció valószínűségét fogjuk vizsgálni. A bejegyzésben egészen 1962-ig fogunk visszamenni ahhoz, hogy a mostani piaci hangulatot elhelyezzük a tőzsde történelmében. 

Töretlen optimizmus az idei évben

Az extrém piaci optimizmusra kitűnő példát nyújt az S&P 500 index idei, napos grafikonja. 

Ha vetünk egy pillantást az árfolyamra, akkor láthatjuk az 50 napos mozgóátlag (kék vonal) kiemelt szerepét az idei év korrekciós mozgásainál.

Mindössze 4 olyan nap volt, amikor az index az 50 napos mozgóátlag alatt zárta a kereskedést.

Úgy tűnik, mintha májustól kezdve az 50 napos mozgóátlag be lett volna programozva a befektetők stratégiájába, ugyanis ezen árszintek érintésekor nagyon nagy forgalom kísérte a felpattanásokat.

Ha hosszabb távot tekintünk, akkor a piaci optimizmus már régebb óta tart. Az 50 napos mozgóátlag mellett a 200 napos mozgóátlag az, amely a hosszabb távú piaci kép meghatározásában segítségként szolgál. 

Ezen mozgóátlag utolsó érintésére, pedig 303 kereskedési nappal ezelőtt, azaz 2020 június 29-én került sor.

Ha 1962-től vizsgáljuk az index mozgását, akkor a jelenlegi időszakon kívül 14 alkalommal volt olyan, hogy az index a 200 napos mozgóátlagot, több mint egy évig nem érintette. 

Ebből a 14 alkalomból 3 olyan volt, amikor alulról nem érintette egy évig a mozgóátlagot, tehát több, mint egy évig lefele tartott az árfolyam. Ez a három esemény az alábbi kiemelt történések után következett be, Bretton Woods-i rendszer felbomlása (aranyalap megszűnése 73’-75’), a Dotkom lufi kipukkanása (00’-02’), és a gazdasági világválság (07’-09’).

A maradék 11 eseményt leosztva a 60 évre, nagyjából azt lehet mondani, hogy 10 évente kétszer van ilyen kiemelkedően nagy optimizmus a tőzsdéken.

Az elmúlt 60 év, egy évet meghaladó 200 napos mozgóátlag érintések, kereskedési napi átlaga 364. Tehát amennyiben, az index árfolyama, a 200 napos mozgóátlagot minimum egy évig nem érintette, akkor a következő érintés, átlagosan 364 kereskedési nap után követte a megelőző érintést.

Ami még izgalmasabb, hogy 62’-65’ között az árfolyam csak egy gyertya erejéig jött vissza a 200 naposig, utána újabb egy éves periódus következett, így amennyiben azt az egy napot nem számoljuk, akkor 636 kereskedési napot töltött az index a 200-as mozgó felett.

94’-98’ között volt egy hasonlóan kis megszakítású menetelés, ekkor 12 napig cikázott az árfolyam a 200-as mozgóátlagnál, ebből is mindössze 7 nap zárt alatta. Ezt a kis letörést a trendben figyelembe nem véve, 915 kereskedési napig volt az árfolyam emelkedő pályán!

Alapvetően a 200-as mozgóátlag rég történt visszatesztelése nem ad feltétlen okot pánikra, de napról napra nő a matematikai valószínűsége, hogy az árfolyam újra alatta zár. Ez a jelenlegi piaci képet tekintve egy 4100 dollárig tartó korrekciót jelentene, ami egy közel 10%-os teljesen normális korrekciónak felelne meg.

Ezt követően természetesen nem kizárható egy olyan esemény sorozat, -egy pár napra történő megszakítás- mint amit az imént felvázoltam. De ez, a jövő zenéje.

Miért mondom mégis azt, hogy a hosszú távú befektetésekkel most talán érdemesebb várni?

Ha ránézünk a piaci hangulatindikátorként is sokszor alkalmazott put/call opciós piaci arányra, akkor ezek alapján azt lehet mondani, hogy az elmúlt 18 évben még soha nem volt ilyen nagy mértékű optimizmus. 

Ez az arány azt mutatja meg, hogy adott eladási opcióra hány db vételi opció jut. A pontos értékek helyett érdemes a mozgóátlagokat figyelembe venni. Pink színnel a 20-as, kékkel az 50-es, pirossal pedig a 200-as mozgóátlag került berajzolásra. 

A grafikon készültekor, 0,47 volt a put/call arány, ami azt jelenti, hogy 47 eladási opcióra, 100 vételi opció jutott. Minél alacsonyabb ez az arány, annál optimistább a piac.

Ha 2004-től 2020-ig vizsgáljuk a tendenciát, akkor azt láthatjuk, hogy a 20-as mozgóátlag a 0,5 és a 0,8-as szintek között mozgott. Amikor ezeket átlépte, vagy csak megközelítette, akkor gyakran az addigi trend a végéhez közelített.

A 0,8-as érték közvetlen közelében, illetve azon túl 4x tartózkodott a mozgóátlag, ezeket a grafikonon 4 téglalappal jelöltem. Az első téglalap, a már említett 2008-as válság idejét, a második az eurozóna válságát (Görögország csődjét), a harmadik Trump elnökké választása körüli bizonytalan időszakot, a negyedik pedig a vírus okozta turbulenciát jelzi.

Ezen események visszatekintve remek beszállási lehetőséget jelentettek minden befektető számára.

A téglalapok által jelölt események között eltelt időben, mindig volt olyan pont, amikor a put/call arány 20 napos mozgóátlaga megközelítette a 0,5-ös szintet. Ha megvizsgáljuk a grafikonon, hogy ezeket követően milyen mozgás következett, akkor rendre azt tapasztaljuk, hogy a 0,5-ös (vagy ahhoz nagyon közeli) érték felvétele utáni fél évben az S&P 500 index visszatesztelte a 200 napos mozgóátlagot.

Megvizsgálva az elmúlt 17 év mozgását, eljutottunk napjainkhoz, amikor is a put/call arány 0,35-0,7 közötti értékeket vett fel. Ha megvizsgáljuk a mozgóátlagokat, akkor jön csak az igazi fekete leves.

Az idei évben a 20-as mozgóátlag 0,4 és 0,5 közötti értékeket vett fel. Korábban a 0,5-ös szint érintése szinte azonnali fordulót hozott, most viszont ennek az idei évben nyomát se látni.

Ha megnézzük a 200-as mozgóátlag alakulását, akkor azt láthatjuk, hogy 2021 előtt, a 0,57-es szint alá sosem süllyedt be, most viszont 0,46-os értéket vesz fel!

Az indikátor szerint ilyen nagyfokú optimizmussal a piacon még nem találkoztunk ebben az évezredben, így nehéz megmondani, hogy milyen esemény sorozat következhet ebből.

Mindazonáltal egy biztos, hogy az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve, akkor volt jobb lehetőség beszállni hosszú távú pozíciókba, amikor a piacon nagyfokú pesszimizmus uralkodott.

Mi lehet a szikra?

Sokan tehetik fel magukban a kérdést, hogy mi válthat ki a piacokon egy nagyobb korrekciót. Nos, erre nehéz jelenleg választ adni, de van egy pár olyan esemény sorozat, ami a jövőben átrajzolhatja a piaci képet, és azt a bizonyos szikrát megadhatja a robbanáshoz.

Az első ilyen lehetőség, az infláció nem várt alakulása, illetve a FED-nek az erre adott reakciója. Az koronavírus válság óta tartó extrém laza monetáris politikában lehet, hogy változás lesz az idei évben, ugyanis egyre többen kezdenek attól tartani, hogy az infláció nem csak átmeneti lesz, hanem tartósan velünk marad a közeljövőben. 

Amennyiben így lenne, akkor a FED-nek előbb utóbb muszáj lesz csökkenteni az eszközvásárlási program mértékén (amire tettek is már utalást), ezen felül pedig elképzelhető, hogy túlzóan nagy inflációs adatok mellett, a kamatokon is emelniük kell, ami általában nem előnyös a tőzsdei mozgásokra nézve. (Szeptember 22-én lesz a következő FED ülés sajtótájékoztatója, érdemes lesz figyelni az elhangzottakra!)

A másik robbanást kiváltó eseményt, a negyedéves gyorsjelentési eredmények jelenthetik. A FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) részvények súlya az indexekben óriásira duzzadt, ennél fogva, ha ezen vállalatok eredményei elmaradnak az elemzői várakozásoktól, vagy éppenséggel csökkenést mutatnak a korábbi eredményekhez képest, akkor az az egész piaci hangulatot megpecsételheti. 

A gyorsjelentési időszak kezdete csak október végén esedékes, de az biztos, hogy akkor iránymutatást fogunk kapni, a piac további irányát illetően.

Összefoglalás

Múlt hét folyamán egy lassabb lecsorgás kezdődött meg az S&P 500 index mozgásában, így újra célkeresztbe került a bűvös 50 napos mozgóátlag.

 Amennyiben az index letörné, a mozgóátlag által nyújtott támasz szintet, akkor minden esély meg lenne a fent vázoltak alapján, hogy a 200 napos mozgóátlagig is látunk egy korrekciót. 

Azonban amennyiben az 50 napos mozgóátlagnál újra egy nagyobb vételi erő jelentkezne, akkor annak is meglenne az esélye, hogy további emelkedést fogunk látni.

Véleményem szerint a mostani mozgás karakterisztikáját tekintve máshogy néz ki, mint az eddigi 50 naposig tartó korrekciók (a nyári hónapokban látott korrekciók a jelenleginél gyorsabb és hevesebb lefolyásúak voltak), így személy szerint nagyobb esélyét látom egy korrekciónak, de ha nem is lesz nagy esés a piacokon, akkor egy pár héten át elhúzódó oldalazás minden további nélkül benne lehet a pakliban.

A következő héten eldőlhet merre folytatódik a mozgás. A grafikonra szemet szegezz!

(Címlapkép forrása: Shutterstock)