Babilon leggazdagabb embere

Vámos Balázs - 2020.12.01, szerda

A vagyonépítés sokak számára labirintust jelenthet, amiben pénzügyi szakemberek próbálják az egyszerű dolgokat túlbonyolítani, hogy néha érthetetlen szakkifejezések után azt gondoljuk, segítségre szorulunk ezen a területen.

Pedig a vagyonépítéshez vezető alapelvek, szerintem mindenki számára könnyen érthetők.

Természetesen nem a pontos befektetési portfolió összeállítására gondolok, ott akadhatnak olyan területek, ahol pénzügyi szakemberek segítségére van szükség, de ahhoz, hogy egy jelentősebb megtakarítást építsünk fel, elegendő, ha az alapelveket megértjük.

Az alábbi bejegyzésben a „Babilon leggazdagabb embere” című könyv tanításait alapul véve, mutatom be a mű fő tanulságait. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mit taníthat számunkra egy írnok és egy hintókészítő életútja. Ezen mesterségek ebben a formában mára kihaltak, de ettől függetlenül gyorsan változó világunkban az alapelvek még ennyi év távlatából is kiállják az idő próbáját.

Az első és legfontosabb, hogy kereseted tizedét tedd félre megtakarításként!

Amennyiben rendelkezel rendszeres jövedelemforrással, abban az esetben a bevételed minimum 1/10-ed részét minden hónapban tedd félre megtakarításként. Az így fokozatosan növekvő összeget azonban fontos, hogy ne költsd el, hanem rendszeresen gyarapítsd tovább.

Ha nem tudod megengedni azt, hogy a bevételed ekkora hányadát félretedd, akkor érdemes lehet a kiadásaidat monitorozni. A költségek figyelemmel követésére ajánlott vezetni egy táblázatot, de elérhetőek appok is (pl. Koin) ehhez kapcsolódóan, amelyek segíthetnek rendszerezni a kiadásaidat. 

1 hónap elteltével érdemes végignézni a listát, olyan tételek után kutatva, amelyek elhanyagolhatók lennének. Amennyiben van ilyen tétel, akkor érdemes mérlegelni, hogy valóban megéri-e az árát, vagy jobban járnánk, ha a megtakarításunk gyarapodna. 

Természetesen mindenkinél más és más az elhanyagolható költség, éppen ezért ebben konkrétumot nehéz megnevezni.

Második legfontosabb dolog, hogy növekvő megtakarításodat munkára fogd, annak érdekében, hogy még többet fialjon számodra.

Szóbeszéd szerint, Einstein a kamatos kamatot a világ 8. csodájának nevezte. A kamatos kamat erejét én is csak megerősíteni tudom, minél hosszabb távban gondolkodunk, annál jelentőségteljesebb lesz az ereje.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az első lépcső után, nem lépnek tovább. Fokozatosan gyarapítják megtakarításaikat, és talán még be is fektetik valamilyen termékbe, de az ebből eredő nyereséget elköltik drágább termékekre. A könyvben megismerhető szereplő is áldozatául esett ennek a hibának, és sokáig nem használta a kamatos kamat által elérhető szorzót.

Tanulj, szerezz tapasztalatot, hallgass a bölcsekre!

A könyv szereplői beismerték maguknak, a pénzügyeik terén lévő hiányosságaikat, és ennek fejlesztése érdekében, nem voltak restek segítséget kérni náluk bölcsebb emberektől.

Olykor a teljes megtakarításukat elveszítve kellett újrakezdeniük az utat. Történ ugyanis, hogy könyvünk egyik szereplője rossz emberre bízta pénzét, és drága kövek helyett üveget kapott cserébe.

A történetből levont tanulság a könyvben így hangzik:

„Olyan emberektől fogadj el tanácsot, akik az adott szakterületen otthonosan mozognak, ne bízd járatlan emberekre a pénzügyeidet. „

Hol kezdődik az anyagi függetlenség?

Onnantól fogva beszélhetünk anyagi függetlenségről, ha már a megtakarításaidból származó jövedelem fedezi a megélhetésed. Amennyiben ez így van, onnantól kezdve a már megszerzett vagyonod gyarapításából fent tudod magad tartani, különösebben nagy erőfeszítés nélkül.

A könyvben erre vonatkozóan hangzott el egy tanulságos rész, amikor is azt állapították meg, hogy a gazdag embernek nem a tárcájában van a gazdagsága, hanem bevételében. A gazdag emberek olyan bevétellel rendelkeznek, amely „bármennyit” költsenek is, képes újratermelni a kiadások összegét. Ennek köszönhetően a gazdag ember tárcája nem apad ki.

Másképp megfogalmazva tehát a gazdag ember azért vált gazdaggá, mert megtanult helyesen bánni a pénzzel, és megtanulta, hogyan dolgoztassa azt a javára. Ha valaki nyert/örökölt volna egy nagyobb összeget, tudás hiányában, a nagyobb összegnek is gyorsan lába kélhetett volna.

Tőzsdei blog lévén, a végére megemlítenék még egy olyan tanulságot is, amely kifejezetten érvényes a kereskedésre is. Ez pedig így hangik:

Minimalizáljuk a kockázatot

Kiemelten fontos a kereskedés során, hogy ne kockáztassunk feleslegesen, ez vonatkozik a pozícióba lépésekre is. Arra kell törekednünk, hogy csak a biztosnak ígérkező lehetőségekbe szálljunk be, ha valami is jobban rizikós, akkor célszerűbb inkább kimaradni az adott trade-ből, mintsem felesleges kockázatot vállalni.

Továbbá a kockázat minimalizálásához szorosan hozzátartozik a számla növelésének üteme is. Kezdőként tanuljunk meg a kisebb összeggel gazdálkodni, ne vakítson el minket a túl nagy nyeremény ábrándja. Szépen fokozatosan kell építkezni ezen az úton, következmények nélkül nem lehet lépcsőket átugrani.

Azt szoktuk tanácsolni a klienseknek is, hogy kezdjék el kicsiben a kereskedést, ha a kisebb számlát sikerrel tudják gyarapítani, akkor lehet érdemesebb áttérni nagyobb számlára. Egészen addig a nagyobb számla, csak nagyobb bukási lehetőséget rejt magában.

Mostanra így talán egyértelművé váltak azok a szabályok, melyeket betartva elérhetjük az anyagi függetlenséget. Ezzel a bejegyzéssel szerettem volna szemléltetni, hogy a vagyonépítés roppant egyszerű szabályokra épül, amiket betartva könnyen eljuthatunk az áhított célig.

Aki szeretne a témában bővebb ismeretre szert tenni, mindezt könnyen érthető nyelvezeten, példákon keresztül, azok számára tudom ajánlani a könyvet. Illetve a hangos könyvet, amely YouTube-on is elérhető ezen a linken.

A régies nyelvezete miatt sokak számára érdekes lehet hallgatni, ha elsőre nem nyerte el tetszésed, akkor is érdemes lehet adni neki 15 percet, és utána már a tartalom alapján leszünk képesek ítéletet mondani, nem pedig az első benyomás alapján.

Például vezetés/utazás közben remek alternatíva lehet zene helyett a hangoskönyv.