Bikák és medvék harca

Vámos Balázs - 2022.11.16

Vámos Balázs - 2022.11.16

A 200 napos mozgóátlag talán a legegyszerűbb indikátor a piaci trend meghatározásában.

Leegyszerűsítve, ha a mozgóátlag lefele tart és az árfolyam alatta tartózkodik, akkor csökkenő trend van érvényben. Ha pedig felfelé tart és az árfolyamot alulról követi a mozgóátlag, akkor pedig emelkedő trend van érvényben.

Éppen ezért, egy-egy mozgóátlag érintés kiemelt figyelmet kaphat a piaci szereplőktől, akik a trend folytatását vagy esetleges fordulását próbálják meghatározni.

Jelenleg az S&P 500 index áll vízválasztó előtt. Az index jelenlegi árfolyama $4000 magasságában mozog, míg a 200 napos mozgóátlag 4076 dollárnál helyezkedik el (narancssárga vonal).

A nyáron látott felpattanásban az árfolyam szinte centre pontosan a 200-as mozgóátlag érintésével fordult, tovább erősítve a medvék uralmát. Jelenleg is van esély egy hasonló szcenárióra, tekintve, hogy a hetes idősíkú csökkenő trendfeltétel még mindig nem tört meg(!).

Naposon már magasabb csúcsok és mélypontok követik egymást, de hetes idősíkon ez a mintázat még nem megfigyelhető.

Ami esetlegesen az emelkedés irányába lendítheti az index árfolyamát, az a szezonális hatás. 2000-től vizsgálva az adatokat ugyanis azt láthatjuk, hogy a december hónap a második legerőseb teljesítményt tudta felmutatni. A vizsgált 21 év alatt, 72%-ban zárt magasabban a decemberi havi záróár, mint a nyitó ár.

A szezonalitásról korábban ebben a cikkben írtunk:

2022.08.20

Az őszi hónapok nem tartoznak a legerősebbek közé, erről árulkodnak a mostani évezred számai. A technikai képet tekintve is fontos ellenálláshoz érkezett az árfolyam, ami nem mellesleg nagy hasonlóságot mutat a 2008-as évek mozgásával. Innen lehet nagyot esni?

Amire még érdemes figyelni, az a Dow Jones index árfolyama. A 30 legfontosabb részvényt magába foglaló index, ugyanis messze felülteljesíti az S&P 500- és a Nasdaq 100 indexet.

A Dow Jones árfolyama, az októberi mélypontról már 17%-ot tudott emelkedni, ezzel 6%-ot ráverve a másik két index teljesítményére.

Ez a felülteljesítés a 200 napos mozgóátlag áttörésében is megfigyelhető. Az index már október végén áttörte a kiemelt fontosságú ellenállás szintet, ahonnan azóta is tovább tudott emelkedni.

A Dow hetes idősíkon vizsgált grafikonja is tartogat izgalmakat. Itt ugyanis a trendfeltételt jelentő korábbi csúcs 33 761 dollárnál húzódik, amit az árfolyam a múlt heti záróárban nagyon szorosan megközelített, de végül nem tört át. A múlt heti kereskedésben 14 dollárral maradt el a csúcs áttörése, azaz 33 747 dolláron zárt a jegyzés.

Összegezve a jelenlegi piaci képet, amennyiben az S&P 500 index áttörné a 200-as mozgóátlagot és a Dow Jones indexben megtörne a hetes idősíkú trendfeltétel, akkor az év vége az erős szezonalitás bekövetkeztének esélyét tovább növelné.

Ameddig azonban ezek nem történnek meg, és az emelkedő lendület alább hagy, addig ezt a felpattanást is csak egy medvepiaci rally-nak tekinthetjük.